Stringplan zonnepanelen ontwerpen: wat je wilt weten

Stringplan zonnepanelen ontwerpen: wat je wilt weten

Wil je het maximale uit het pv-systeem van jouw klant halen, dan kan een goed stringplan voor zonnepanelen niet ontbreken. Met een stringplan voorkom je slechte prestaties na installatie. Op deze pagina lees je waar je rekening mee dient te houden tijdens het ontwerpen van een stringplan voor zonnepanelen.

 

Wat is een stringplan voor zonnepanelen? 

Een string bestaat uit een aantal zonnepanelen (met of zonder optimizers) die in serie zijn geschakeld. Een stringplan is een schema dat aangeeft in welke volgorde en in welke string de zonnepanelen moeten worden aangesloten. Het is belangrijk dat dit schema zorgvuldig wordt opgesteld, omdat het de basis vormt van de gehele installatie. Een goed stringplan verbetert de prestaties van de zonnepanelen en verlengt de levensduur.

 

Waarom is een stringplan voor zonnepanelen belangrijk?

 De prestaties van een pv-installatie zijn afhankelijk van het ontwerp. Wanneer je bijvoorbeeld een installatie op verschillende dakoppervlakken ïnstalleert, ontstaat er verschil in opbrengst tussen panelen die op verschillende oriëntaties liggen. Als je de panelen vervolgens niet correct aansluit, leidt dit tot teleurstellende prestaties. Bovendien verkort een slecht ontworpen stringplan de levensduur van het systeem en kan het de veiligheid in gevaar brengen door oververhitting.

 

Een compleet stringplan voor zonnepanelen ontwerpen

 Er zijn een aantal (technische) factoren die invloed hebben op een stringplan. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

 

  1. Het dak: een goede dakanalyse is belangrijk om te bepalen hoeveel zonnepanelen er op het dak kunnen worden geïnstalleerd. Wat is de beschikbare ruimte? Hoe is de orientatie en de hellingshoek van het dak? Zijn er obstakels, zoals een schoorsteen of ventilatiepijp? In een stringplan moet rekening worden gehouden met de mogelijke schommelingen in opbrengst per paneel. Zo voorkom je dat een tijdelijk mindere opbrengst van een paneel invloed heeft op de gehele string.

 

  1. Voltage van de panelen: het aantal panelen dat in een string kan worden aangesloten hangt af van het voltage per paneel. Een omvormer is geschikt voor een bepaalde spanningsrange. Je moet voldoen aan de opstartspanning, maar mag niet overbelasten. Het aantal panelen bepaalt het spanningsniveau van de string. Dat niveau moet compatibel zijn met de capaciteit van de omvormer.

 

  1. Kabellengte: bij een pv-installatie geldt altijd ‘hoe korter, hoe beter’. Lange kabels zorgen immers voor meer spanningsverlies en kosten overigens meer. In een goed stringplan houd je dus rekening met de afstand tussen de strings en de omvormer.

 

  1. Type omvormer: zoals in punt twee beschreven, moet de omvormer compatibel zijn met het aantal zonnepanelen en het spanningsniveau van de string. Een omvormer heeft een beperkt bereik waarbinnen een bepaalde ingangsspanning moet worden gehanteerd. Als het aantal panelen in een string te groot is voor de omvormer, kan dit leiden tot overbelasting. Dat resulteert in beschadiging van de omvormer. Leveren de panelen onvoldoende spanning, dan heeft de omvormer te weinig stroom om in te schakelen. Dit leidt tot ondermaatse prestaties en een lager rendement van de pv-installatie.

Belangrijk is daarom om rekening te houden met het werkbereik (spanning waarbinnen de omvormer goed functioneert) in een stringplan. Daarnaast hebben stringomvormers tot 3kW een enkele ingang en kun je dus ook maar één oriëntatie voor je panelen kiezen. Vanaf 3kW hebben de meeste omvormers twee ingangen, waardoor je twee oriëntaties kunt combineren op één omvormer.

 

Veilig stringplan

Het ontwerp van een compleet stringplan voor zonnepanelen is een zorgvuldige taak waarbij je rekening dient te houden met verschillende factoren. Zorg er altijd voor dat een stringplan wordt gemaakt door iemand die gekwalificeerd is. Daarmee verzeker je jouw klant van een veilige, efficiënte en betrouwbare pv-installatie.

 

Houd er bij elk stringplan ook rekening mee dat je de stringbekabeling zo aanlegt dat er geen inductielussen ontstaan. Bij blikseminslag in de buurt kunnen er kortdurende magnetische velden onstaan. De bekabeling van zonnepanelen vormen samen ook zo’n veld. Bij in serie geschakelde zonnepanelen kan dit veld zorgen voor inductiespanningen op de zonnepanelen die hoger zijn dan waar ze voor gemaakt zijn. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, dienen de min- en pluskabel zo dicht moelijk langs elkaar gelegd worden.

 

Hulp nodig bij het ontwerp van een stringplan? Bij ons Technea Full Black Zonnepaneel leveren we altijd een op maat gemaakt stringplan voor jouw project.

 

Meer weten over de calculatie van een PV-installatie? Lees onze blog over factoren die invloed hebben op de berekening van een pv-installatie.