Ballast zonnepanelen soms onvoldoende bij storm

Ballast zonnepanelen soms onvoldoende bij storm

In Nederland waait het soms flink zoals tijdens de Westerstorm van 2018. Toen waren bomen, reclamegevels en zonnepanelen-installaties niet opgewassen tegen de windstoten van 130 kilometer per uur. De totale schade bedroeg minimaal 50 miljoen euro, maar hoe voorkom je in de toekomst stormschade aan zonnepanelen? Want ook bij het plaatsen van extra veel ballast heb je geen garantie. Bovendien zijn veel daken constructief te licht en raakt de dakbedekking/isolatie beschadigd door de druk van het gewicht.

 

 

In het kustgebied (1+ kuststrook) is 1,5x zoveel ballast nodig dan in gebied 3. Bij gebied 2 moet 1,2x zoveel ballast worden geplaatst. Afhankelijk van de ligging moet je tussen de 40-120 kilo ballast per beugel toepassen.

Ballast zonnepanelen voldoende bij harde windstoten?

Voorafgaand aan de installatie wordt berekend hoeveel ballast er nodig is. De hoogte van het gewicht hangt af van onder andere de regio en de hoogte van het pand. Bij windvlagen zoals bij de Westerstorm biedt ballast echter geen garantie.

Daarnaast kunnen installaties door de harde wind en thermische werking gaan schuiven, omvallen of wegwaaien.

Zelfs als de zonnepanelen alleen verschuiven is er kans op schade. Door het gewicht en de zijwaartse beweging ontstaan namelijk scheuren in de dakbedekking. Ook wel caterpillar werking genoemd

Verschuiving schade aan zonnepanelen door storm

Verankering aan de dakconstructie

Als je zonnepanelen stormvast wilt monteren, dan zul je het montageframe mechanisch moeten bevestiging aan het dak. Dat betekent dat het zonnepanelenframe vastzit aan de houten, stalen of betonnen dakconstructie.

Je ziet bij de verankering nog wel eens wat knutselwerk voorbij komen. Met een paar simpele schroeven wordt het systeem dan vastgeschroefd en op locatie wordt alles aan elkaar gekit of gelijmd. Als installateur of dakdekker kun je bij dit soort oplossing geen garantie geven op een waterdicht dak en bij zware stormen.

Het verankeren van een montagesysteem op daken met EPDM, PVC of bitumen dakbedekking is dan ook precisie- en maatwerk. De enige fabrikant die garantie geeft op waterdichtheid en bij zeer zware stormen is Fixnordic.

Professionele en maatwerk oplossing

De Deense fabrikant is van oorsprong een dakdekkersbedrijf en produceert sinds 1960 allerlei dakaccessoires voor ieder dak met dakbedekking. Zij zagen risico’s ontstaan door de komst van zonnepanelen en het gebruik van ballast. Daarom hebben ze een speciaal ballastvrij montagesysteem (patent) ontworpen.

Bij dit systeem gebruik je speciale dakconsoles. Deze worden in de fabriek op maat voorzien van exact dezelfde dakbedekking als op locatie. In combinatie met speciale verankeringssystemen heb je een montagesysteem dat bestand is tegen 3x hogere trek- en drukbelasting dan vereist.

montagemateriaal-systemen-zonnepanelen-plat-dak-isolatie-hout-beton-sandwich

VOORDELEN FIXNORDIC

  • Ook geschikt voor geïsoleerde daken
  • Ook voor op grote hoogtes (>71m)
  • Voor dakconstructies van o.a. beton, hout of staal
  • 100% waterdicht
  • 100% ballastvrij
  • 100% garantie bij stormen
  • 3x hogere trek- en duwbelasting dan vereist
  • Bewezen ervaring (veel referentieprojecten)

 

REFERENTIEPROJECTEN

 

OPLOSSINGEN FIXNORDIC

Oost west systeem voor zonnepanelen op plat dak

Plat dak

Jual Solar montagesysteem voor schuin / hellend dak

Hellend / rond dak

Montageframe zonnecollectoren

Zonnecollector frame

Warmtepomp montageframe voor op plat dak

Warmtepomp frame

 

 

 

 

 

 

 

 

“Installateur / adviseur en interesse in het ballastvrij monteren? We vertellen er graag meer over via 058 -288 47 39 of  vul ons contactformulier in”

Team Binnendienst - Technea Duurzaam