Zonneboiler of zonnepanelen?

Zonneboiler of zonnepanelen?

Nederland telt 4,7 miljoen woningen die vóór 1990 gebouwd zijn. Om de energiekosten te drukken, investeerden woningeneigenaren massaal in isolatie. Maar wat is een logische vervolgstap: zonneboiler of zonnepanelen? In dit artikel lees je waarom een zonthermische installatie minstens zo interessant is als zonnepanelen.

 

Zonne-energie harken met zonneboiler of zonnepanelen?

Omdat de zon een gratis energiebron is, willen we daar zoveel mogelijk gebruik van maken. De focus ligt vaak op zonnestroom en er zijn inmiddels dan ook ruim 2.000.000 huizen voorzien van zonnepanelen. Waarschijnlijk is er voor pv-panelen gekozen om snel te besparen op de stroomkosten, niet als voorbereiding op de toekomstige warmtepomp. 

 

Gelukkig beseft de markt steeds meer dat 80% van de energienota afkomstig is van het verwarmen van cv- en tapwater. Om direct te besparen op dit deel, zonder direct een warmtepomp te hoeven aanschaffen, is een zonthermisch systeem een slimme keuze. Als je daarbij een set installeert met een hygiëne buffervat sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart en zo’n buffer is een goede voorbereiding op de warmtepomp. Bovendien kan de eindgebruiker, zodra de portemonnee het weer het toelaat, stap-voor-stap verduurzamen.

 

“Toch eerst zonnepanelen plaatsen? Houd alvast ruimte vrij voor de toekomstige collectoren”

 

Gasketel met buffervat? Zeker!

Vaak denkt men dat je een buffervat alleen gebruikt bij een warmtepomp. Je kunt het buffervat echter eerst ook prima op temperatuur houden met de bestaande gasketel.  ‘Dat is financieel toch niet verantwoord?!’, een uitspraak die we vaak horen. Toch is het zeker rendabel:

  • Beter rendement cv-ketel (condenseert meer)
  • Minder starts- en stops
  • Stilstandsverlies is minimaal

 

Woning stapsgewijs warmtepomp-ready maken

Door eerst een buffervat te plaatsen, kies je voor een ‘hybride-route’. Gaandeweg kun je extra duurzame installatietechnieken toepassen omdat de buffer meerdere aansluitpunten heeft. Is de woning warmtepomp-ready? Dan is de gasketel vaak relatief makkelijk te vervangen door de warmtepomp.

“Een buffervat is te laden tot wel 95 graden”

 

Langere levensduur cv-ketel

Door het voorraadvat voeg je bovendien meer inhoud toe aan het cv-systeem. Hierdoor draaien huidige én toekomstige opwekkers veel efficiënter. Door een sterke verlaging van het aantal starts- en stops springt de levensduur van de techniek bovendien vooruit.

 

Gratis douchen!

Door thermische collectoren maakt de klant heel het jaar gebruik van gratis zonnewarmte. Beperkt in de winter, maar tussen mei en september hoeft de cv-ketel niet tot nauwelijks bij te springen. In deze maanden kun je dan gratis douchen én eventuele koude nachten opvangen.

 

 

Sceptisch over zonneboilers..

Toch zijn sommige installateurs sceptisch over zonneboilers. ‘Werkt niet. Te moeilijk. Te duur.’  De techniek is zeker uitdagender dan pv, maar het is voor jou als installateur zeker geen hogere wiskunde. Bovendien kun je altijd technisch advies inwinnen van onze engineers.

 

 

Energiebesparing zonneboiler

Wat zonthermie voor de eindgebruiker ook interessant maakt, is de hoge ISDE-subsidie. Deze is onlangs zelfs verhoogt naar 30% waardoor de terugverdientijd nog korter is. En ook de energiebesparing is interessant:: een gemiddeld huishouden bespaart tot 60% op de bereiding van warm tapwater én circa 10% op het verwarmingsdeel.

 

 

Een buffervat is super interessant bij dynamische stroomtarieven. Waarom? Je leest het in onze volgende blog.