Hoe snel is een warmtepomp tapwater boiler van 300 liter leeg?

Hoe snel is een warmtepomp tapwater boiler van 300 liter leeg?

Ee warmtepomp is erg populair. De techniek is echter niet 1-op-1 te vergelijken met een gasketel. Het is daarom belangrijk dat eindgebruikers beseffen dat de voorraad warm tapwater niet oneindig is. De warmtepomp heeft namelijk een interne en/of externe boiler (vaak 150 tot 300 liter). Door het afwassen en/of douchen raakt het warme water in dit vat op. Als de warmtepomp-installatie niet goed is ontworpen, kan een koude douche het resultaat zijn. Op deze pagina lees je hoe snel een 300 liter warmtepomp tapwater boiler leeg is. En we geven tips waardoor je langer warm water voorhanden hebt.

 

warmtecomfort bij warmtepomp tapwater boiler

Uit cijfers van Bouwtrend en CBS blijkt dat er sinds 2016 ongeveer 330.000 warmtepompen zijn geïnstalleerd. Veel Nederlanders hebben dus al gekozen voor de warmtepomp. Voor installateurs en adviseurs ligt er een belangrijke taak om eindgebruikers goed te informeren. Zo zijn zij vooraf op te hoogte van de consequenties en voorkom je verrassingen achteraf.

 

 

zonneboiler installatie

bron: CE Delft

Hoe lang kan ik douchen & afwassen met een 300 liter boiler?

Een warmtepomp installatie wordt vaak gecombineerd met een 150  tot 300 tapwaterboiler. Hoe lang je daarmee kunt douchen en/of afwassen hangt van vele factoren af:

 • Grootte van het gezin
 • Comfortwens (hoe lang sta je te douchen)
 • Werking van de boiler (gelaagdheid)
 • Type warmtepomp (hoe snel krijgt deze het vat weer op temperatuur)
 • Gelijktijdigheid (op meerdere punten tapwater vraag)
 • Combinatie met andere technieken zoals zonnecollectoren en douche-wtw
 • Type douche / badkamer (stortdouche, besparende douchekop, bad)
 • Verliezen in een leidingtrace
 • Temperatuur van het gewenste leidingwater
 • Boilervat temperatuur

 

 

Een boiler of een buffer?

In dit artikel noemen we steeds een tapwaterboiler. Dit is een geëmailleerd stalen of rvs vat. Deze is gevuld met drinkwater en wordt verwarmd door een warmtepomp, eventueel in combinatie met zonthermische collectoren. Wil je ook de woning verwarmen? Dan heb je twee opties:

Bij deze laatste optie, bevat het buffervat een grote RVS tapwater wisselaar waar drinkwater door stroomt. Een buffervat is namelijk gevuld met water voor het cv-systeem en is dus niet drinkbaar. Door de warmte van dit cv-water kun je het drinkwater verwarmen. Daarnaast is het goed om te weten, dan een buffervat een stuk groter is dan een tapwaterboiler. De inhoud van zo’n vat ligt vaak tussen de 500 en 1000 liter.  

 

 

WELKE MAATREGELEN VOOR MEER COMFORT UIT EEN WARMTEPOMP TAPWATER BOILER?

Is er sprake van een tapwaterboiler en wil je langer kunnen genieten van warm tapwater? Dan is het allereerst belangrijk om efficiënter om te gaan met het water uit de tapwater boiler. Maak minder aanspraak op het warme water of zorg dat de boiler weer sneller op temperatuur is. Een warmtepomp is namelijk een trage verwarmer. Het duurt circa 4 uren voordat een boiler van 150 liter warm is.

 • Combineer de warmtepomp met vlakkeplaat zonnecollectoren. Deze thermische collectoren zorgen ervoor dat het vat sneller op temperatuur is
 • Pas een douche-wtw (douchepijp-wtw of douchegoot-wtw) toe. Door warmteterugwinning uit warm douchewater tap je minder heet water uit het vat. 
 • Gebruik een close-in boiler in de keuken om af te wassen
 • Pas een energiebesparende douchekop toe. Zo gebruik je minder liter warm water per minuut. 

 

VOORBEELDCALCULATIE

In onderstaand schema, laat het oranje vlak zien hoe snel een 300 liter tapwaterboiler leeg is. Pas je een douchepijp-wtw toe? Dan zie je in het groene vlak dat je veel langer warm water voorhanden hebt. In deze calculatie is rekening gehouden met de uitgangspunten:

Prestatie warmtepomp en boilervat met en zonder douchepijp-wtw

UITLEG berekening

Het oranje vlak is een situatie waarbij er geen douche-wtw is toegepast bij een warmtepomp installatie. Bij de groene lijn is dit wel het geval. De conclusie is dat de combinatie van een warmtepomp en douche-wtw ervoor zorgt dat je 20-25 minuten langer kunt douchen. 

 

ANDERE OPTIES?

Zoals eerder aangegeven, kun je als alternatief ook een hygiëne buffervat plaatsen of een buffer met daarbij een losse tapwaterboiler

 

HYGIENE BUFFERVAT

 

TAPWATERBOILERS

 

“Ben je particulier en wil je een warmtepomp? Laat je goed adviseren door een ervaren installateur/adviseur. Werk je in de bouwkolom en heb je nog vragen? Bel gerust naar 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Team Binnendienst - Technea Duurzaam