Gasloos bouwen moeilijk? Merosch bewijst van niet met hun gasloze, circulaire en duurzame kantoor van de toekomst

Werken, werken en nog eens werken. Als Nederlanders kunnen we er wat van. Een comfortabel en gezond binnenklimaat is dan ook ontzettend belangrijk om productief te blijven. Iets wat adviesbureau Merosch goed heeft begrepen. Zij hebben in 2017 deze oude gymzaal (1955) gekocht en geheel in eigen beheer laten renoveren naar duurzaam bedrijfspand. Het 400m² pand stond al 7 jaar leeg en is geheel volgens de bedrijfsfilosofie circulair en duurzaam gerenoveerd.

Merosch duurzaam gebouwMerosch duurzaam gebouwMerosch duurzaam gebouw

Duurzame maatregelen zoals warmtepomp, wandverwarming en vloerverwarming

Diverse duurzame maatregelen hebben geleid tot een circulair, gasloos, energieleverend en gezond gebouw. Bij de renovatie is vrijwel alles intact gebleven op een paar binnenmuren na. Bovendien zijn de vloeren en klimrekken hergebruikt.

Nu is het gebouw erg goed geisoleerd en is het niet aangesloten op het gasnet. Een warmtepomp (duurzame cv-ketel) zorgt o.b.v. elektriciteit voor warmte en koeling. Omdat een warmtepomp een lage temperatuur afgiftesysteem nodig heeft, wordt het gebouw verwarmd met Variotherm wandverwarming en vloerverwarming. Op warme dagen kan het systeem worden gebruikt om te koelen.

Voor de verdiepingsvloer is droogbouw vloerverwarming gebruikt. Bij dit type leg je 18mm fermacell noppenplaten op de vloer waarna je de verwarmingsbuis eenvoudig in het gewenste patroon legt. Het enige wat nog moet gebeuren is het afvullen van de noppen met een speciale vulmassa. In totaal is er slechts 20mm opbouw, weegt het 25 kilo per m2 en is het binnen 24 uur vollast begaanbaar.

Circulair en duurzaam renoveren Circulair en duurzaam renoveren Circulair en duurzaam renoveren

 

Elektrische auto’s en zonnnepanelen

Voor de eigen stroomopwekking komen er in april 2018 zonnepanelen op het dak. Daarna kunnen elektrische auto’s voortaan opgeladen worden via de laadpaal.

 

Duurzaamheidslabels

Het gebouw heeft de (duurzaamheid) labels:

  • GPR 8,8 (hoogste in zijn klasse)
  • NL greenlabel A voor de tuin

Daarnaast is het gebouw getoetst op BREAAM Excellent en Well (gezondheidslabel) zilver.

Delen van kennis over circulair renoveren

Om stappen te maken in het verduurzamen van de bebouwde omgeving is het delen van opgedane kennis essentieel. Merosch deelt daarom alle kennis omtrent de circulaire renovatie op hun website, twitter en linkedin.

Duurzaam, gasloos gebouw Duurzaam, gasloos gebouw

Warmtescans van wandverwarming

Na oplevering van het duurzame gebouw zijn er verschillende warmtescans gemaakt om te laten zien hoe het gebouw op lage temperaturen wordt verwarmd. Bovendien laat het zien hoe comfortabel wandverwarming (stralingswarmte) eigenlijk is t.o.v. convectie verwarming (hete lucht verwarming).

wandverwarming warmtescanmuurverwarming warmtescan

Meer info

Meer informatie over dit project vind je op de website van Merosch.

Digitale nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatse nieuwsbrief