Stringplan zonnepanelen ontwerpen: wat je wilt weten

Stringplan zonnepanelen ontwerpen: wat je wilt weten

Het maximale uit een pv-systeem halen? Een goed stringplan voor zonnepanelen kan dan niet ontbreken. Met zo’n plan voorkom je als installateur slechte prestaties na de installatie. Hieronder een uitleg over een stringplan en aandachtspunten bij het ontwerpen van een stringplan. 

 

 

Wat is een stringplan voor zonnepanelen? 

Een string bestaat uit een aantal zonnepanelen (met of zonder optimizers) die in serie zijn geschakeld. Een stringplan is een schema dat aangeeft in welke volgorde en in welke string je de zonnepanelen aan moet sluiten. Het is belangrijk dat dit schema zorgvuldig wordt opgesteld, omdat het de basis vormt van de gehele installatie. Een goed stringplan verbetert de prestaties van de zonnepanelen en verlengt de levensduur.

 

 

 

 

 

Waarom is een stringplan voor zonnepanelen belangrijk?

Installeer je een pv-installatie op verschillende dakoppervlakken? Dan ontstaat er verschil in opbrengst tussen de panelen doordat ze op verschillende oriëntaties liggen. Een slecht ontworpen stringplan leidt tot teleurstellende prestaties, vermindert de levensduur van het systeem en kan leiden tot oververhitting.

 

 

 

 

 

Stringplan zonnepanelen - orientatie van het dakvlak

aandachtspunten ontwerp stringplan

Hieronder de belangrijkste (technische) factoren die invloed hebben op een stringplan: 

 

  1. Het dak: een goede dakanalyse is belangrijk om te bepalen hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt op het dak. Wat is de beschikbare ruimte? Hoe is de oriëntatie en de hellingshoek van het dak? Zijn er obstakels, zoals een schoorsteen of ventilatiepijp? In een stringplan moet rekening worden gehouden met de mogelijke schommelingen in opbrengst per paneel. Zo voorkom je dat een tijdelijk mindere opbrengst van een paneel invloed heeft op de gehele string.

 

  1. Voltage van de panelen: het aantal panelen dat in een string kan worden aangesloten hangt af van het voltage per paneel. Een omvormer is geschikt voor een bepaalde spanningsrange. Je moet voldoen aan de opstartspanning, maar mag niet overbelasten. Het aantal panelen bepaalt het spanningsniveau van de string. Dat niveau moet compatibel zijn met de capaciteit van de omvormer.

 

  1. Kabellengte: bij een pv-installatie geldt altijd ‘hoe korter, hoe beter’. Lange kabels zorgen immers voor meer spanningsverlies en kosten overigens meer. In een goed stringplan houd je dus rekening met de afstand tussen de strings en de omvormer.

Meer weten over de calculatie van een PV-installatie? Lees onze blog over factoren die invloed hebben op de berekening van een pv-installatie.

 

  1. Type omvormer: zoals in punt twee beschreven, moet de omvormer compatibel zijn met het aantal zonnepanelen en het spanningsniveau van de string. Een omvormer heeft een beperkt bereik waarbinnen een bepaalde ingangsspanning moet worden gehanteerd. Als het aantal panelen in een string te groot is voor de omvormer, kan dit leiden tot overbelasting. Dat resulteert in beschadiging van de omvormer. Leveren de panelen onvoldoende spanning, dan heeft de omvormer te weinig stroom om in te schakelen. Dit leidt tot ondermaatse prestaties en een lager rendement van de pv-installatie.

Belangrijk is daarom om rekening te houden met het werkbereik (spanning waarbinnen de omvormer goed functioneert) in een stringplan. Daarnaast hebben stringomvormers tot 3kW een enkele ingang en kun je dus ook maar één oriëntatie voor je panelen kiezen. Vanaf 3kW hebben de meeste omvormers twee ingangen, waardoor je twee oriëntaties kunt combineren op één omvormer.

 

Stringplan zonnepanelen - Blikseminslag

 

blikseminslag

Houd er bij elk stringplan ook rekening mee dat je de stringbekabeling zo aanlegt dat er geen inductielussen ontstaan. Bij blikseminslag in de buurt kunnen er kortdurende magnetische velden ontstaan. De bekabeling van zonnepanelen vormen samen ook zo’n veld. Bij in serie geschakelde zonnepanelen kan dit veld zorgen voor inductiespanningen op de zonnepanelen die hoger zijn dan waar ze voor gemaakt zijn. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, dienen de min- en pluskabel zo dicht mogelijk langs elkaar gelegd worden.

 

 

 

 

Stringplan zonnepanelen uitbesteden

 

 

 

stringplan uitbesteden

Zoals je leest, is het ontwerpen van een stringplan voor zonnepanelen een zorgvuldige taak. Zorg er dus voor dat dit gebeurt door een gekwalificeerd iemand of besteed het uit. Daarmee verzeker je jouw klant van een veilige, efficiënte en betrouwbare pv-installatie. 

 

 

 

 

 

technea

Technea is als groothandel al 25 jaar gespecialiseerd in uitsluitend duurzame woningtechnieken. Ook op gebied van PV-installaties kunnen we je als installateur volledig ontzorgen. Op basis van jouw projectdetails, calculeren wij welke pv-set je nodig hebt. Bij elke PV-bestelling ontvang je een compleet projectplan met onder andere een stringplan, zaagmaten, materialenlijst enzovoorts. Ontdek hier of Technea de juiste partij voor jou als installateur is.

 

“Meer tips ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief”