Zonnepanelen op hellende bitumen dak van zwembad

Zonnepanelen en montageframes kun je niet klakkeloos op ieder dak leggen. Zo ook bij Zwembad Lenteblad uit Zevenaar. Bij dit project kreeg installatiebedrijf Pola Installatietechniek het verzoek om zonnepanelen op hellend bitumen te leggen, maar gebruik van ballast was uitgesloten vanwege de dakconstructie. Voor Pola de uitdaging om de zonnepanelen toch stormvast op het dak te bevestigen. De oplossing was het ballastvrije montageystemen van het merk Fixnordic (voorheen Jual Solar).

Montagesysteem zonnepanelen voor schuin dak

Zonnepanelen op hellend bitumen dak

Om stormzekerheid te garanderen, wordt het Fixnordic systeem gefixeerd aan de huidige dakconstructie via speciale dakconsoles. Deze dakconsoles zijn uitgerust met exact dezelfde dakbedekking als op de projectlocatie. Dat betekent dat ieder project eerst wordt beoordeeld en op basis van die inspectie worden er in de fabriek op maat gemaakte consoles geproduceerd. Hierdoor kun je als installateur of dakdekker waterdichtheid garanderen.

Montagesysteem op bitumen dakMontagesysteem op bitumen dak

Fixatie aan de dakconstructie

Voor de installatie heeft Pola de opstelling uitgetekend en op de fixatiepunten de dakconsoles toegepast. Hierbij zijn gegalvaniseerde tuimelanker door het stalen dak aangebracht. De anker haakt daarbij achter de stalen dakplaat waardoor het systeem bestand is tegen een 3x hogere trek, stuw en drukkracht dan benodigd. Nadat Pola de ankers had geplaatst, is het dak weer waterdicht gemaakt door de speciale bitumen lap. Op de fixatiepunten is vervolgens het montageframe bevestigd.

 

Chloor versus rvs kantelankers

Omdat standaard RVS niet is toegestaan in zwembaden, zijn de anker voor dit project gegalvaniseerd. Vanwege chloor moeten de onderdelen namelijk voldoende aan strenge eisen.

Zonnepanelen op hellend bitumen dakZonnepanelen op hellend bitumen dak

 

 

“Installateur en interesse in Fixnordic? Neem contact op via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”