Wanneer is een thuisaccu interessant?

Wanneer is een thuisaccu interessant?

Woningeigenaren verdiepen zich massaal in de thuisbatterij. Dit komt doordat de salderingsregeling mogelijk wordt afgebouwd én doordat energieleveranciers (vandeBron) waarschijnlijk terugleverkosten gaan rekenen. Maar wanneer is een thuisaccu interessant? Uit dit artikel blijft dat het financieel momenteel nog niet zo aantrekkelijk is, maar hoe zit dat als die regeling straks wordt afgebouwd? 

Solax X1 Hybride omvormers G4 | Technea

 

 

Wat heb je nodig voor een thuisaccu?

In de basis een speciale omvormer, een thuisaccu en zonnepanelen. Welke type omvormer dat is, verschilt per situatie:

  • Is er al een pv-installatie geïnstalleerd? Een standaard omvormer is helaas niet slim genoeg om het energiebeheer goed te regelen. Om het PV-systeem te upgraden naar een hybride systeem, moet je als installateur een extra Retrofit omvormer ophangen. 

 

  • Als er nog geen zonnepanelen-installatie aanwezig is, kies dan voor een hybride omvormer. Dit apparaat weet wanneer de opgewekte energie naar huishoudelijke apparaten, de thuisbatterij of het energienet moet.

 

batterij opslag technea

 

Zo werkt een thuisbatterij

Er zijn 1001 configuraties mogelijk, maar in de meeste gevallen wordt gekozen voor:

  1. De zonnepanelen wekken elektriciteit op.
  2. Een hybride omvormer kijkt of er huishoudelijke apparaten zijn die energie vragen. Is dat het geval, dan gaat de stroom eerst daarna toe.
  3. Met overtollige energie wordt de thuisbatterij opgeladen, om deze op een later moment te gebruiken. 
  4. Is de accu vol? Dan wordt het overschot terug geleverd aan het energienet. 
  5. Als de zon ondergaat en er geen elektriciteit wordt opgewekt, wordt eerst de energie uit de accu gebruikt. 
  6. Wanneer ook de accu leeg is, wordt er netstroom ingekocht.

 

 

 

 

voor langere tijd energie opslaan in thuisbatterij?

Met name in het voorjaar en de zomer wek je voor zonne-energie op. Die overtollige energie wil je het liefst opslaan om tijdens de donkere dagen in de herfst of winter te gebruiken. Dat is echter complex en zeker op kleine schaal (nog) niet te doen. Met een thuisbatterij kun je de elektriciteit van hooguit één tot enkele dagen opslaan (tenzij je de loods naast je huis kunt vullen met accu’s, maar uitzonderingen daargelaten..). Een thuisaccu compenseert in principe alleen vraag en aanbod tussen dag en nacht.

 

 

Wanneer energie opslaan?

Laten we ons even inbeelden dat de salderingsregeling is afgebouwd. Het is begin van de lente en je wekt overdag zonnestroom op. ‘s Avonds wordt het nog vrij snel donker, waardoor je relatief meer stroom gebruikt dan overdag. De (groene) zonnestroom die je overdag hebt opgewekt, is grotendeels het net in gegaan en in de avond betaal je voor de (grijze) netstroom die je weer terughaalt. Geen ideale situatie, toch?

Opslag van zonnestroom grafiek

Nu is het zo dat we met ons klimaat nooit volledig onafhankelijk kunnen zijn van het stroomnet. Een thuisbatterij kan er echter wel voor zorgen dat de momenten van vraag en aanbod dichter bij elkaar komen. Een deel van de zonnestroom die je overdag opwekt sla je op en gebruik je wanneer de zon onder is gegaan. 

In de lente en herfst is dit een mooie oplossing, omdat er op deze dagen genoeg zon schijnt en het ‘s avonds relatief snel donker is. In de zomer wordt er meer opgewekt, maar blijft het ook veel langer licht. De opgeslagen elektriciteit in de accu maak je in deze periode vrijwel nooit op.

Dan hebben we de winter nog. Er zijn vaak al te weinig zonuren om de apparaten in huis te voorzien van zonnestroom, laat staan de accu ermee op te laden. Dat terwijl het stroomverbruik in deze periode het hoogst is. Een eventuele accu wordt dan vaak in conditie gehouden met netstroom.

 

 

 

geen volledige oplossing

Aan de hand van bovenstaande, kun je een accu momenteel zien als een hulpmiddel in plaats van een volledige oplossing. Met het kopen van een thuisaccu, moet de eindgebruiker niet verwachten dat hij/zij een jaaroverbrugging heeft. Wees hierin vooral duidelijk naar de eindgebruiker.Accupakket zonnestroom

 

 

Tips voorafgaand aan kopen thuisbatterij

Voorafgaand aan de aanschaf van een thuisbatterij, is het belangrijk het eigen verbruik in kaart te brengen. Zonder inzicht in de momenten waarop je duurzame- of fossiele energie gebruikt, kun je moeilijk optimaliseren. Bij de juiste benadering passen we ons verbruik aan aan de beschikbaarheid, niet de beschikbaarheid aan ons verbruik. Oftewel, schakel apparaten zoveel mogelijk overdag in, tijdens het opwekken van duurzame energie. Alles wat je overdag gebruikt, hoef je niet in een accu op te slaan. Besluit je vervolgens om aanvullend nog wat op te vangen in een accu, dan is dat prima. Zie het als een hulpstuk nadat je de juiste stappen hebt doorlopen:

  1. Kies een logische ligging van zonnepanelen (oost-west).
  2. Schakel apparatuur op slimme tijden in.
  3. Schaf een thuisbatterij aan.

 

 

conclusie

Een thuisbatterij is een mooi product om duurzame energie op een ander moment te kunnen gebruiken. Hiervoor is het een vereiste om inzicht te hebben in het energieverbruik en deze te optimaliseren naar de beschikbaarheid van duurzame energie. Met name in de lente en herfst kan een accu een hulpmiddel zijn om het eigen verbruik te optimaliseren, maar gedurende de salderingsregeling loont het financieel nog niet om een thuisbatterij aan te schaffen. Natuurlijk kunnen er al wel voorbereidingen worden getroffen, zodat de installatie staat voor 2025.

 

 

Alternatief: zonneboiler

Wat veel woningeigenaren niet weten, is dat je met zonne-energie ook gratis warm water kunt produceren. Die warmte wek je op door thermische collectoren op het dak te leggen en te koppelen met een boiler of buffervat. Zodra er voldoende zonlicht of warmte is, wordt de solar vloeistof in de collector heet en wordt richting het voorraadvat gepompt. Daar draagt het de warmte over aan de inhoud van het vat. De warmte in de boiler of buffer is vaak meerdere dagen te gebruiken zodat je gratis kunt douchen of de woning verwarmen. Lees hier alles over waarom een zonneboiler minstens zo interessant is als zonnepanelen

 

 

 

Stringplan zonnepanelen uitbesteden

andere interessante pv-artikelen

Regelmatig publiceren we interessante blogs over allerlei duurzame installatietechnieken. Hieronder een aantal over pv-systemen

 

 

over technea

Als leverancier waren we in 1998 één van de eersten die duurzame installatietechnieken leverden. Nu 25 jaar later helpen we installateurs met advies, projectcalculaties en levering van duurzame woningtechnieken. Lees hier meer over ons of neem contact op via 058 – 288 47 39 voor vragen. 

 

 

“Meer tips ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief”