Duurzame energie uit zonneboiler, pelletketel en zonnepanelen

Minder afhankelijk zijn van het commerciële energienet, een lagere energierekening én je eigen CO2 footprint verlagen. Velen dromen erover. Douwe en Jetske uit Akkrum deden het gewoon met o.a. een zonneboiler pelletketel en zonnepanelen. Lees hieronder hoe zij hun droom hebben verwezenlijkt.

 

Gelaagdheid buffervat

Duurzame warmte in de zomer én winter

Familie Bergsma koos ervoor om diverse duurzame installatietechnieken met elkaar te combineren. Op zonnige dagen blijft hun 800 liter buffervat op temperatuur door hun 3 vacuüm zonnecollectoren. Als de zon niet schijnt of als het flink koud wordt, schakelt hun Woodco pelletketel in. Deze is, net als de collectoren, aangesloten op het boilervat.

Douwe & Jetske hebben een speciaal gelaagd Solus Comfort buffervat. Het vat heeft zowel een spiraal bovenin als onderin zodat je snel over warm water beschikt. Zonder deze gelaagdheid moet eerst het complete vat warm worden. Met dit vat kiezen ze voor een hoog comfort.

 

10 zonnepanelen van 330 wattpiek

Om zelf stroom te produceren, wilde de familie zonnepanelen. Alleen was het bestaande dak (oriëntatie) niet echt geschikt. Daarom hebben ze een apart dak laten maken waar 10 zonnepanelen op liggen. Deze 330 wattpiek panelen zijn zonder ballast gemonteerd vanwege de bitumen dakbedekking.

Zonnepanelen op plat dak Houtpellet cvketel

Energiezuinig lage temperatuur verwarmingssysteem

Om de kamers comfortabel en energiezuinig te verwarmen, is er gekozen voor vloerverwarming. Door zo’n lage temperatuur verwarmingssysteem te combineren met een pelletketel en zonneboiler behaal je de hoogste rendementen.

 

Toegepaste duurzame installatietechnieken

De onderstaande installatietechnieken zijn geïnstalleerd door Klaas Bouma en Harmen de Boer, werkzaam bij Bekkema Installatiebedrijf.

  • 10x BenQ zonnepanelen van 330 wattpiek
  • 800 liter buffervat
  • 3x 12 Vacuumbuis Tubo zonnecollectoren
  • Fixnordic (voorheen Jual Solar) ballastvrij montagesysteem voor bitumen dak
  • Vloerverwarming

 

“Als installateur interesse in onze duurzame woningtechnieken? Neem contact op via 058 – 288 47 39