Thuisbatterij voor zonne-energie

Thuisbatterij voor zonne-energie

Zolang de salderingsregeling geldt, zal ervan worden genoten. Een financieel aantrekkelijke regeling, maar hierdoor zijn we niet per se bewust van ons elektriciteitsverbruik. De meeste mensen met zonnepanelen weten niet precies wanneer ze zonne-energie of fossiele energie gebruiken. Je steekt een stekker in het stopcontact, het werkt en je merkt het verschil toch niet op je energierekening. Waarom zou je dan je verbruik aanpassen? Gedurende de salderingsregeling is ook een thuisbatterij financieel gezien niet aantrekkelijk, maar hoe zit dat als die regeling straks wordt afgebouwd? Is een batterij dan de oplossing?

 

Hoe werkt een thuisbatterij voor zonne-energie?

Het liefst willen we onze opgewekte zonne-energie van het voorjaar, de zomer of herfst opslaan om tijdens de donkere dagen te gebruiken, maar dat is complex en zeker op kleine schaal (nog) niet te doen. Met een thuisbatterij kunnen we de elektriciteit van hooguit één tot enkele dagen opslaan (tenzij je de loods naast je huis kunt vullen met accu’s, maar uitzonderingen daargelaten..). Een accu compenseert in principe alleen vraag en aanbod tussen dag en nacht. Dat werkt als volgt:

  1. De zonnepanelen wekken elektriciteit op.
  2. De hybride omvormer zorgt ervoor dat de thuisbatterij wordt opgeladen, om deze op een later moment te gebruiken. 
  3. Is de accu vol, dan wordt de energie geclaimd door apparaten die op dat moment ingeschakeld zijn in huis.
  4. Pas als er dan nog energie overblijft, wordt het overschot terug geleverd aan het net.
  5. Als de zon ondergaat en er geen elektriciteit wordt opgewekt, wordt eerst de energie in de accu gebruikt. 
  6. Wanneer ook de accu leeg is, wordt er netstroom ingekocht.

 

 

triplepower_thuisbatterij

Wanneer kan ik de elektriciteit van mijn zonnepanelen opslaan in een accu?

Laten we ons even inbeelden dat de salderingsregeling is afgebouwd. Het is lente en je wekt overdag zonnestroom op. ‘s Avonds wordt het nog vrij snel donker, waardoor je relatief meer stroom gebruikt dan overdag. De (groene) zonnestroom die je overdag hebt opgewekt, is grotendeels het net in gegaan en in de avond betaal je voor de (grijze) netstroom die je weer terughaalt. Geen ideale situatie, toch? Nu is het zo dat we met ons klimaat nooit volledig onafhankelijk kunnen zijn van het stroomnet. Een thuisbatterij kan er echter wel voor zorgen dat de momenten van vraag en aanbod dichter bij elkaar komen. Een deel van de zonnestroom die je overdag opwekt sla je op en gebruik je wanneer de zon onder is gegaan. 

In de lente en herfst is dit een mooie oplossing, omdat er op deze dagen genoeg zon schijnt en het ‘s avonds relatief snel donker is. In de zomer wordt er meer opgewekt, maar blijft het ook veel langer licht. De opgeslagen elektriciteit in de accu maak je in deze periode vrijwel nooit op. Dan hebben we de winter nog. Er zijn vaak al te weinig zonuren om de apparaten in huis te voorzien van zonnestroom, laat staan de accu ermee op te laden. Dat terwijl het stroomverbruik in deze periode het hoogst is. Een eventuele accu wordt in conditie gehouden met netstroom.

 

 

Een thuisbatterij is niet dé oplossing

Aan de hand van bovenstaande, is een accu geen volledige oplossing, maar een hulpmiddel. Met de aanschaf moet dus niet worden verwacht dat er gedurende het hele jaar net zo gemakkelijk, op elk gewenst moment, elektriciteit kan worden gebruikt.

Het doel voorafgaand aan de aanschaf is het in kaart brengen van eigen verbruik. Zonder inzicht in de momenten waarop je duurzame- of fossiele energie gebruikt, kun je moeilijk optimaliseren. Bij de juiste benadering passen we ons verbruik aan aan de beschikbaarheid, niet de beschikbaarheid aan ons verbruik. Oftewel, schakel apparaten zoveel mogelijk overdag in, tijdens het opwekken van duurzame energie. Alles wat je overdag gebruikt, hoef je niet in een accu op te slaan. Besluit je vervolgens om aanvullend nog wat op te vangen in een accu, dan is dat prima. Zie het als een hulpstuk nadat je de juiste stappen hebt doorlopen:

  1. Kies een logische ligging van zonnepanelen (oost-west).
  2. Schakel apparatuur op slimme tijden in.
  3. Schaf een thuisbatterij aan.

 

Kortom, een thuisbatterij is een mooi product om duurzame energie op een ander moment te kunnen gebruiken. Hiervoor is het een vereiste om inzicht te hebben in jouw energieverbruik en deze te optimaliseren naar de beschikbaarheid van duurzame energie. Met name in de lente en herfst kan een accu een hulpmiddel zijn om het eigen verbruik te optimaliseren, maar dit wordt financieel pas interessant zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd.