Ballast zonnepanelen soms onvoldoende bij Westerstorm

Ballast zonnepanelen soms onvoldoende bij Westerstorm

Dat het kan waaien in Nederland weten we, maar de westerstorm was wel uitzonderlijk krachtig. Vele bomen, vrachtwagens, reclamegevels en zonnepanelen-installaties waren niet opgewassen tegen de windstoten tot 130 kilometer per uur. Op internet stromen er dan ook foto’s en video’s binnen van afgewaaide panelen. Nu een dag later maken eigenaren en installatiebedrijven de schade op, maar hoe voorkom je deze schade in de toekomst?

In het kustgebied (1+ kuststrook) is 1,5x zoveel ballast nodig dan in gebied 3. In gebied 2 moet 1,2x zoveel ballast worden geplaatst. Afhankelijk van de ligging moet je tussen de 40-120 kilo ballast per beugel toepassen.

Ballast tegen windinvloed

Om het omwaaien van zonnepanelen te voorkomen wordt er vaak ballast gebruik. Hierbij houden installatiebedrijven zich aan de regelgeving en berekenen hoeveel ballast er nodig is. Echter is bij dit soort windvlagen ballast vaak niet voldoende.

Mensen waarbij de zonnepanelen nog op het platte dak liggen, adviseren we om de installatie toch even te laten controleren. Helemaal als er bijvoorbeeld sprake is van dakbedekking als PVC, EPDM of bitumen. Door de rukwinden kan het pv-frame namelijk gaan schuiven en daardoor kunnen scheuren in de dakbedekking ontstaan met lekkage als gevolg.

 

Zonnepanelen beschermen tegen stormen

De enige stormvaste oplossing voor zonnepanelen is het mechanisch bevestigen. Hierbij worden de zonnepanelen vastgemaakt aan de houten, stalen of betonnen dakconstructie. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een stokschroef of kantelanker. Hierdoor is de trek- en duwkracht 3x hoger dan benodigd en liggen de panelen veilige bij zware stormen. Of…het heel het dak moet van het huis waaien.

 

 

montagemateriaal-systemen-zonnepanelen-plat-dak-isolatie-hout-beton-sandwich

Boren in het dak?

Om de constructie vast te maken gaat de stokschroef door de daklaag, zo in bijvoorbeeld de houten balken. Voor een kantelanker wordt er eerst een gat geboord. ‘Leuk, maar dan is mijn dak niet meer zo waterdicht?’ Om een waterdichte en professionele oplossing te bieden, heeft fabrikant Jual Solar speciale dakconsoles ontworpen. In feite bestaat dit uit bijvoorbeeld een kantelanker en een console met daaraan 1 of meerdere lagen dakbedekking. Als bij een project het dak een bitumen dakbedekking (Derbicolor Reflecterend Wit) van producent Derbigum heeft, dan produceert Jual Solar dakconsoles met exact dezelfde dakbedekking. Zo kan het dak weer 100% waterdicht worden afgeleverd.

 

Greep uit projecten met Jual Solar dakconsoles

Hellend pvc dak

Schuin dak zonder ballast

Zonnepanelen op plat bitumen dak

Dak zonder ballast

 

Producten van Jual Solar

Digitale nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatse nieuwsbrief