PV-panelen op gebogen, geprofileerde staalplaat dak van sporthal de Bloemerd

De gemeente en beheerder van de sporthal De Bloemerd had de wens om hun complex te verduurzamen. Ruim 400 zonnepanelen moesten een oplossing bieden voor de hoge stroomrekening. Echter waren standaard montagesystemen niet geschikt voor het gebogen, geprofileerde stalen dak. Bovendien was het warme dak voorzien van een PVC dakbedekking. Aan installateur Freek van Os de uitdaging om met een oplossing te komen. Hij kwam daarbij uit op de fabrikant Jual Solar. Zij bieden als enige een professionele, betrouwbare oplossing in de vorm van ballastvrije dakconsoles. Overige voordelen:

  • Stormvaste constructie
  • 100% waterdicht
  • voor geisoleerde en niet geisoleerde daken
  • Van bovenaf te monteren
  • Custom made console met precies dezelfde dakbedekking

gebogen dak met zonnepanelen pvc dakbedekking met pv-panelen geprofileerde staalplaat dak met zonnepanelenpvc ballastvrij dakconsole

Ballast geen optie op gebogen dak

Op platte daken wordt nog vaak ballast gebruikt om de windbelasting te compenseren. Echter door thermische werking, trekkracht en duwkracht is ballast vaak geen veilige en betrouwbare oplossing. U kunt zich voorstellen dat het gebruik van ballast op een gebogen dak helemaal uit den boze is. De Jual Solar dakconsoles worden daarom mechanisch gemonteerd aan de bestaande dakconstructie. Hierdoor kan stormzekerheid worden gegarandeerd en schuift het zonnepanelen-frame niet over de dakbedekking. Juist dat schuiven wil je voorkomen omdat het scheuren in de dakbedekking veroorzaakt en logischerwijze lekkage.

zonnepanelen op cannelure dakplatenPv panelen op rond, gebogen dak

Geïsoleerde cannelure dakplaten

Het dak van het sportcomplex is destijds voorzien van cannelure dakplaten. Bovendien was het warme dak voorzien van 10cm isolatie. Daarom is de 1-laag pvc dakconsole met kantelanker gebruikt. Deze kantelankers haken daarbij achter de stalen dakplaten om hoge trek, stuw en drukkracht te garanderen. In totaal zijn er 462 stuks dakconsoles geplaatst waar vervolgens een frame op is bevestigd. Door de oplossing van Jual Solar maakt De Bloemerd nu gebruik van 405 full black zonnepanelen, gekoppeld aan SolarEdge omvormers.

zonnepanelen op sporthal zonnepanelen op sporthal

 

Toegepaste producten

Digitale nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatse nieuwsbrief