In oudere huizen is de warmtepomp zeker niet het ei van Columbus

In oudere huizen is de warmtepomp zeker niet het ei van Columbus

‘De warmtepomp is lang niet altijd het ei van Columbus, zeker niet bij oudere woningen’. Een boodschap die wordt gedeeld door de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, installateurs en Technea. Dit terwijl we voor de warmtepomp zijn en ze zelfs verkopen. Om woningeigenaren comfort, leefplezier en veronderstelde besparing te garanderen, vraagt iedere woning om een ‘maatwerk’ oplossing. De eigenschappen (isolatie, ventilatie, afgiftesystemen) verschillen immers sterk per huis. Een warmtepomp is daarom lang niet altijd het ‘wondermiddel’, maar één van de oplossingen om over te stappen op duurzame energie. 

 

Media aandacht

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, maar deze week is er veel media aandacht voor dit onderwerp. Installateurs signaleren namelijk steeds vaker problemen als in oudere, matig geïsoleerde woningen een warmtepomp wordt toegepast. Een aantal installateurs luiden daarom de ‘noodklok’ bij de Telegraaf. Inmiddels hebben vele media de boodschap opgepikt. Dat vinden we mooi, want een belangrijke stap bij verduurzaming is bewustwording en gedragsverandering.

 

Houtsnippers als duurzaam isolatiemateriaal

Voorwaarden goed functionerende warmtepomp

Eerst is het goed om te weten dat een warmtepomp, goede isolatie, warmteterugwinning uit ventilatie en lage temperatuur, douche-wtw’s en ltv afgiftesystemen onafscheidelijk aan elkaar verbonden zijn. In veel bestaande woningen is de isolatie echter beperkt en hangen er vaak nog radiatoren.

 

Isolatie

Wil je garantie dat de warmtepomp een oudere woning comfortabel verwarmt? En met lagere energiekosten in plaats van hogere? Dan is goede isolatie de eerste en vereiste stap. Het liefst conform nieuwbouw.

 

 

Werking douchegoot-wtw

Lage temperatuur verwarming

De tweede stap die aangepakt moet worden is het afgiftesysteem. Een warmtepomp en ht-radiatoren zijn namelijk geen geschikte combinatie. Radiatoren werken alleen bij hoge aanvoertemperaturen (HT) van 65 – 80°C terwijl een warmtepomp zijn rendement juist haalt bij lage temperaturen van 35 tot max 45°C. De radiatoren moet je dus vervangen door lage temperatuur verwarming (LTV) zoals vloerverwarming, wandverwarming of lage temperatuur radiatoren.

 

Ventilatie

Ook een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is een verstandige keuze. Via ramen en kieren verdwijnt namelijk veel warmte. Warmte die je niet kwijt wilt dus dat moet je proberen te vermijden. Ventileren is alleen wel ontzettend belangrijk vanwege je gezondheid. Bovendien haal je bij ventilatie ook droge lucht naar binnen. Droge lucht is veel makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Bovendien voelt droge lucht veel warmer aan. Een ventilatiesysteem met wtw is dus een must.

 

Douche-wtw vs tapwater

De warm tapwater bereiding (58°C) van een warmtepomp is bovendien lang niet efficiënt. De hoeveelheid warm tapwater is daarnaast een stuk beperkter dan bij een gasketel. Om comfort te garanderen is het verstandig om een warmtepomp te combineren met een douche-wtw. Deze warmtewisselaar zorgt ervoor dat je meer tapwater comfort krijgt.

 

Alternatieven voor de cv-ketel

Het kabinet wil dat we zo snel mogelijk van het gas afgaan. Een stevige ambitie die op korte termijn niet haalbaar lijkt. Wil je verdiepen in de alternatieven voor de cv-ketel en warmtepomp? Onlangs schreven we als distributeur van duurzame installatietechnieken een blog over de mogelijkheden.

 

” Ben je installateur en kun je hulp gebruiken bij het verduurzamen van projecten? We helpen je graag op weg via 058 – 288 47 39. Consumenten willen we adviseren om contact te zoeken met een professionele, ervaren installateur”.