Woonboot met droogbouw vloerverwarming

Woonboot woonark met vloerverwarming

Bij het bouwen van een woonboot / woonark sta je voor andere uitdagingen dan bij een nieuwbouw woning. Het totale gewicht speelt een belangrijke rol bij de diepgang en hoe zorg je ervoor dat de ‘beperkte’ oppervlak zo ruimtelijk mogelijk oogt. Architect Bob Ronday heeft bij deze woonboot gekozen voor veel glas, gecombineerd met staal en hout. Om de ruimte zo goed mogelijk te benutten en een hoog comfort te garanderen, is er gekozen voor vloerverwarming.  Zowel op de begane grond als de eerste verdieping.

 

Gewicht vloerverwarming invloed op diepgang

Een normale vloerverwarming weegt echter al snel 125 kilo per vierkante meter. Bij dit project zou dat betekenen: 110m2 x 125 kilo = 13750 kilo. Dit enorme gewicht zou een flink effect hebben op de diepgang van de woonboot. Daarom is er gekozen voor de lichte en dunne vloerverwarming Variokomp van het merk Variotherm. Dit systeem werkt met 18mm fermacell noppenplaten en weeg in totaal slechts 25 kilo per vierkante meter.

 

Veel glas zorgt voor snelle wisseling van binnentemperatuur

Door het gebruik van veel glas, heb je in de woonboot veel vergezichten. Een nadeel van glas is dat de zon (zoninvloed) ervoor zorgt dat de binnentemperatuur snel stijgt of, als de zon weer verdwijnt de ruimte, weer snel afkoelt. Bij veel glas wil je daarom een vloerverwarming die super snel reageert op deze zoninvloed. Stijgt de binnentemperatuur snel? Dan moet de vloer snel afkoelen. Wordt het snel koud? Dan zal het systeem snel moeten reageren.

Doordat de droogbouw vloerverwarming zeer dun is, bevat het ook weinig massa. Weinig massa betekent een snelle opwarming en afkoeling. Bovendien werkt het systeem met een speciale verwarmingsbuis en vulmassa wat een snelle afgifte en koelingsvermogen garandeert.

Woonboot woonark met vloerverwarming

Woonboot woonark met vloerverwarming

Woonboot woonark met vloerverwarming

Woonboot woonark met vloerverwarming

Woonboot woonark met vloerverwarming

Unieke samenwerking

Zoals eerder genoemd is het ontwerp van de woonboot van architect Bob Ronday. In opdracht van Breman Kampen heeft ABC Arkenbouw deze woonark voorzien van de vloerverwarming. Het eindresultaat en de samenwerking zijn niet ongemerkt gebleven, het project staat zelfs in het internationale magazine van Variotherm en wellicht woonboot van het jaar 2017?

 

Toegepaste producten