Thuisbatterij voor energieonafhankelijkheid

In het pittoreske Franeker, waar de tijd lijkt stil te staan tussen de grachten en geplaveide straten, staat een monumentaal pand aan de Breedeplaats. Achter de eeuwenoude gevel schuilt een modern wonder: een woning die haar eigen stroom opwekt, opslaat én verhandelt, dankzij zonnepanelen en een thuisaccu.

 

Zonnepanelen met thuisbatterij

De woning is voorzien van 435Wp zonnepanelen met een 46kWh Solax Power Triple thuisbatterij. De eigenaar is hierdoor zo lang mogelijk zelfvoorzienend, is voorbereid op toekomstige stroomuitval én kan in de toekomst ook handelen met stroom. Om bij een stroomstoring nog te beschikken over een draaiende cv-ketel, internet, koelkast en andere belangrijke voorzieningen, zijn er bewust drie afzonderlijke groepen in de meterkast geplaatst. Valt de stroom uit? De elektronische apparaten worden dan gevoed vanuit de thuisaccu waardoor de bewoners nooit onder een koude douche staan en altijd warme vertrekken ervaren.

 

Handelen in stroom

Een dynamische energiecontract in combinatie met een thuisbatterij is een lucratieve business. Bij dit type energiecontract is de stroomprijs een stuk goedkoper op zonnige momenten, in de nacht of bij veel windenergie. Soms is de prijs zelfs negatief waardoor je geld ontvangt als je dan stroom afneemt. Met een thuisaccu kun je juist op die momenten stroom afnemen en opslaan in de batterij. Zo heb je goedkope stroom voor eigen gebruik óf je levert het terug als de stroom weer veel opbrengt. Om te kunnen handelen in stroom heb je wel een slimme datahub nodig. 

 

  Thuisbatterij thuisaccu in momentaal pand in kelder Thuisbatterij Solax Power Meterkast met energiemeter voor zonnepanelen en thuisbatterij

Modulaire thuisbatterij

Het voordeel van deze Solax thuisbatterij, is dat deze ‘stapelbaar’ is. Afhankelijk van de situatie is deze schaalbaar van 7,2 tot 46,8 kWh. In iedere afzonderlijke batterij-module kun je 3,6kWh stroom opslaan. 

 

X3 hybride omvormer

Om de energiestromen perfect te beheersen, is de X3 Solax hybride omvormer toegepast. Anders dan een standaard omvormer, is deze hybride variant super slim. Zo weet de omvormer precies wanneer huishoudelijke apparaten energie vragen of wanneer de overstroom naar de accu moet. Het apparaat kan zelfs zo worden ingesteld dat zonnestroom wordt afgeknepen om zo min mogelijk energie terug te leveren aan het energienet.  

 

Datahub Solax Power

Voor nog meer inzicht in de installatie, is bij dit project een Solax Datahub geplaatst. Deze verzamelt gegevens over de prestaties van het complete zonnenergiesysteem zoals de stroomproductie, stroomverbruik en netwerkinvoer. De datahub maakt daarnaast mogelijk om te kunnen handelen in stroom.

Strak design met inlegsysteem zonnepanelen

Voor een super strakke uitstraling op het dak, is het inlegsysteem van Fixnordic toegepast. Hierbij schuif je de zonnepanelen in een u-frame waardoor alle zonnepanelen strak tegen elkaar liggen. Er zijn dus geen tussenklemmen zichtbaar.

 

Projectgegevens

  • Monumentaal pand uit 1534
  • Geïnstalleerd door Veenwels
  • 435Wp full black zonnepanelen i.c.m. inlegmontagesysteem
  • Solax X3 Hybride omvormer
  • 46,8 kWh Solax Triple Power batterij
  • Solax Datahub 1000
Toegepaste producten