Oude garenfabriek met zonnepanelen

In Gouda vind je dit prachtige pand, een voormalige garenfabriek uit 1861. Inmiddels is het omgedoopt tot het Cultuurhuis Garenspinnerij. Waar er vroeger garen werden gemaakt, kun je er nu cursussen volgen, concerten bijwonen of één van de vaste bedrijven bezoeken. Om het pand te verduurzamen was de wens om zonnepanelen te plaatsen.  Het bijzondere van dit project is dat er geen ballast mogelijk was om de pv-panelen te verankeren. Daarom is er gekozen voor de ballastvrije oplossing van het merk Fixnordic (voorheen Jual Solar).

 

Ballastvrij montagesysteem bitumen dakBallastvrij montagesysteem bitumen dakBallastvrij montagesysteem bitumen dakBallastvrij montagesysteem bitumen dak

Bitumen dakbedekking

Omdat het dak van de oude garenfabriek een bitumen dakbedekking heeft, is er gekozen voor de Fixnordic dakconsole met bitumen flap. Extra voordeel is dat de huidige dakfunctie, het afvoeren van regenwater, behouden blijft omdat er geen tegels of dergelijken zijn gebruikt.

 

Trekbelasting en 100% waterdicht

Als eerste stap werden er gaten geboord in het geïsoleerde dak. Vervolgens drukte installateur Solention er tuimelankers in. Deze blijven achter de dakconstructie haken zodra deze door het gat is. Daardoor is het systeem bestand tegen fikse trek- en drukbelasting.

Om het dak weer 100% waterdicht te maken, zijn de bitumenflappen weer samengesmolten met de huidige dakbedekking. De volgende stap was het bevestigen van het opzetstuk op de console. Zodra dat gereed was, werd het overige constructiemateriaal bevestigd. Daarna was het de eenvoudige taak om de zonnepanelen op het montagesysteem te bevestigen.

 

Zonnepanelen op bitumen dakZonnepanelen op bitumen dakZonnepanelen op bitumen dakZonnepanelen op bitumen dak