Buitenunit warmtepomp op plat dak

Bij dit project plaatste installatiebedrijf De Jong Energiesystemen een Nibe S2125 lucht/water warmtepomp op een plat dak in Breda. Bijzonder is dat ze daarbij geen ballast hebben gebruikt, maar het frame mechanisch hebben verankerd aan de dakconstructie. Bekijk hieronder de foto’s en lees hoe het Fixnordic Unimount montagesysteem werkt.

 

Waarom buitenunit warmtepomp op plat dak verankeren?

Zoals je wellicht weet, zijn er diverse montageopties om een buitenunit te plaatsen. Vaak gebruikt men ballast of hangen ze de buitenunit aan de gevel, wat echter wel tot resonantie binnenshuis kan leiden. Minder bekend is deze oplossing, waarbij het montageframe mechanisch is verankerd aan de betonnen, houten of stalen onderconstructie. 

Monoblock op plat dak

Veel mensen kiezen voor dit systeem vanwege de zekerheid bij een storm. Een ander veel genoemde reden is het uitsluiten van schade aan de dakbedekking of isolatielaag. Je brengt namelijk een speciale anker aan in de dakconstuctie. Hierdoor drukt het gewicht van de installatie, in dit geval 180 kilo, alleen op de betonnen ondergrond. Er ontstaat dus geen druk op de dakbedekking en de isolatie drukt niet samen.

Wat vaak onderschat wordt, is het gevolg van de druk op bitumen, epdm of pvc. Deze materialen zijn immers ontwikkeld om ons droog te houden, niet om zware installaties te dragen. Juiste de combinatie van neerwaartse druk in combinatie met eventuele verschuiving, kan de dakbedekking ernstig beschadigen

Door het gewicht op de isolatielaag, kan deze na verloop van tijd inzakken met plassen water tot gevolg. Daar waar water blijft staan, kan de dakbedekking niet tot nauwelijks drogen. Dit versnelt het verouderingsproces van de bitumen, epdm of pvc.

 

Productvideo

In deze video leggen we meer uit over het Unimount systeem. 

 

Projectgegevens

  • Betonnen constructie

  • Toplaag 4mm APP bitumen

  • PS 100mm isolatie

Toegepaste producten