Hoe snel is een warmtepomp tapwater boiler van 300 liter leeg?

Hoe snel is een warmtepomp tapwater boiler van 300 liter leeg?

De warmtepomp is niet 1-op-1 te vergelijken met een gasketel. Zo is de voorraad warm tapwater niet meer oneindig omdat de warmtepomp een interne en/of externe tapwaterboiler (vaak 150 tot 300 liter) heeft. Het warme water in zo’n boiler is op een gegeven moment op. Het is daarom belangrijk om een warmtepomp-installatie goed te dimensioneren zodat de eindgebruiker niet onder een koude douche staat. Maar hoe snel is zo’n vat eigenlijk leeg? Wij berekenden hoe snel een 300 liter warmtepomp tapwater boiler leeg is + we geven tips om meer tapcomfort te garanderen. 

 

warmtecomfort bij warmtepomp tapwater boiler

Uit cijfers van Bouwtrend en CBS blijkt dat er eind 2021 ongeveer 1,3 miljoen warmtepompen geïnstalleerd waren. Voor installateurs en adviseurs ligt er een belangrijke taak om eindgebruikers goed te informeren. Zo zijn zij vooraf op te hoogte van de consequenties en voorkom je verrassingen achteraf.

 

 

zonneboiler installatie

bron: CE Delft

Hoe lang kan ik douchen & afwassen met een 300 liter boiler?

Een warmtepomp installatie is vaak gecombineerd met een 150  tot 300 tapwaterboiler. Hoe lang je daarmee vooruit kunt hangt af van:

 • Grootte van het gezin
 • Comfortwens (hoe lang sta je te douchen)
 • Werking van de boiler (gelaagdheid)
 • Type warmtepomp (hoe snel krijgt deze het vat weer op temperatuur)
 • Gelijktijdigheid (op meerdere punten tapwater vraag)
 • Combinatie met andere technieken zoals zonnecollectoren en douche-wtw
 • Type douche / badkamer (stortdouche, besparende douchekop, bad)
 • Verliezen in een leidingtrace
 • Temperatuur van het gewenste leidingwater
 • Boilervat temperatuur

 

 

 

WELKE MAATREGELEN VOOR MEER COMFORT UIT EEN WARMTEPOMP TAPWATER BOILER?

Het allereerst belangrijkste is om eerst efficiënter om te gaan met het water uit de tapwater boiler. Maak minder aanspraak op het warme water of zorg dat de boiler weer sneller op temperatuur is. Een warmtepomp is namelijk een trage verwarmer. Het duurt circa 4 uren voordat een boiler van 150 liter warm is.

 • Combineer de warmtepomp met vlakkeplaat zonnecollectoren. Deze thermische collectoren zorgen ervoor dat het vat sneller op temperatuur is
 • Pas een douche-wtw (douchepijp-wtw of douchegoot-wtw). Door warmteterugwinning uit warm douchewater tap je minder heet water uit het vat. 
 • Gebruik een close-in boiler in de keuken om af te wassen
 • Pas een energiebesparende douchekop toe. Zo gebruik je minder liter warm water per minuut. 

 

VOORBEELDCALCULATIE

In onderstaand schema, laat het oranje vlak zien hoe snel een 300 liter tapwaterboiler leeg is. Pas je een douchepijp-wtw toe? Dan zie je in het groene vlak dat je veel langer warm water voorhanden hebt. In deze calculatie is rekening gehouden met de uitgangspunten:

Prestatie warmtepomp en boilervat met en zonder douchepijp-wtw

UITLEG berekening

Het oranje vlak is een situatie waarbij er geen douche-wtw is toegepast bij een warmtepomp installatie. Bij de groene lijn is dit wel het geval. De conclusie is dat de combinatie van een warmtepomp en douche-wtw ervoor zorgt dat je 20-25 minuten langer kunt douchen

 

 

Een boiler of een buffer?

In dit artikel noemen we steeds een tapwaterboiler. Dit is een geëmailleerd stalen of rvs vat gevuld met drinkwater. De inhoud kun je verwarmen met een warmtepomp, zonthermische collectoren of gasketel. Wil je de woning ook verwarmen? Dan heb je twee opties:

Een hygiëne buffervat bevat een grote RVS tapwater wisselaar waar drinkwater door stroomt. Zodra er warm douchewater nodig is, wordt dat water opgewarmd door de inhoud van het buffervat (cv-water).

 

“Een buffervat is een stuk groter dan een tapwaterboiler. Vaak ligt de inhoud tussen de 500 en 1000 liter. “

 

 

HYGIENE BUFFERVAT

 

TAPWATERBOILERS

 

“Ben je particulier en wil je een warmtepomp? Laat je goed adviseren door een ervaren installateur/adviseur. Werk je in de bouwkolom en heb je nog vragen? Neem contact op via 058 – 288 47 39

Team Binnendienst - Technea Duurzaam