’s Werelds meest efficiënte warmtepomp

’s Werelds meest efficiënte warmtepomp

Met bijna 600.000 warmtepompen is de Nederlandse markt de laatste jaren flink gegroeid. Desondanks staan fabrikanten toch nog voor flink wat uitdagingen. Zo zijn nu veel gebruikte koudemiddelen vanaf 2027 verboden, is de geluidsnorm onlangs weer aangescherpt en wordt het direct gebruik van zonnestroom steeds relevanter door het mogelijk afbouwen van de salderingsregeling. Wij van Technea introduceerden op de vakbeurs VSK onze nieuwe  monoblock warmtepomp en spelen hiermee in op deze actualiteiten. Zo is de ACP312 een propaan machine, is het met een SCOP van 6,02 de meest efficiënte lucht/water warmtepomp ter wereld. En met 39,9 dB(A) behoort het tot de stilste oplossingen op de markt.

Ovum - De beste warmtepomp monoblock ter wereld Lucht water | Technea

 

Propaan vanaf 2027 de norm

F-gassen zijn krachtige broeikasgassen die veel gebruikt worden als koudemiddel in warmtepompen, maar schadelijk zijn voor het milieu. De Europese Unie (EU) wil daarom overstappen op duurzamere alternatieven. Vanaf 2027 mogen nieuwe split-unit warmtepompen daarom geen koudemiddel meer bevatten met een Global Warming Potential van meer dan 150. Veel koudemiddelen, waaronder R410A (GWP: 2.088), R134A (GWP: 1.430) en R32 (GWP: 675), mogen vanaf dat moment niet meer toegepast worden in verwarmingstoestellen met een vermogen tot 12 kW. Dat betekent dat warmtepompen met het natuurlijke koudemiddel propaan de toekomst worden. Technea speelt met de ACP312 monoblock in op de veranderende markt en introduceert eind 2024 meer nieuwe oplossingen.

 

 

Zeer slimme pv-regeling

Veel huishoudens maken gebruik van de salderingsregeling. Door deze regeling zijn veel zonnepanelen-eigenaren zich niet bewust van hun eigen verbruik van de door hun panelen opgewekte stroom. Nu het salderen op losse schroeven staat en energieleveranciers ook terugleververgoedingen gaan rekenen, is het steeds belangrijker om het eigen directe verbruik zoveel mogelijk te verhogen. Dat verbruik ligt nu vaak op circa 30 à 40%, maar is bijvoorbeeld met een slimme PV-regeling in de warmtepomp eenvoudig te verhogen. Met een zeer slimme PV-regeling meet de warmtepomp van Technea de overstroom tot op de Watt nauwkeurig. Hierdoor is de machine zo in te regelen, dat deze inschakelt op basis van alleen zonne-energie om bijvoorbeeld een buffervat op temperatuur te brengen of een woning te koelen.Grafiek met SCOP overzicht van beste monoblock warmtepompen

 

 

SCOP vs. COP

In de installatie- en bouwsector wordt vaak de COP (Coefficient of Performance) gebruikt om de efficiëntie van warmtepompen te vergelijken. Echter, deze waarde geeft geen compleet beeld van de prestaties van een warmtepomp gedurende het hele jaar. De SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) is een betere maatstaf, die rekening houdt met de wisselende seizoenstemperaturen.

De SCOP zegt dus ook iets over het energiegebruik van de warmtepomp. Hoe hoger de SCOP, hoe lager het verbruik. Uit de Europese databank blijkt dat een SCOP van circa 4,6 gemiddeld is. De ACP312 (R290) warmtepomp van Technea is de eerste lucht/water warmtepomp in de wereld met een SCOP boven de 6. De machine heeft dus een extreem laag energiegebruik. Door de optionele PV-regeling reduceer je dat verbruik nog verder en gaat de SCOPPV naar 9.8.

Grafiek met geluidsnorm overzicht van beste monoblock warmtepompen

 

 

Geluidsnorm

Sinds 1 januari 2024 zijn er nieuwe geluidsnormen van kracht voor warmtepompen. Deze normen zijn strenger dan de vorige normen en hebben tot doel om geluidsoverlast van warmtepompen te verminderen. Vanaf dit jaar mogen nieuwe buitenunits op de erfgrens ’s nachts maximaal 40 dB(A) geluid maken en overdag 45 dB(A).

Met een nominaal geluid van 39,9 dB(A) is de ACP312 super stil te noemen. Zoals te lezen is op het energielabel is het gemiddelde geluidsniveau 40dB. Let op dat is direct naast de machine en dus NIET op de erfgrens. Bekijk het datablad voor alle technische specificaties. 

 

 

 

Heb je als installateur/adviseur interesse in onze warmtepompen? Bekijk de product pagina of bel naar 058 – 288 47 39.