Slimme Accuopslag bij Agrarisch Bedrijf in Wolsum

Op het agrarische bedrijf van de veehouder in Wolsum draait alles om slim omgaan met energie. Met een eigen windmolen en zonnepanelen wekt hij al een groot deel van zijn stroom op. Zijn veehouderij, inclusief melkrobots, gebruikt dag en nacht energie. De uitdaging was om zoveel mogelijk van de zelf opgewekte stroom direct te benutten en zo de energiekosten te verlagen. Samen met installateur Yntema werd daarom een grote batterij voor accuopslag geplaatst.

 

Doel van de accuopslag

De ESS Trene accu helpt om zelf opgewekte energie beter te benutten. Overdag gebruikt de veehouder de stroom van zijn eigen zonnepanelen en windmolen. De energie die hij op dat moment niet nodig heeft, wordt opgeslagen voor momenten waarop er weinig of geen opwek is. Pas wanneer er onvoldoende eigen energie beschikbaar is, wordt er op strategisch gekozen momenten goedkope stroom van het net ingekocht. Door eerst zelf te verbruiken, dan op te slaan en pas daarna in te kopen, bespaart hij flink op zijn energiekosten. Bovendien houdt hij zo meer grip op zijn energieverbruik. Deze aanpak draagt bij aan een toekomstbestendig en efficiënt energiemanagement binnen het bedrijf.

 

Uitdagingen en oplossingen

Het plaatsen van de accu was een uitdaging. Vanwege verzekeringsregels moest hij op vijf meter afstand van de gevel staan. Daarom werd hij op stelconplaten geplaatst. Ook moest de verdeelinrichting worden aangepast, omdat de energie uit verschillende bronnen (wind, zon en netstroom) slim gecombineerd moest worden.

De installatie verliep soepel: er werd een gat in de stelconplaten gemaakt om kabels van de verdeelinrichting naar de accu te trekken. De accu zelf aansluiten was eenvoudig, maar de verdeelinrichting vroeg meer werk. Daar moesten vijf kabels worden aangesloten: voor de accu, windmolen, zonnepanelen, hoofdschakelaar en de zekering naar de groepenkast.

Omdat de omvormers al 12 jaar oud waren, werd een extra kWh-meter geplaatst. Hierdoor heeft de veehouder nu beter inzicht in zijn energieopwekking en -verbruik. Ook de windmolen is gekoppeld met een extra kWh-meter, zodat hij precies kan zien hoeveel stroom elke bron levert.

 

Logistiek en plaatsing van accuopslag

Het transport van de accu vroeg extra aandacht. Vanwege het zware gewicht kon een standaard kooiaap niet worden gebruikt. In plaats daarvan werd een shovel ingezet om de accu op de juiste plek te krijgen. Daarnaast moest het transport voldoen aan ADR-regels (veilig vervoer van accu’s).

De accu is inmiddels operationeel. Netbeheerder Liander is langs geweest en heeft de elektriciteitsmeter vervangen voor een exemplaar met  P1-poort, waardoor het systeem nu volledig in gebruik is.

 

Wat is er geleverd?

  • Trene-accuopslag
  • SolarGateway-regeling met instellingen voor optimaal gebruik van eigen energie
  • kWh-meters in de verdeelinrichting
  • Koppeling met zonnepanelen en windmolen

 

Resultaten en toekomst

Nu de accu operationeel is, is dit project een goed voorbeeld voor andere agrariërs en mkb’ers. Het laat zien hoe accuopslag kan helpen om energiekosten te verlagen en zelf opgewekte energie beter te benutten. Ook biedt het systeem ruimte voor toekomstige groei. Als het bedrijf uitbreidt, blijft er genoeg capaciteit over om slim met energie om te gaan.

Dankzij deze samenwerking met Yntema heeft de veehouder een praktische en toekomstbestendige energieoplossing. Hij bespaart op zijn energiekosten, maakt optimaal gebruik van zijn eigen stroom en kan flexibel inspelen op de energiemarkt.

 

Interesse in een soortgelijke oplossing voor accuopslag?

Ben jij installateur, agrariër of mkb’er en wil je meer weten over deze oplossing? Plan een afspraak met ons in als installateur of ondernemer voor een locatiebezoek. Zo kun je met eigen ogen zien hoe het systeem werkt en ontdekken hoe het ook voor jouw situatie interessant kan zijn! Meer weten over Accuopslag voor agrariërs? Lees hier meer.

Toegepaste producten