Alles wat je moet weten over warmtepompen: een gids voor installateurs

Alles wat je moet weten over warmtepompen: een gids voor installateurs

De Nederlandse markt van verwarming en koeling verandert snel en warmtepompen worden steeds prominenter. Op dit moment telt ons land zelfs al 200 verschillende warmtepompmerken! Als installateur sta je daarom ook voor de uitdaging om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Niet alleen vanwege de groeiende vraag, maar ook vanwege strengere regelgeving en uitdagingen op het gebied van de installatie. Bij Technea helpen we je daarom graag met al je vragen over warmtepompen en gaan we dieper in op een aantal belangrijke onderwerpen. In deze en aansluitende artikelen bespreken we verschillende onderwerpen over de warmtepomp, van regelgeving rondom geluid tot slimme en energiebesparende uitbreidingen.Installateur warmtepomp

 

De huidige rol van warmtepompen voor jou als installateur 

De vraag naar milieuvriendelijke verwarmingsoplossingen groeit, wat warmtepompen steeds populairder maakt. Ook de wens van consumenten om energiekosten te besparen geeft dit een extra stimulans. Als installateur merk je vast de toenemende interesse in warmtepompsystemen als alternatief voor cv-ketels. Deze verandering vraagt om bijblijven met nieuwe technologieën en producten, wat uitdagend kan zijn als je hiervoor alleen cv-ketels hebt geïnstalleerd. Je moet namelijk meer aspecten in overweging nemen, zoals warmteafgifte en leidingtechniek, maar ook de nodige certificeringen behalen voor het werken met Stek- en F-gassen.

 

Nieuwe technieken en aandachtspunten bij warmtepomp installatie

Wil je als installateur beginnen met het installeren van warmtepompen? Zorg er dan voor dat je een training volgt en je goed inleest, aangezien elke situatie bij de klant anders kan zijn. De grootte van de woning beïnvloedt het benodigde vermogen van de warmtepomp, dus een warmteverliesberekening is essentieel om de klant op koude dagen comfortabel te houden. Bovendien zijn er wetten en voorschriften met betrekking tot geluidsoverlast bij het plaatsen van de buitenunit. Ook moet de woning geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming, met voldoende leidingwerkoppervlak om effectief te kunnen verwarmen. Een warmtepomp installatie is dus al snel maatwerk, waardoor je als installateur ook een grote adviserende rol krijgt.

 

Meer technische kennis bij warmtepompinstallatie 

Naast de variabelen bij de woning van je klant krijg je ook te maken met nieuwe (installatie)technieken. Er zijn verschillende soorten warmtepompsystemen die elk op hun eigen manier werken en variëren in rendement en geluidsproductie. Het leggen van leidingwerk van de buitenunit naar de binnenunit en het inrichten van een technische ruimte vereisen steeds meer technische kennis. Bovendien zijn Stek- en F-gassen-certificeringen verplicht om te mogen werken met koudemiddelen. Een goede voorbereiding is dus essentieel om fouten te voorkomen.

 

Welke warmtepomp neem ik op in mijn assortiment? 

Voordat je een keuze maakt voor een warmtepomp, is het belangrijk om de verschillende soorten warmtepompen te begrijpen. Er zijn verschillende categorieën, waaronder lucht/lucht, lucht/water, water/water en hybride warmtepompen. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke behoeften en situatie van de klant.

