€12.000.000.000 SDE+ subsidie in 2018

€12.000.000.000 SDE+ subsidie in 2018

Om duurzame energieprojecten te stimuleren stelt de overheid volgend jaar €12 miljard SDE+ subsidie beschikbaar. De voorjaarsronde van de SDE+ gaat op 13 maart open en sluit op 5 april. Tijdens deze eerste ronde is er 6 miljard beschikbaar. Goed om te weten is dat er enkele wijzigingen zijn ten opzichte van de SDE+ in 2017. Hieronder een overzicht van de wijzigingen of lees de volledige kamerbrief.

Zonnepanelen

Voor zonnepanelen wordt vanaf nu onderscheid gemaakt tussen netto teruggeleverde elektriciteit en de elektriciteit die voor de meter is gebruikt. De subsidie voor zelfgebruikte elektriciteit ligt 1,7-2,5 cent per kWh lager. Hierdoor is het van belang om te kijken of de installatie financieel uit kan. Daarnaast gaan de basisbedragen van zon-PV naar beneden:

  • Groter dan 1 MW maximaal 10,7 cent per kWh;
  • Kleiner dan 1 MW maximaal 11,2 cent per kWh

Geothermie

Door een andere berekening van de marktprijs voor grotere warmteprojecten wordt de SDE+ subsidie voor onder andere geothermie lager. Alhoewel de systematiek voor de SDE+ 2018 nu vastligt, blijft het ministerie alternatieven onderzoeken.

Biomassa installaties

Voor ketels kleiner dan 5 MW wordt een staffel geïntroduceerd. Er kan een keuze gemaakt worden voor het aantal vollasturen tussen 3000 en 8500. Hoe minder vollasturen, des te hoger de vergoeding is per MWh. Daarnaast mag vergassing vanaf nu ook op B-hout zoals spaanplaat, geverfd hout of sloophout. Opvallend is dat bij houtgestookte installaties geen extra subsidie ontvangen wordt als er naast warmte ook stroom wordt opgewekt. Wel mag er in 2018 gebruik worden gemaakt van een gebruikte turbine.

Vergisting

Mono-vergisting wordt samengevoegd met de tender mono-vergisting. Het gebruik van 5% co-producten is niet meer toegestaan. Verder wordt grootschalige mono-vergisting samengevoegd met co-vergisting. Voor rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt een ‘open categorie’ geïntroduceerd. Zolang wordt aangetoond dat de productie met minimaal 25% wordt verhoogd, zijn er geen richtlijnen voor het gebruik van bepaalde technieken.