Zelfvoorzienende B&B / Boerderij

Ate & Gerda droomden al langer om volledig zelfvoorzienend te zijn. Ook in hun vorige woning waren ze al druk bezig met het verduurzamingsproces. Echter was het in dat huis niet mogelijk om all-the-way te gaan. Om de droom toch te laten uitkomen, werd hun nieuwe woonbestemming een boerderij pal aan de Dokkumer Ee. Dit ‘opknappertje’ is inmiddels volledig aangepakt en zijn ze qua energievoorziening volledig los van het energienet.

Zelfvoorzienende B&B en boerderijpelletketel buffervat

 

Duurzame B&B

Naast het ruimtelijk wonen, wordt de boerderij ook ingezet als duurzame B&B. Bij de verbouwing zijn verschillende gastenverblijven gebouwd en bovendien is er buiten plek voor campers. Naast de boerderij ligt een fietspad waardoor je snel, langs de Dokkumer Ee, richting Leeuwarden fietst.

 

Geen gas en fossiele stroom meer nodig

Ate & Gerda hebben gekozen voor een zonneboiler, pelletketel combinatie. De zonnecollectoren voorzien het gezin tussen april en september van warm water. Als het kouder wordt of de zon schijnt niet voldoende, dan schakelt de pelletketel bij. Als centraal hart staat er een Solus 2 gelaagd buffervat opgesteld. De benodigde stroom wordt opgewekt door 13 zonnepanelen.

MoestuinEigen moestuin

 

Moestuin voor eigen oogst

Voor de gasten en het gezin, heeft de familie een moestuin aangelegd. Hier worden groentes en fruit verbouwd.

 

Project uitgevoerd door: Ewald Boerma Installatietechniek

 

 

 

“Installateur, adviseur of architect en ondersteuning nodig bij gasloze projecten? Laat je dan adviseren door onze specialisten via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Toegepaste producten