Gasloze vrijstaande woning

Van de drukke binnenstad van Sneek, naar het landelijke Oudehaske. Familie Abma heeft na ruim 6 jaar zoeken, hun droomhuis gevonden onder de rook van Heerenveen. Naast de rust en ruimte, kan de familie hier ook hun droom realiseren: het zelfvoorzienend wonen. Niet alleen op gebied van energie, maar ook door te eten uit eigen moestuin. En op gebied van energie zijn ze een heel eind nu ze een gasloze vrijstaande woning hebben. Lees op deze pagina over hun keuzes en duurzame installatie.

Woning met biomassaketel Pelletketel voor bestaand huis Rookgasafvoer biomassaketel voor buiten

Welke duurzame installatie?

Bij de zoektocht naar een duurzame installatie voor het produceren van warm water voor de kraan en verwarming, stuitte de familie al snel op een oerwoud aan informatie. Op internet is namelijk veel te vinden over warmtepompen, zonneboilers en pelletketels. Maar wat is dan precies geschikt? Omdat de familie in een bestaand huis woont en niet nieuwbouw, is de mate van isolatie vaak beperkt. Omdat een warmtepomp alleen lage temperaturen opwekt, zou dat betekenen dat er:

  1. veel geïnvesteerd moest worden in isolatie
  2. de huidige hoge temperatuur radiatoren vervangen moesten worden door vloerverwarming, wandverwarming en/of low H20-radiatoren

 

Buffervat voor bij de zonnecollectoren en pelletketel

Gratis warm water van de zon en uit houtpellets

Familie Abma heeft daarom gekozen voor een combinatie van een zonneboiler en een pelletketel. Voordeel daarvan is dat de zonneboiler van april t/m september het warme water verzorgt. Bij een volldig bewolkte dag of als de temperatuur flink daalt, stookt de pelletketel bij. Het centrale hart van de complete installatie is een extra gelaagd buffervat. Dit vat heeft een speciale techniek waardoor niet eerst de volledige buffer warm moet zijn voordat je warm water hebt. De opwarming gebeurt in lagen waardoor warm water direct beschikbaar is.

 

Ook vrouw des huizes, Imca, ziet de voordelen van de gekozen installatie. “Omdat we echt duurzaam willen zijn, hebben we niet gekozen voor een warmtepomp of hybride warmtepomp. Door goed advies weten we dat deze installatie juist in de wintermaanden veel stroom vraagt. Om die piekbelasting op te vangen heb je wel erg veel zonnepanelen nodig en bovendien wekken pv-panelen in de koude maanden amper iets op. Je kunt dan gebruik maken van de salderingregeling: je ontvangt dan de teveel opgewekte stroom van de zomer in de winterperiode weer gratis terug. Wij waren er ons gelukkig van bewust dat die stroom vaak gewoon uit de kolencentrales komt en niet van je eigen zonnepanelen. Wij zijn dus blij met de keuzes die we hebben gemaakt.” vetelt Imca.

 

Buitenopstelling

Om er in de winter warm bij te zitten, gebruikt de familie een speciale pelletketel. Namelijk een pelletketel die volledig weerbestendig is door de kunststof behuizing en zelfs niet onder een afdak hoeft te staan. Maar waarom zou je stoken op houtpellets? Iets over houtpellets en pelletketels:

  • 100% energieneutrale CO2-kringloop (boom haalt CO2 uit atmosfeer)
  • Tot 30% goedkoper dan gas
  • Produceert zowel hoge temperaturen als lage temperaturen
  • Eerst isoleren en ltv is niet nodig (wel verstandig in vervolg etappes vanwege duurzaamheid)

Bestaande woning met biomassaketel

Stroom door zonnepanelen in Oost-West opstelling

Om in de stroombehoefte te voorzien liggen er zonnepanelen op het dak van de vrijstaande woning. Niet gericht op het zuiden, maar als Oost-West opstelling. In toenemende mate heeft deze opstelling de voorkeur omdat je dan in de ochtend en avonduren juist energie opwekt. Juist de momenten waarop je vaak thuis bent en energie gebruikt.

 

Project uitgevoerd door: installatiebedrijf H. van der Wal