 

Warmtepompen van Technea 

Bij Technea hebben we een uitgekiend assortiment warmtepompen, gekozen op basis van de beste kwaliteit, service en rendement. Daarom leveren we op dit moment monoblock warmtepompen van het Oostenrijkse merk Ovum, met machines die werken op zowel R290 (propaan) als R410A. De ACP312 propaanmachine van Ovum is momenteel de efficiëntste warmtepomp op de markt en daarnaast ook een van de stilste, met voordelen zoals:

  • Hoogste efficiency: SCOP 6,02
  • Laagste geluidsniveau: 39,2 dB
  • Energielabel A+++
  • Hoogste subsidie tot wel € 4.050,-
  • Slimme PV-regeling om eigen verbruik van zonnestroom te verbeteren
  • Propaan warmtepompen worden verplicht vanaf 2026

 

Belangrijke aandachtspunten bij keuze warmtepomp 

Naast de keuze voor het type warmtepomp en de wensen van de klant is het ook belangrijk om te kijken naar het rendement, vermogen en geluidsproductie van een warmtepomp. Daarnaast zijn de uitbreidingsmogelijkheden (buffervat en PV-regeling) en natuurlijk de terugverdientijd/runningcosts voor je klant belangrijke onderwerpen om mee te nemen in je keuze. We leggen je graag voor ieder aandachtspunt kort uit waar je als installateur om moet denken.

 

Rendement van de warmtepomp (SCOP) 

Het rendement van een warmtepomp wordt vaak uitgedrukt als de Seasonal Coefficient of Performance (SCOP). Dit cijfer geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp presteert over een heel jaar, rekening houdend met seizoensinvloeden en klimaatomstandigheden. Dit in tegenstelling tot de COP-waarde, wat slechts een momentopname is. Met de SCOP-waardes van een warmtepomp kun je als installateur dus een eerlijk vergelijk maken tussen verschillende warmtepompen. Daarnaast is het belangrijk om klanten te informeren over het belang van een hoog SCOP-cijfer voor lagere energiekosten en een snellere terugverdientijd. Lees in dit artikel alles over SCOP en COP >>

 

Maak een warmteverliesberekening

De woning zelf speelt hierin een grote rol. Denk hierbij aan de grootte van de woning, hoe goed deze geïsoleerd is, de beschikbare ruimte voor de installatie en het gewenste verwarmingsvermogen. We adviseren daarom ook met klem om bij iedere aanvraag een warmteverliesberekening (transmissieberekening) te maken, zodat je altijd een warmtepomp met het juiste benodigde vermogen toepast. Door de warmteverliezen van een woning correct te berekenen, kun je het juiste formaat warmtepomp selecteren om te voldoen aan de verwarmingsbehoeften van de klant.

 

Aanschafprijs versus rendement en levensduur van de warmtepomp 

Bij het adviseren van klanten over warmtepompen is het verleidelijk om alleen naar de initiële aanschafprijs te kijken. Echter, het rendement en de levensduur van de warmtepomp zijn ook cruciale overwegingen. Een iets duurdere warmtepomp met een hoger rendement kan op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren voor de klant.

 

Geluidsniveau en geluidsoverlast van warmtepomp 

Bij de installatie van een warmtepomp moet je als installateur ook rekening houden met het geluidsniveau van de buitenunit. Te veel geluid kan leiden tot overlast voor de bewoners en omwonenden. Het is daarom belangrijk om je klanten te adviseren over de juiste locatie en eventuele geluidsreducerende maatregelen voor de buitenunit. Lees in dit artikel alles over de werking en eisen van geluid bij warmtepompen >>

 

Slimme uitbreidingen met een buffervat en PV-regeling 

Naast de basisfunctionaliteit kunnen warmtepompsystemen worden uitgebreid met extra functies, zoals een buffervat of een PV-regeling. Een (groot) buffervat kan helpen om energie-efficiënter te gebruiken door warmte op te slaan voor later gebruik. Ook voorkomt het dat je warmtepomp gaat pendelen en dus langer meegaat. Lees hier meer over toepassen van een buffervat bij een warmtepomp >>

Een slimme PV-regeling stelt de warmtepomp in staat om optimaal gebruik te maken van zonne-energie, waardoor de energiekosten verder worden verlaagd. Sommige warmtepompen, zoals die van Ovum, bieden zelfs een regeling die tot op de Watt nauwkeurig je opgewekte zonnestroom direct verbruikt en dus nog efficiënter te werk gaat. Lees hier alles over een slimme PV-regeling >>