Verschil buffervat en boiler

Verschil buffervat en boiler

Zowel een boiler als een buffervat hebben het doel om warm water op te slaan, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken en voordelen van zowel boilers als buffervaten, en de specifieke toepassingen waarvoor ze geschikt zijn.

 

HL-TWS

 

 

Warmwaterboiler 

Een warmwaterboiler is specifiek ontworpen voor de opslag van warm tapwater. Het tapwater kan door verschillende warmte-opwekkers worden verwarmd, wordt in de boiler opgeslagen en kan vervolgens worden gebruikt voor bijvoorbeeld douchen, afwassen of andere warmwatertoepassingen. Je hebt dus een voorraad warm water beschikbaar voor direct of later gebruik.

 

 

 

Thermic gelaagd buffervat SKS 2W

 

 

Buffervat 

Een standaard buffervat bevat geen drinkwater, maar zuurstofloos water om het afgiftesysteem te voeden. Wil je ook warm tapwater bereiden? Dan heb je een hygiëne buffervat nodig. Bij dit opslagvat loopt een RVS tapwaterspiraal door de buffer. Het koude tapwater water dat door deze spiraal stroomt, onttrekt warmte aan de buffer zodat je warm kunt douchen.

Een buffervat biedt de mogelijkheid om verschillende warmte-opwekkers aan te sluiten en de meest duurzame bron voorrang te geven. Het vergroot daarnaast het rendement van de installatie door de warmte efficiënt te verdelen en te benutten.

 

 

 

 

Verschil buffervat en boiler 

  • Een belangrijk verschil is de gelaagdheid, oftewel de verdeling van de warmte, in een buffervat. Het onderste deel van het vat heeft een lagere temperatuur dan het bovenste deel. Uit de bovenkant wordt namelijk warm tapwater getapt, terwijl de warmte onderin het vat bestemd is voor het verwarmen van de woning. Op deze manier hoeft het buffervat niet continu volledig op hoge temperatuur te worden geladen.

  • Een ander verschil tussen een boiler en een buffervat is het water waarmee ze zijn gevuld. Een boiler is gevuld met tapwater, terwijl een buffervat is gevuld met systeemwater, oftewel cv-water.

  • Wat betreft de materiaalkeuze, zijn boilers gemaakt van geëmailleerd staal of RVS, terwijl buffervaten van staal zijn gemaakt.

  • Qua temperatuurbereik kunnen boilers worden geladen tot ongeveer 70-80 °C, terwijl buffervaten een hoger temperatuurbereik hebben en kunnen worden geladen tot ongeveer 80-90 °C. 

 

BOILER BUFFERVAT
Verkrijgbaar van 120 tot 1000 liter Verkrijgbaar van 120 tot 5000 liter
Enkel bedoeld voor warm tapwater Verwarmen en/of tapwater
Gevuld met tapwater Gevuld met systeem (cv) water
Gemaakt van geëmailleerd staal of RVS Gemaakt van staal
Laadt tot 70-80 °C Laadt tot 80-90 °C

 

Kortom, het verschil tussen een boiler en een buffervat ligt in hun functie en toepassing. Een boiler is specifiek bedoeld voor warm tapwater, terwijl een buffervat naast het opslaan van warm water ook dient als energieopslag voor de verwarmingsinstallatie.

 

 

“Meer tips ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief”