7 tips voor selecteren juiste warmtepomp boiler

7 tips voor selecteren juiste warmtepomp boiler

Voor het leveren van warm (douche)water, gebruikt een warmtepomp een ingebouwde of losse boiler. De ingebouwde boiler bevat meestal 150-180 liter, de losse boilers tot wel 1000 liter. Maar waar moet je op letten als je een externe tapwaterboiler aanschaft? Hieronder 7 tips:

 

 

Tip 1

Een warmtepomp werkt met een hoge doorstroom en een lage temperatuur (max. 55 °). Kijk daarom goed naar de daadwerkelijke inhoud van het vat én het afgifteoppervlak van de warmtewisselaars. Hoe meer oppervlak, hoe meer en sneller je warm water hebt.

 

tip2

 

Tip 2

Een tapwaterboiler verwarmen met een warmtepomp én thermische collectoren? Het is dan belangrijk dat de warmtepompwisselaar alleen bovenin het vat zit en de zonthermische wisselaar juist onderin. De warmtepomp verwarmt zo alleen het bovenste deel waardoor je de zonnewarmte optimaal benut.

Let op: Bij sommige vaten beslaat de warmtepompwisselaar heel het vat, waardoor de zonneboiler amper werkt. Als je mazzel hebt draagt deze dan nog wat bij boven de 55°C voorlooptemperatuur van de warmtepomp.

 

 

gewicht buffer

 

 

 

 

Tip 3

Het gewicht van de boiler speelt soms een belangrijke rol bij de aanschaf. Besef echter wel dat zeer lichte vaten soms ook extreem dunne wanddiktes hebben.

 

 

 

 

tip4

 

 

 

 

Tip 4

Het ene geëmailleerde vat is het andere niet. Er zijn namelijk verschillende methodes om te emailleren, waarbij één of twee keer glas-glas emaille het beste is.

 

 

 

 

 

Installateur en op zoek naar een geschikte warmtepomp boiler? Bekijk dan de HL-TWS-1W . Wil je ook met collectoren verwarmen? Dan heb je een HL-TWS-2W nodig. 

 

 

 

 

Tip 5

Een RVS vat kan roesten door agressief water. Zo’n vat kan dus kapot gaan, met name bij de aansluitingen van de warmtewisselaars. Het is belangrijk dat de aansluitingsdiktes sterk zijn uitgevoerd.

 

 

 

 

tip6

 

 

Tip 6

Kijk goed naar het drukverlies. Een hoog drukverlies kan een oorzaak zijn van een warmtewisselaar met kleine diameters.

 

 

Tip 7

Is er sprake van overtollig zonnestroom? Sommige vaten hebben de mogelijkheid om 1 of zelfs 2 elektrische elementen toe te voegen.

 

 

 

“Meer tips ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief”