4 oplossingen zodat de pv-installatie niet als 1ste uitschakelt
“Veel meer klachten over drukte op stroomnet en uitgeschakelde zonnepanelen,” aldus NOS afgelopen zaterdag. Voor het vierde jaar op rij stijgen de klachten. In hoeverre heb jij invloed als installateur?
Overbelast stroomnet
Laatst schonken we op LinkedIn al even aandacht aan het overbelaste elektriciteitsnetwerk en de 3000 ondernemers die erop wachten om met hun duurzame installatie aangesloten te worden. Nu blijkt dat ook consumenten last kunnen ondervinden aan het ongeschikte stroomnet. Wellicht niet in dezelfde mate, maar we kunnen ons voorstellen dat je niet zit te wachten op zonnepanelen die er op zonnige dagen mee stoppen.
Dit gebeurt op piekmomenten, wanneer de opbrengst het hoogst is. Dan hebben we het over de maanden mei, juni en juli en met name tussen 11.00 en 14.00. De opbrengst begeeft zich op een hoogtepunt, terwijl het verbruik minimaal is. Het elektriciteitsnet is hier niet op aangelegd en er ontstaat spanningsopdrijving.
Gevolgen uitgeschakelde zonnepanelen
Een omvormer besluit in dit geval vanwege veiligheidsredenen vanzelf uit te schakelen, waardoor je vanaf nu weer ‘gewoon’ betaalt voor elektriciteit. Als we uitgaan van 10 storingen per jaar, dan komt dat neer op zo’n 3% minder opbrengst; oftewel 3 maanden extra terugverdientijd. Dit is natuurlijk geen enorme ramp, maar het voelt wel krom als je net hebt geïnvesteerd in het verduurzamen van je woning en je de dupe wordt van een ongeschikt stroomnet.
Invloed als installateur
Nu hebben we geen invloed op de verbetering van het net, maar zien we wel dat de ene installatie het op zo’n moment langer volhoudt dan een ander. We zetten een aantal redenen voor je op een rijtje:
-
De omvormer staat dichter bij de meterkast of heeft een dikkere kabel. Daarmee zorg je ervoor dat de omvormer onder de maximale spanningswaarde blijft en niet uitschakelt.
-
De installatie is aangesloten op de fase waarvan de spanning het laagst is. Dit is echter alleen mogelijk bij een 1-fase-omvormer.
-
Er wordt gebruik gemaakt van een 3-fase-omvormer. Dit verkleint de kans voor uitschakeling door het vermogen te verdelen over drie fasen.
-
De zonnepanelen hebben een oost-west opstelling. Hierdoor sluit het moment van opwekking beter aan op het moment van verbruik en ligt de opbrengstpiek minder hoog.
Er zijn dus manieren om ervoor te zorgen dat jouw installatie er niet als eerste mee stopt. Natuurlijk heeft dit geen invloed op de oplossing; die ligt bij het aanpakken van het energienet zelf. Maar het kan je als installateur wél klachten schelen als je het in de basis beter aanpakt.