Einde gasgestookte cv-ketel nabij, wat zijn de alternatieven?

Einde gasgestookte cv-ketel nabij, wat zijn de alternatieven?

Ben je op zoek naar een alternatief voor cv ketel? Het artikel “Waarmee vervang je de cv?” van Vereniging Eigen Huis geeft een goed beeld van de opties. Daarom hebben we deze online gezet.

 

 

Wat is het beste alternatief voor cv ketel?

Welke optie het meest geschikt is verschilt per woning en bedrijfspand. Bij een matig geïsoleerde woning met hoge temperatuur radiatoren, is een all-electric warmtepomp bijvoorbeeld niet verstandig. Maar ook een pelletketel is niet altijd een optie. Zit je te twijfelen tussen een pelletketel of warmtepomp? Check dan ook onze keuzematrix.

 

“Installateur en heb je een project waarbij je een alternatief moet aanbieden? We helpen je graag bij de juiste keuze”

 

 

Alternatief voor cv ketel..

In de nieuwbouw wordt vaak een warmtepomp geïnstalleerd als alternatief voor cv ketel. Dat kan ook prima omdat deze woningen goed zijn geïsoleerd en worden verwarmd met lage temperatuur afgiftesystemen zoals wandverwarming, vloerverwarming of ltv-radiatoren. Hierdoor zijn lage watertemperaturen geschikt om de woning warm te houden.

In Nederland staat echter 7 miljoen bestaande woningen. Deze voldoen vaak niet aan deze eisen. Gasloos wonen is daar minder eenvoudig. In het Klimaatakkoord staat echter dat we vanaf 2050 geen aardgas meer mogen gebruiken. Een pittige doelstelling…. dus koop je dus eerst nog een gasketel of stap je al over op een duurzaam alternatief? Hieronder een paar mogelijkheden waarbij rekening is gehouden met het budget, type huis, de isolatiewaardes en duurzaamheid.

 

cv-ketel verboden

cv-ketel

Nog één keer een gasgestookte ketel?

Milieutechnisch is dit de minst slimme keuze. Op gebied van comfort is het echter een uitstekende keuze. Veel mensen kiezen er daarom voor om nog 1x een gasketel te kopen. Bijvoorbeeld omdat  de gemeente over enkele jaren stadsverwarming wil aanleggen. Met stadsverwarming zijn individuele verwarmingsinstallaties, zoals warmtepompen, dubbelop. Zonde van het geld.

Heb je een beperkt budget of is je woning zeer slecht geïsoleerd? Een nieuwe hr-ketel is dan een voor de hand liggende keuze. Echter weet ook dat er interessante subsidies zoals ISDE beschikbaar zijn voor duurzame maatregelen.

Een cv-ketel is een stuk goedkoper dan een warmtepomp of pelletketel. Je betaalt ongeveer € 1.700 inclusief installatie.

 • Voor een beperkt budget
 • Geschikt voor hoge temperatuur radiatoren
 • Altijd beschikking over warm tapwater (hoog comfort)
 • Niet milieubewust
 • Geen subsidie

 

 

Hybride warmtepomp (warmtepomp met gasketel ondersteuning)

Woningen die zijn gebouwd voor 2000 hebben vaak matig tot slechte isolatie. Bovendien worden ze verwarmd met hoge temperatuur radiatoren. Bij deze huizen is het lastig om de woning te verwarmen met een all-electric warmtepomp. Wil je dat toch? Dan zul je moeten investeren in isolatie en lage temperatuur verwarming.

Vloerverwarming of wandverwarming is namelijk een must. Alleen voor het extra isoleren ben je al snel € 8000 tot € 10.000 kwijt. Dit hangt natuurlijk af per woning. Als je dat niet kunt of wilt betalen, dan is een hybride warmtepomp een optie. Een stuk minder duurzaam dan een all-electric warmtepomp of pelletketel. Wel een stuk goedkoper!

Een hybride ketel is in feite een warmtepomp in combi met een gasketel. In feite werkt deze hetzelfde als een zelfstandige warmtepomp, alleen springt de cv-ketel bij als het buiten koud is. Of wanneer je veel warm (tap)water nodig hebt. Doorgaans bestaat de hybride warmtepomp uit een binnen- en buitenunit, maar die kan ook geïntegreerd worden. De binnenunit wordt in de buurt van de cv-ketel geplaatst, hou dus rekening met beschikbare ruimte. Houd bij de buitenunit rekening met het geluidsniveau als de pomp op vol vermogen draait. Zet ‘m niet te dicht bij het slaapkamerraam of buren. Dat geldt uiteraard ook voor een zelfstandige warmtepomp.

De combinatie ‘warmtepomp + cv-ketel’ is juist op koude dagen niet heel duurzaam. Veel organisaties, waaronder installateursvereniging Uneto VNI, denken dat ‘bij verwarmen’ in de toekomst ook met biogas en waterstof moet kunnen.

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 3.000 tot € 5.000. Dit is inclusief installatie en exclusief cv-ketel en subsidie.

 • Geschikt voor bestaande bouw
 • Lage temperatuur afgifte systemen als wandverwarming en vloerverwarming verhogen het rendement
 • Ook bij matige isolatie
 • Vaak geen bouwkundige aanpassing nodig
 • Subsidie
 • Niet duurzaam omdat er nog aardgas nodig is

 

warmtepomp lucht water split unit - AT-Tec

AT-TEC warmtepompen

All-electric warmtepomp cv (zonder ondersteuning gasketel)

Als je een all-ellectric warmtepomp cv wil, dan heb je een zeer goed geïsoleerd huis nodig. Ook moet er overal wandverwarming, ltv-radiatoren of vloerverwarming zijn toegepast.

Warmtepompen halen hun hoge fabrieksrendement (COP) namelijk bij watertemperaturen van 35graden (W35). Met bestaande hoge temperatuur radiatoren krijg je een woning eenvoudig weg niet goed op temperatuur.

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om energie uit de buitenlucht, grondwater of bodemwarmte te halen.  Omdat een bestaande woning geschikt te maken moet je:

 • de woning isoleren ivm warmteverlies
 • vloerverwarming, muurverwarming of ltv-radiatoren aanleggen (ivm lage temperaturen)
 • een douche-wtw aansluiten i.v.m. douchecomfort
 • een balansventilatiesysteem aansluiten (optioneel)

Maar welk type warmtepomp kies je? Dit hangt af van het budget en de ruimte in en om het huis. Een lucht-/waterwarmtepomp is het goedkoopst en is vaak eenvoudig te plaatsen. Een bodemwarmtepomp heeft het hoogste rendement. Het is echter ook de duurste variant en de installatie is ingewikkelder.

 

Kosten van een warmtepomp

De kosten van een warmtepomp liggen gemiddeld tussen de € 6.000 tot € 20.000. Dit is inclusief installatie en exclusief subsidie. Ook moet je genoeg ruimte hebben voor de installatie.

De buitenunit (lucht/water) maakt een geluid dat te vergelijken is met het zoemen van een vriezer. Hiervoor zijn geluiddempende kasten te koop. Wie een goed beeld van het geluid wil krijgen, doet er goed aan andere eigenaren van warmtepompen naar hun ervaringen te vragen.

Hoewel de gasrekening daalt, stijgt het stroomverbruik (300%). Mogelijk zijn zwaardere aansluitingen nodig in de meterkast. Vraag dus altijd advies aan een installateur met praktijk ervaring. Zonnepanelen kunnen een deel van het extra stroomverbruik compenseren. Wees je wel bewust dat op bewolkte dagen stroom, nu vaak nog, uit kolencentrales komt .

 • Gasloos
 • ISDE subsidie
 • Technische aanpassingen nodig
 • Beperkt warm tapwater (inhoud boiler)
 • Bouwkundige aanpassing nodig (isolatie, HR++)
 • Stevige prijs
 • Omgevingslawaai
 • Neemt meer ruimte in dan traditionele ketel

 

Pelletketels woningbouw

Pelletketel

Biomassaketel / pelletketel / pelletkachel

Een biomassaketel / pelletketel kun je vergelijken met een gasketel. Een pelletkachel daarentegen verwarmt slechts 1 ruimtes. Je hebt daarnaast dus nog een gasketel (pelletketel of warmtepomp) nodig.

Een pelletketel werkt op basis van houtpellets. Een 100% CO2-neutraal alternatief voor gas. Door de verbranding van deze pelletkorrels wordt water in een warmtewisselaar warm en zo wordt een buffervat verwarmd. Sommige buffervatten verzorgen ook het warme leidingwater.

In tegenstelling tot wat media soms beweert is het verwarmen op houtpellets wel duurzaam. Door de verbranding komt er namelijk geen extra CO2 vrij. Vandaar de naam 100% CO2-neutraal. Houtpellets (variant met keurmerken) zijn namelijk gemaakt van restmateriaal uit de houtverwerkingsindustrie. Denk aan snippers die overblijven bij het maken van bijvoorbeeld meubels.

Ter illustratie: Een boom neemt continu CO2 uit de atmosfeer. Dit zet de boom om in zuurstof en slaat de CO2 op in het Hout. Het deel CO2 wat daarbij in de houtpellet zit is verwaarloosbaar. Er komt dus geen extra CO2 maar alleen een heel klein deel wat eerder al wat was opgenomen.

 

Kosten pelletketel

Voor een pelletkachel waarmee je één ruimte verwarmt betaal je ongeveer € 2.000. Daar bovenop komen kosten voor de aanleg van het rookgaskanaal. Ook ongeveer € 2.000. De prijzen van een kwalitatieve biomassaketel starten vanaf € 6.000 tot € 10.000. Daar komen wel de installatiekosten nog bovenop. Voor aanschaf van deze apparaten kunt je subsidie aanvragen.

 • Gasloos
 • Werkt in combinatie met hoge temperatuur radiatoren
 • Veel warm water comfort
 • Werkt ook bij matige isolatie
 • Subsidie
 • Stevige investering
 • Stoot fijnstof uit (conform Europese regelgeving)

Materialenlijst zonneboilers - Technea

 

Zonneboiler: warm water door de zon

Een zonthermisch systeem in combinatie met een buffervat, is dé aanvullende oplossing voor de cv-ketel, pelletketel of warmtepomp.

Een zonneboilersysteem levert alle energie (voornamelijk warm kraanwater) in de periode april tot en met september. In deze periode heb je dus geen extra verwarmingssysteem zoals cv-ketel, warmtepomp, biomassa ketel nodig.

De cv-ketel moet wel het Naverwarming Zonneboiler-label hebben. Vrijwel alle nieuwe ketels hebben zo’n label. Een huishouden van vier personen bespaart met een zonneboiler zo’n 190 kuub gas per jaar. De prijzen van een toestel (buffervat + zonnecollectoren) starten vanaf ongeveer € 3.300 (exclusief subsidie). Hoe groter de boiler, hoe hoger de prijs.

 • Gasloos
 • Werkt goed samen met warmtepomp, biomassaketel en cv-ketel
 • ISDE Subsidie
 • Ruimte nodig voor zonnecollectoren en buffervat

 

Elektrische ketel: een dure, niet-duurzame keuze

Voor wie geen gas wil gebruiken, is een elektrische ketel (met boiler voor warm water) een mogelijkheid. Het is wel een prijzige keuze want de gebruikerskosten zijn hoog. Alhoewel een warmtepomp of pelletketel duurder is qua aanschaf is het goedkoper en milieuvriendelijker in gebruik dan een elektrische ketel. Een elektrische ketel verbruikt namelijk veel stroom.

De ketel wordt niet duurzamer in het gebruik als je zonnepanelen hebt. Bedenk namelijk dat zonnepanelen het grootste deel van hun stroom opwekken in de zomer. In de winter verbruikt de elektrische ketel veel stroom uit het stopcontact. Voor de elektrische ketel is geen subsidie te krijgen.

 • Geen gasaansluiting nodig
 • Niet duurzaam en dus geen subsidie
 • Hoge energiekosten
 • Zware netaansluiting nodig

 

Infraroodpanelen: plaatselijke verwarming

Infraroodpanelen verwarmen één specifieke locatie. Daardoor is het buiten het bereik van het paneel koud. De kans op condensvorming is dus aanzienlijk. Ben je op zoek naar een comfortabel, energiezuinige verwarming? Dan is lage temperatuur verwarming met wandverwarming of vloerverwarming te adviseren (wel warmteopwekker nodig).

 • Plaatselijke verwarming
 • Kans op condensvorming
 • Niet duurzaam
 • Geen subsidie

 

Bron: www.eigenhuis.nl

 

“Installateur / adviseur en behoefte aan advies? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Team Binnendienst - Technea Duurzaam