Gasloze vrijstaande woning

Van de drukke binnenstad van Sneek, naar het landelijke Oudehaske. Familie Abma heeft na ruim 6 jaar zoeken, hun droomhuis gevonden onder de rook van Heerenveen. Naast de rust en ruimte, kan de familie hier ook hun droom realiseren: zelfvoorzienend wonen. Niet alleen op gebied van energie, maar ook door te eten uit eigen moestuin. En op gebied van energie zijn ze een heel eind.. Ze hebben namelijk een gasloze vrijstaande woning. Lees over hun keuzes en de duurzame installatie.

Woning met biomassaketel Pelletketel voor bestaand huis Rookgasafvoer biomassaketel voor buiten

Welke duurzame installatie?

Bij de zoektocht naar een duurzame installatie voor het produceren van warm water voor de kraan en verwarming, stuitte de familie op een oerwoud aan informatie. Op internet is veel te vinden over warmtepompen, zonneboilersystemen en pelletketels. Maar wat is dan geschikt? De familie woont in een oudere, bestaande woningen. Er was dus sprake van matige isolatie en een afgiftesysteem op hoge temperatuuren. De familie heeft daarom niet gekozen voor een warmtepomp omdat er dan:

  1. veel geïnvesteerd moest worden in isolatie
  2. de huidige hoge temperatuur radiatoren vervangen moesten worden door vloerverwarming of wandverwarming

 

Buffervat voor bij de zonnecollectoren en pelletketel

Gratis warm water van de zon

Familie Abma heeft daarom gekozen voor een combinatie van een zonneboilercombi en een pelletketel. Voordeel van een zonneboiler is dat het van april t/m september gratis het warme water verzorgt. Bij een volledig bewolkte dag of als de temperatuur flink daalt, stookt de pelletketel bij. Het centrale hart van de complete installatie is een extra gelaagd hygiëne buffervat. Dit vat heeft een speciale interne stratificatie schoorsteen. Hierdoor hoeft niet de complete buffer warm te zijn, voordat je warm water hebt. De opwarming gebeurt in lagen, ook wel gelaagdheid genoemd. 

Ook vrouw des huizes, Imca, ziet de voordelen van de gekozen installatie. “We hebben bewust niet gekozen voor een all-electric warmtepomp of hybride warmtepomp. Bij de hybride-variant gebruik je alsnog gas én in de wintermaanden vraagt de installatie veel stroom. Om die piekbelasting op te vangen heb je wel erg veel zonnepanelen nodig en bovendien wekken pv-panelen in de koude maanden amper iets op. Je kunt dan gebruik maken van de salderingregeling: je ontvangt dan de teveel opgewekte stroom van de zomer in de winterperiode weer gratis terug. Die salderingsregeling loopt echter af én wij waren er ons van bewust dat die stroom vaak gewoon uit de kolencentrales komt en niet van je eigen zonnepanelen. Wij zijn dus blij met de keuzes die we hebben gemaakt.” vetelt Imca.

 

Buitenopstelling

Om er in de winter warm bij te zitten, gebruikt de familie een speciale pelletketel. Namelijk een pelletketel die volledig weerbestendig is door de kunststof behuizing. Maar waarom zou je stoken op houtpellets? Iets over houtpellets en pelletketels:

  • 100% energieneutrale CO2-kringloop (boom haalt CO2 uit atmosfeer)
  • Tot 30% goedkoper dan gas
  • Produceert zowel hoge temperaturen als lage temperaturen
  • Eerst isoleren en ltv is niet nodig (wel verstandig in vervolg etappes vanwege duurzaamheid)

Bestaande woning met biomassaketel

Stroom door zonnepanelen in Oost-West opstelling

Om in de stroombehoefte te voorzien liggen er zonnepanelen op het dak van de vrijstaande woning. Niet gericht op het zuiden, maar als Oost-West opstelling. In toenemende mate heeft deze opstelling de voorkeur omdat je dan in de ochtend en avonduren juist energie opwekt. Juist de momenten waarop je vaak thuis bent en energie gebruikt.