Zonnepanelen op plat bitumen dak (oost-west)

De IJzershop.nl (voorheen VIHO) is sinds 1954 een begrip op gebied van ijzerwaren. Om het bedrijfspand te verduurzamen is gekozen om zonnepanelen op plat bitumen dak te laten leggen. Installatiebedrijf Firma Veenstra adviseerde om volledig zonder ballast te werken vanwege de bitumen dakbedekking. Bitumen is immers niet bedoeld om zware gewichten te dragen. In combinatie met verschuiving door windbelasting is het funest voor de dakbedekking. Maar hoe zorg je er dan voor dat de panelen een storm doorstaan? Bij dit project zie je hoe dat in de praktijk werkt.

 

Dakdoorvoer plat bitumen dakOost-west opstelling zonnepanelen op plat bitumen dakJualSolar ballastvrij montagesystemen voor bitumen dakbedekkingOost-west opstelling zonnepanelen op plat bitumen dakMontagesysteem zonnepanelen - fixatie aan het dakJualSolar ballastvrij montagesystemen voor bitumen dakbedekkingDakdoorvoer plat dak - zonnepanelenDakdoorvoer plat bitumen dakOost-west opstelling zonnepanelen op plat bitumen dakOost-west opstelling zonnepanelen op plat bitumen dak

Zonnepanelen in oost-west opstelling op geisoleerd betonnen dak

Voorbeeld: montage van oost-west opstelling op geïsoleerd betonnen dak

Zonnepanelen op plat bitumen dak

Firma Veenstra gebruikt voor de bevestiging van het oost-west systeem het inmiddels geroemde ballastvrije montagesysteem van fabrikant Fixnordic (voorheen Jual Solar). Na het uittekenen van de dakopstelling zijn de mannen van Firma Veenstra speciale dakconsoles gaan bevestigen aan de stalen dakconstructie.

Hiervoor is een kantelanker aangebracht achter de stalen constructie. Aan het draadeind van de kantelankers is vervolgens de speciale dakconsoles gedraaid. Om te kunnen garanderen dat het dak waterdicht blijft, zijn alle 56 consoles in de fabriek uitgerust met exact dezelfde dakbedekking als op het project. Een installateur of dakdekker kan zo garantie geven. Bij de IJzershop was er sprake van een gemodificeerde gebitumineerde polyester/glas comimat van het type Wedeflex mineral (4646k24).

 

Jual Solar - Ballastvrij en stormvast montagesysteem - lichte stalen constructie met bitumen dakbedekking - IJzershop Jual Solar - Ballastvrij en stormvast montagesysteem - lichte stalen constructie met bitumen dakbedekking - IJzershop Jual Solar - Ballastvrij en stormvast montagesysteem - lichte stalen constructie met bitumen dakbedekking - IJzershop Jual Solar - Ballastvrij en stormvast montagesysteem - lichte stalen constructie met bitumen dakbedekking - IJzershop Jual Solar - Ballastvrij en stormvast montagesysteem - lichte stalen constructie met bitumen dakbedekking - IJzershopJual Solar - Ballastvrij en stormvast montagesysteem - lichte stalen constructie met bitumen dakbedekking - IJzershop Jual Solar - Ballastvrij en stormvast montagesysteem - lichte stalen constructie met bitumen dakbedekking - IJzershop Jual Solar - Ballastvrij en stormvast montagesysteem - lichte stalen constructie met bitumen dakbedekking - IJzershop Jual Solar - Ballastvrij en stormvast montagesysteem - lichte stalen constructie met bitumen dakbedekking - IJzershop Jual Solar - Ballastvrij en stormvast montagesysteem - lichte stalen constructie met bitumen dakbedekking - IJzershop

Oost-west montagesysteem op bitumen dak

De in totaal 94 Dmegc zonnepanelen van 275Wp liggen in oost-west opstelling op het dak. Hierdoor is minder sprake van een piekbelasting en is de opbrengst meer verspreid over heel de dag.

 

 

PROJECTGEGEVENS

 

WAAROM BALLASTVRIJ MONTEREN?

  1. Er ontstaan geen lekkages omdat de dakbedekking niet beschadigt raak bij verschuiving van het montageframe
  2. De dakfunctie zoals waterafvoer blijft gerespecteerd
  3. Er is geen kans op stormschade
  4. Makkelijk en relatief snel te installeren

 

 

“Ook een project waarbij zonnepanelen op een plat bitumen dak moeten? We helpen je graag via 058 – 288 47 39 of ons contactformulier“.

Team Binnendienst - Technea Duurzaam

Toegepaste producten