Zonneboiler of zonnepanelen?

Zonneboiler of zonnepanelen?

Nederland telt 4,7 miljoen woningen van vóór 1990. Deze waren niet, slecht of matig geïsoleerd en daarom investeerden we massaal in isolerende maatregelen. Maar wat is een logische vervolgstap: zonneboiler of zonnepanelen? Het liefst beide voor gratis stroom én gratis warm water. Lees hieronder waarom een thermische installatie minstens zo interessant is als pv-panelen. Zo bespreken we onderwerpen als:

 

 

Zonne-energie harken met zonneboiler of zonnepanelen?

De afgelopen jaren lag de focus vaak op pv-installaties, wat ook blijkt uit de cijfers van CBS. Al ruim 2.000.000 huizen hebben namelijk al zonnepanelen. Waarschijnlijk kiest men voor pv-panelen om snel en makkelijk te besparen op de stroomkosten. Gelukkig beseft de markt steeds vaker dat 80% van de energienota afkomstig is van het verwarmen van cv- en tapwater. Om te besparen op dit deel, zonder direct een warmtepomp te hoeven aanschaffen, is een zonthermisch systeem een slimme keuze.

Als je kiest voor een set met een hygiëne buffervat sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart op tapwater & verwarming. Daarnaast is zo’n buffer een goede voorbereiding op de warmtepomp. Bovendien kan de eindgebruiker, zodra de portemonnee het weer het toelaat, stap-voor-stap verduurzamen.

 

“Toch eerst zonnepanelen plaatsen?
Houd ruimte vrij voor de toekomstige collectoren”

 

Buffervat met Gasketel?

Vaak wordt gedacht dat je een buffervat alleen combineert met een warmtepomp. Het voorraadvat kun je echter ook efficiënt op temperatuur houden met een gasketel. ‘Dat is financieel toch niet verantwoord?!’, een uitspraak die we vaak horen. Toch is het zeker rendabel:

  • Beter rendement cv-ketel (condenseert meer)
  • Minder starts- en stops
  • Stilstandsverlies is minimaal

Hygiene buffervat SKS 1W

 

 

Woning stapsgewijs warmtepomp-ready maken

Door eerst een buffervat te plaatsen, kies je voor een ‘hybride-route’. Gaandeweg kun je extra duurzame installatietechnieken toepassen omdat de buffer meerdere aansluitpunten heeft. Is de woning vervolgens warmtepomp-ready gemaakt? Dan is de gasketel vaak relatief makkelijk te vervangen door de warmtepomp.

 

“Elke dag een beetje wijzer worden met Technea?
Plan een kennismakingsgesprek

 

 

Langere levensduur cv-ketel

Door het voorraadvat voeg je bovendien meer inhoud toe aan het cv-systeem. Hierdoor draaien huidige én toekomstige opwekkers veel efficiënter. Door een sterke verlaging van het aantal starts- en stops springt de levensduur van de techniek bovendien vooruit.

 

 

Gratis douchen!

Door thermische collectoren maakt de klant heel het jaar gebruik van gratis zonnewarmte. Beperkt in de winter, maar tussen mei en september hoeft de cv-ketel vaak niet bij te springen. In deze maanden kun je dan gratis douchen én eventuele koude nachten opvangen.


Tip:
bespaar nog eens 50% op warm tapwater door een douche-wtw

 

 

Sceptisch over zonneboilers..

Toch zijn sommige installateurs sceptisch over zonneboilers. ‘Werkt niet. Te moeilijk. Te duur.’  De techniek is zeker uitdagender dan pv, maar het is voor jou als installateur zeker geen hogere wiskunde. Bovendien kun je altijd technisch advies inwinnen van onze engineers.

 

Materialenlijst zonneboilers - Technea

 

Energiebesparing zonneboiler

Wat zonthermie voor de eindgebruiker ook interessant maakt, is de hoge ISDE-subsidie. Deze is onlangs zelfs verhoogt naar 30% waardoor de terugverdientijd nog korter is. En ook de energiebesparing is interessant: een gemiddeld huishouden bespaart tot 60% op de bereiding van warm tapwater én circa 10% op het verwarmingsdeel.

 

 

 

niet afhankelijk van energieleverancier

Een groot voordeel van een zonthermisch systeem is dat je niet afhankelijk bent van de energieleverancier bent. Het energiebeheer gebeurt thuis. Anders is dat bij zonnepanelen. Daar hoor je steeds vaker geluiden over:

  • Omvormers die uitschakelen vanwege netcongestie 
  • Niet aangesloten PV-installaties vanwege overbelasting energienet
  • Energieleverancier die terugleververgoeding rekenen voor het salderen
  • Salderingregeling die waarschijnlijk verdwijnt

 

 

 

conclusie

Zowel zonnepanelen als zonneboilers hebben voor- en nadelen. Ons advies is verder te kijken dan naar vandaag en morgen. Wat is er precies nodig om de woning in de toekomst zo efficiënt mogelijk gasvrij te maken, mét behoud van comfort.

 

 

over Technea

Technea heeft 25 jaar ervaring met het adviseren, ontwerpen en leveren van duurzame installatietechnieken. Wij wijzen je graag de weg zodat jij de juiste keuzes maakt tijdens de energietransitie. Benieuwd of Technea bij je past? Lees hier meer over ons of neem dan contact op via 058 – 288 47 39. 

 

“Meer tips ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief”