Zonnepanelen op plat bitumen dak (oost-west)

De IJzershop.nl (voorheen VIHO) is sinds 1954 een begrip op gebied van ijzerwaren. Om het bedrijfspand te verduurzamen is gekozen om zonnepanelen op plat bitumen dak te laten leggen. Betrokken installatiebdrijf Firma Veenstra adviseerde om volledig zonder ballast te werken vanwege de bitumen dakbedekking. Bitumen is immers niet bedoeld om zware gewichten te dragen. In combinatie met verschuiving door windbelasting is het funest voor de dakbedekking. Maar hoe zorg je er dan voor dat de panelen een storm doorstaan? Bij dit project zie je hoe dat in de praktijk werkt.

JualSolar ballastvrij montagesystemen voor bitumen dakbedekking JualSolar ballastvrij montagesystemen voor bitumen dakbedekking

Zonnepanelen in oost-west opstelling op geisoleerd betonnen dak

Voorbeeld: montage van oost-west opstelling op geïsoleerd betonnen dak

Zonnepanelen op plat bitumen dak

Firma Veenstra gebruikt voor de bevestiging van het oost-west systeem het inmiddels geroemde ballastvrije montagesysteem van fabrikant Jual Solar. Na het uittekenen van de dakopstelling zijn de mannen van Firma Veenstra speciale dakconsoles gaan bevestigen aan de stalen dakconstructie.

Hiervoor is een kantelanker aangebracht achter de stalen constructie. Aan het draadeind van de kantelankers is vervolgens de speciale dakconsoles gedraaid. Om te kunnen garanderen dat het dak waterdicht blijft, zijn alle 56 consoles in de fabriek uitgerust met exact dezelfde dakbedekking als op het project. Een installateur of dakdekker kan zo garantie geven. Bij de IJzershop was er sprake van een gemodificeerde gebitumineerde polyester/glas comimat van het type Wedeflex mineral (4646k24).

JualSolar ballastvrij montagesystemen voor bitumen dakbedekkingJualSolar ballastvrij montagesystemen voor bitumen dakbedekking

Oost-west montagesysteem op bitumen dak

De in totaal 94 Dmegc zonnepanelen van 275Wp liggen in oost-west opstelling op het dak. Hierdoor is minder sprake van een piekbelasting en is de opbrengst meer verspreid over heel de dag.

 

Projectgegevens

 • Plat dak met bitumen dakbedekking
 • Stalen constructie met isolatie
 • 94x DMegc zonnepanelen
 • 2x Solax Power X2 omvormers
 • Oost-west systeem
 • Trapezium ankers
 • 50mm dakdoorvoer voor plat dak

 

Waarom kiezen voor dit systeem?

 1. Er ontstaan geen lekkages omdat de dakbedekking niet beschadigt raak bij verschuiving van het montageframe
 2. De dakfunctie zoals waterafvoer blijft gerespecteerd
 3. Er is geen kans op stormschade
 4. Makkelijk en relatief snel te installeren

“Kom je als installateur projecten tegen met bitumen, pvc of epdm dakbedekking? Spar eens met onze specialisten over de mogelijkheden van Jual Solar. We zijn te bereiken via 058 – 288 47 39 of info@technea.nl“.

Toegepaste producten

Digitale nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatse nieuwsbrief