1584 zonnepanelen op Royal Van Lent Shipyard Amsterdam

Wereldwijd is Royal Van Lent bekend vanwege de bouw van exclusieve superjachten. Met ongeveer 450 bekwame vakmensen produceren ze jaarlijks superjachten van gemiddeld 50 tot 100 meter. Met hun nieuwste scheepswerf in Amsterdam bouwen ze zelfs tot 160 meter lang! Om daarbij gebruik te maken van groene stroom, zijn er 1584 zonnepanelen op het dak geplaatst.

 

 

Zonnepanelen vast met dakankers

De scheepswerf is 32 meter hoog is en staat in het Westelijk havengebied. Hierdoor is de pv-installatie onderhevig aan stormachtige windkrachten. Voor een bedrijfszekere en stormbestendige oplossing, is de installatie gefixeerd aan de dakconstructie. Installatiebedrijf Energy@Home gebruikt hiervoor het Fixnordic montagesysteem. Vanwege specifieke projectgegevens en eisen vanuit de opdrachtgever, heeft Fixnordic (voorheen Jual Solar) een maatwerk dakanker ontwikkeld.

 

 

Geïsoleerd stalen dak met PVC

De stalenconstructie van Royal Van Lent heeft een isolatielaag van 90mm en PVC dakbedekking. Bij Fixnordic pas je bij een geprofileerd stalen dak normaliter een speciaal kantelanker toe. Hierdoor maakt het anker gebruik van de stevigheid van de stalen constructie en drukt de installatie niet op de isolatie.

Bij dit project was de eis dat de stalen dakplaten niet werd doorboord. Fixnordic heeft daarom een speciaal anker ontworpen die dezelfde stormbestendige eigenschappen heeft, maar niet door het staal gaat. 

 

100% waterdicht dak

Nadat Energy@Home de dakanker heeft geïnstalleerd, draaien ze een speciale dakconsole op het draadeinde. Hierdoor worden de console en dakanker één. Om het dak 100% waterdicht op te leveren, produceert Fixnordic maatwerk dakconsoles. Bij dit project heeft Fixnordic de consoles voorzien van de identieke PVC dakbedekking (Rhenofol CV) als bij het dak van Royal is gebruikt. Hierdoor wordt het dak en de dakconsoles weer één geheel en 100% waterdicht.

 

 

Stormbestendig montageframe

Nadat alle dakankers zijn geïnstalleerd, worden de montagerails en speciale oost-west driekhoek geplaatst. Dit montageframe is zo ontworpen dat de windinvloed minimaal is. 

 

 

Complete oplossing

In samenwerking met Energy@Home hebben we een totaal-oplossing geleverd:

  • 1584 Ulica Solar 315Wp
  • Custommade dakankers voor geïsoleerd stalen dak
  • Dakconsoles met PVC dakbedekking
  • Oost-west montageframe
  • Solar Edge 3fase omvormers
  • P650 optimizers (om de twee panelen)

 

 

“Installateur en zonnestroom projecten waarbij Fixnordic wellicht uitkomst biedt? Neem contact op via 058 – 288 47 39.”

Team Binnendienst - Technea Duurzaam

Toegepaste producten