Zonnepanelen ballastvrij gemonteerd op schuin pvc-dak

Heb je een opdrachtgever die zonnepanelen op een schuin pvc-dak wil? Het gebruik van ballast biedt dan niet voldoende zekerheid. Dit was ook het geval bij dit huis in Gouda. Om toch zonnepanelen te kunnen installeren is gekozen voor het ballastvrije montagesysteem van het merk Fixnordic (voorheen Jual Solar).

 

 

 

verankering in de dakconstructie

Als installateur wil je geen telefoontje dat de panelen van het dak zijn gewaaid. Daarom is het belangrijk dat je gebruik maakt van de stevigheid van de dakconstructie en niet een simpele bevestiging met schroeven of verlijming. Waarom? De wind trekt en druk constant op de pv-installatie. Als je het systeem verlijmt aan de dakbedekking, trekt hij waarschijnlijk op een gegeven moment alles kapot. Ook het vastschroeven, met name op een schuin dak met isolatie, volstaat niet. Op een schuin dak is er constant een zijwaartse druk. In combinatie met hevige windinvloed kunnen de langere schroeven doorbuigen. 

Fixnordix - Jual Solar - Technea - Zonnepanelen op schuin staal dak met dakbedekking

M12 ankers

Bij het Fixnordic montagesysteem veranker je daarom een M12 anker aan de constructie. Deze zware uitvoering gebruiken we al standaard bij platte daken. Bij een schuin pvc dak met isolatielaag, verstevigen wij het anker met een console-adapter. Deze verstevigingsbuis gaat om het M12 draadeinde om de zijwaartse druk bij het sterkste punt van het anker te brengen (bij de dakconstructie). Deze oplossing adviseren we ook bij de montage van warmtepompen en zonnecollectoren. Die oplossing vangen namelijk veel meer wind door de hoge opstelling. 

 

 

 

Bevestiging aan dakconstructie van schuin pvc-dak

Om de ankers te kunnen bevestigen, heeft Solention bij dit project eerst gaten geboord in het dak. Vervolgens breng je het anker aan in de constructie. Bij een stalen of houten plaat constructies gebruik je vaak kantelankers die achter de constructie haken. Bij houten of betonnen daken boor je vaak rechtstreeks in de constructie. Op het M12 draadeinde van het anker, draai je vervolgens een dakconsole. Dit is een RVS-rozet met daaraan een dakbedekkingsflap naar keuze. Goed om te weten is dat deze dakconsoles in de fabriek worden voorzien van de dakbedekking naar keuze (bitumen, pvc of epdm). Zodra het dak weer 100% waterdicht is, bouw je het montagesysteem op de dakconsoles. 

Huis zonnepanelen schuin dakInstallatie zonnepanelen schuin dakFixeerpunten montagesysteem pvSchuin pvc-dakBallastvrij montagesysteem

 

 

 

 

 

 

“Als installateur een offerte voor een ballastvrij montagesysteem? Voor een projectcalculatie lever je jouw projectgegevens aan via ons opnameformulier.”

Toegepaste producten