Hoe snel is een warmtepomp tapwater boiler van 300 liter leeg?

Hoe snel is een warmtepomp tapwater boiler van 300 liter leeg?

De warmtepomp is niet 1-op-1 te vergelijken met een gasketel. Zo is de voorraad warm (douche)water niet oneindig omdat de warmtepomp een interne en/of externe tapwaterboiler (vaak 150 tot 300 liter) heeft. Het warme water in zo’n boiler is op een gegeven moment op. Het is daarom belangrijk dat je als installateur zorgt dat de warmtepomp-installatie goed gedimensioneerd is. Je voorkomt daarmee dat de eindgebruiker onder een koude douche staat. Maar hoe snel is zo’n tapwaterboiler eigenlijk leeg? Wij berekenden hoe snel een 300 liter warmtepomp tapwater boiler leeg is. Daarnaast geven we tips om meer tapcomfort te garanderen. 

 

 

warmtecomfort bij warmtepomp tapwater boiler

Uit cijfers van Bouwtrend en CBS blijkt dat er eind 2022 ongeveer 1,9 miljoen warmtepompen geïnstalleerd waren. Omdat de warmtepomp anders werkt, ligt er bij installateurs en adviseurs een belangrijke taak om eindgebruikers goed te informeren. Zo zijn zij vooraf op te hoogte van de consequenties en voorkom je verrassingen achteraf.

 

 

zonneboiler installatie

bron: CE Delft

Hoe lang douchen & afwassen met een 300 liter boiler?

Een warmtepomp installatie is vaak gecombineerd met een 150  tot 300 tapwaterboiler. Hoe lang je met die inhoud vooruit kunt hangt af van:

  • Grootte van het gezin
  • Comfortwens (hoe lang sta je te douchen)
  • Werking van de boiler (gelaagdheid)
  • Type warmtepomp (hoe snel krijgt deze het vat weer op temperatuur)
  • Gelijktijdigheid (op meerdere punten tapwater vraag)
  • Combinatie met andere technieken zoals zonnecollectoren en douche-wtw
  • Type douche / badkamer (stortdouche, besparende douchekop, bad)
  • Verliezen in een leidingtrace
  • Temperatuur van het gewenste leidingwater
  • Boilervat temperatuur

 

 

 

WELKE MAATREGELEN VOOR MEER COMFORT UIT EEN WARMTEPOMP TAPWATER BOILER?

Er zijn talloze maatregelen. Het is echter eerst belangrijk om efficiënter om te gaan met het water uit de tapwater boiler. Maak minder aanspraak op het warme water of zorg dat de boiler weer sneller op temperatuur is. Een warmtepomp is namelijk een trage verwarmer. Het duurt circa 4 uren voordat een boiler van 150 liter warm is.

 

VOORBEELDCALCULATIE met douchepijp-wtw

Het oranje vlak in onderstaand schema laat zien hoe snel een 300 liter tapwaterboiler leeg is. Pas je een douchepijp-wtw toe? Dan zie je in het groene vlak dat je veel langer warm water voorhanden hebt. In deze calculatie is rekening gehouden met de uitgangspunten:

Prestatie warmtepomp en boilervat met en zonder douchepijp-wtw

UITLEG berekening

Het oranje vlak is een situatie waarbij er geen douche-wtw is toegepast bij een warmtepomp installatie. Bij de groene lijn is dit wel het geval. De conclusie is dat de combinatie van een warmtepomp en douche-wtw ervoor zorgt dat je 20-25 minuten langer kunt douchen

 

 

speciale tapwaterboiler voor warmtepomp

Een warmtepomp werkt met een hoge doorstroom en een lage temperatuur (max. 55 °). Kijk daarom goed naar de daadwerkelijke inhoud van het vat én het afgifteoppervlak van de warmtewisselaars. Hoe meer oppervlak, hoe meer en sneller je warm water hebt. Wil jouw klant de beste warmtepomp tapwaterboiler aanbieden? Lees dan onze 7 tips voor het selecteren van het juiste vat. 

 

Lees onze blog over het verschil tussen een buffervat en boiler”

 

 

Een boiler of een buffer?

In dit artikel noemen we steeds een tapwaterboiler. Dit is een geëmailleerd stalen of rvs vat gevuld met drinkwater. De inhoud kun je verwarmen met een warmtepomp, zonthermische collectoren of gasketel. Wil je de woning ook verwarmen? Dan heb je twee opties:

  • Plaats een los buffervat naast de tapwaterboiler; of
  • Ga voor een hygiëne buffervat. Een hygiëne buffervat bevat een grote RVS tapwater wisselaar waar drinkwater door stroomt. Zodra er warm douchewater nodig is, wordt dat water opgewarmd door de inhoud van het buffervat (cv-water).

 

 

 

“Technea is al 25 jaar gespecialiseerd in uitsluitend duurzame installatietechnieken. Ben je installateur en heb je duurzame vraagstukken? Neem contact op via 058 – 288 47 39

Team Binnendienst - Technea Duurzaam