Energierekening stijgt met 360 euro

Energierekening stijgt met 360 euro

De energierekening gaat volgend jaar weer fors omhoog. De oorzaak: stijgende tarieven en fors hogere belastingen. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 gemiddeld 360 euro meer betalen, becijfert energievergelijker Gaslicht.com. In dit artikel lees je waardoor je meer geld gaat betalen..

 

Nog dieper in de buidel tasten

In 2018 stegen de energiekosten al met gemiddeld 190 euro. Komend jaar moet de consument nog dieper in de buidel tasten. Eneco, één van de drie grote energiebedrijven, verhoogt op 1 januari zowel de stroom- als de gasprijs:

  • Stroom wordt drie cent duurder per kilowattuur
  • Gas wordt zeven cent duurder per kubieke meter

Een drie persoons gezin (3.500 kilowatt uur stroom en 1.500 kuub gas) is daardoor volgend jaar ruim 200 euro extra kwijt (bron: Gaslicht.com). Eneco spreekt zelf over een stijging van gemiddeld 13 euro per maand.

“De energierekening is vanaf januari een stuk duurder,” zegt woordvoerder Kim Vogten. “De inkoopprijs van gas is momenteel zeer fors, CO2-emissierechten zijn duurder geworden, de energievraag is door de goed draaiende economie hoog.”

Warmtepomp met gesloten bron

Warmtepomp met bron

Eneco, Essent en Nuon

Wat niet meehelpt is dat meerdere Belgische kernreactoren door problemen stilliggen. Onze Zuiderburen kopen daardoor meer stroom in Nederland, wat de prijs opdrijft.
Eneco geeft openheid, maar Nuon en Essent weigeren hun consumententarieven te onthullen. Gaslicht.com voorziet voor hen echter soortgelijke stijgingen.

Bij Essent wijzen de nieuwe zakelijke tarieven daar eveneens op. Die liggen beduidend hoger. Desgevraagd wil Essent toch summier reageren. ,,Goedkoper zullen de tarieven inderdaad niet worden,” erkent een woordvoerder.

Duurzame energie

Naast de energietarieven nemen de belastingen ook hard toe In 2019 betaalt een gemiddeld huishouden 160 euro meer.  Zo stijgt de gastaks met 54 euro op jaarbasis. De zogenaamde ‘opslag duurzame energie’ – bedoeld om de overgang op groene energie te betalen – groeit met 68 euro. Het kabinet verlaagt verder de belastingvermindering op energie: huishoudens krijgen daardoor volgend jaar 61 euro minder korting. Dan zijn er nog de netbeheerkosten: deze tarieven stijgen met 7 euro, een overigens zeer bescheiden toename. Een klein voordeeltje voor consumenten is er ook: de stroomtaks daalt net als vorig jaar met 30 euro.

 

 

Overzicht prijsstijgingen

  • € 0,03 voor stroom (per kilowattuur)
  • € 0,07 voor gas (per kubieke meter)
  • € 54 voor Gastaks
  • € 68 voor Opslag duurzame energie
  • € 61 minder belastingvoordeel
  • € 7 voor netbeheerkosten
  • – € 30 voor stroomtaks

 

Met name gas duurder

Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com is niet verbaasd. ,,We zagen dit aankomen. De gasprijzen zijn flink gestegen dit jaar. En om de klimaatdoelen te halen zijn flinke investeringen nodig in groene energie en de elektriciteitsnetten.”

Al met al bestaat de energierekening inmiddels voor tweederde uit belastingen en netbeheerderskosten. Het valt Woldring op dat met name gas steeds duurder wordt. ,,De belasting op stroom blijft dalen, terwijl gas een steeds groter deel van de energierekening vormt.” De Groninger is kritisch op de steeds hogere gaskosten. ,,Het is logisch dat we van het gas af moeten, maar het gaat nu wel erg snel.”