Douche-wtw en warmtepomp: comfortverhoging & onmisbaar bij EPC reductie

Douche-wtw en warmtepomp: comfortverhoging & onmisbaar bij EPC reductie

0,4 EPC halen én tapwater comfort garanderen? Een douche-wtw is dan een onmisbare oplossing. Zo haalt onze Technea douchepijp-wtw Shower HR Tube 1-21 dezelfde EPC-reductie als vier zonnepanelen. Dat terwijl de kosten minimaal 50% lager zijn. Interessant dus om een douche-wtw op te nemen in Uniec of E-norm in plaats van vier extra panelen. Een ander voordeel is dat het tapwater comfort bij een warmtepomp flink verbetert.

 

 

Populariteit warmteopwekkers

Overzicht populariteit soorten warmteopwekkers

Onderzoek Bouwtrend: douche-wtw en warmtepomp

De douche-wtw gaat dus een steeds belangrijkere rol spelen bij het verduurzamen van woningen. Helemaal nu onderzoek aantoont dat 41% van de nieuwbouw woningen een warmtepomp krijgt. Dit aantal lag in 2017 nog op 26,3%.

Gegevens uit Bouwtrend laten dan ook zien dat er in 2018* bijna twee keer zoveel douche-wtw’s zijn opgenomen in bouwvergunningen ten opzichte van heel vorig jaar.

  • 2017 = 8.200 douche-wtw’s
  • 2018 = 14.200 douche-wtw’s

* gegevens Bouwtrend t/m 7 mei 2018

 

De invloed van douche-wtw op de EPC

Hieronder een paar EPC-rekenvoorbeelden ter inspiratie, gemaakt door Technisch Advies Luik.

EPC-rekenvoorbeelden met een douche-wtw

 

Verhoging tapwater comfort bij warmtepomp

Zoals je weet is er bij een warmtepomp geen oneindige hoeveelheid warm tapwater beschikbaar zoals bij een gasketel. Het boilervat van 200-300 liter is immers snel leeg als er veel warm tapwater wordt gevraagd zoals bij afwassen en douchen (zie ook onderstaande afbeelding).

Als er echter een douche-wtw wordt toegepast heeft een eindgebruiker veel langer warm water voorhanden. Dat komt omdat de warmtewisselaar de restwarmte uit warm douchewater benut en daarmee koud aanvoerwater (circa 10C°) voorverwarmd naar circa 27C°. Hierdoor is er veel minder heet water nodig uit het boilervat om de gewenste (douche) watertemperatuur te behalen met comfortverhoging als gevolg.

Prestatie warmtepomp en boilervat met en zonder douchepijp-wtw

Wanneer welke douche-wtw?

Er zijn meerdere types douche-wtw’s en het onderscheid zit in de toepassing en het rendement. Zo is er een douchepijp-wtw en douchegoot-wtw.

Een douchegoot-wtw wordt daarbij vaak toegepast in de gestapelde bouw of badkamers op de begane grond. In dit soort situaties kun je namelijk vaak geen douchepijp-wtw kwijt. Een douchepijp gebruik je in situaties waarbij je voldoende ruimte hebt om de buis (127, 168, 210cm) verticaal te monteren. Zo’n standaard douchepijp-wtw is berekent op een waterflow van 14/15 liter per minuut.

 

Sprake van een regendouche?

Als er sprake is van een regendouche / stortdouche, dan bestaat er ook de Shower HR Tube 1-21 HF douchepijp-wtw. Deze is ontworpen om de hogere waterflow te kunnen verwerken. Hieronder een tabel die je kunt gebruiken om de juiste wtw te selecteren.

Download whitepaper: extra informatie over douche-wtw’s en de invloed bij verduurzaming

Als verdiepingsslag hebben we een ‘whitepaper’ gemaakt over o.a. het onderstaande.

  1. de energiebalans tussen verwarming en tapwater
  2. hoe lang je warm water haalt uit een 300L buffervat
  3. wat stichting Waternet vindt van de efficiency van een douche-wtw
  4. praktijkervaring van iemand die warmtepomp combineert met dubbele douchepijp-wtw
  5. welke kansen de douche-wtw biedt

 

 

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Team Binnendienst - Technea Duurzaam