Hoe snel is een warmtepomp tapwater boiler van 300 liter leeg?

Hoe snel is een warmtepomp tapwater boiler van 300 liter leeg?

Het toepassen van een warmtepomp is erg populair, echter is de techniek niet 1-op-1 te vergelijken met een gasketel. Het is daarom belangrijk om eindgebruikers te informeren over de consequenties van deze duurzame warmteopwekker. De warmtepomp heeft namelijk een interne en/of externe boiler (vaak 150 tot 300 liter). Door het afwassen en/of douchen raakt het warme water in dit vat op. Als de warmtepomp-installatie niet goed is ontworpen, kan een koude douche het resultaat zijn. Op deze pagina hebben we berekent hoe snel een 300 liter warmtepomp tapwater boiler leeg is. En hoe je ervoor zorgt dat er langer warm water voorhanden is.  

 

Informatieplicht warmtecomfort bij warmtepomp tapwater boiler

Uit cijfers van Bouwtrend en CBS blijkt dat er sinds 2016 ongeveer 99.000 warmtepompen zijn geïnstalleerd. Tienduizenden mensen hebben dus al gekozen voor de warmtepomp. Voor installateurs en adviseurs ligt er dus een taak om eindgebruikers goed te informeren. Zo zijn eindgebruikers vooraf op te hoogte van de consequenties en voorkom je verrassingen achteraf.

 

 

zonneboiler installatie

bron: CE Delft

Hoe lang kan ik douchen & afwassen met een 300 liter boiler?

Bij een warmtepomp installatie wordt vaak een 150  tot 300 tapwaterboiler gebruikt. Hoe lang je daarmee kunt douchen en/of afwassen hangt van vele factoren af:

 • Grootte van het gezin
 • Comfortwens (hoe lang sta je te douchen)
 • Werking van de boiler (gelaagdheid)
 • Type warmtepomp (hoe snel krijgt deze het vat weer op temperatuur)
 • Gelijktijdigheid (op meerdere punten tapwater vraag)
 • Combinatie met andere technieken zoals zonnecollectoren en douche-wtw
 • Type douche / badkamer (stortdouche, besparende douchekop, bad)
 • Verliezen in een leidingtrace
 • Temperatuur van het gewenste leidingwater
 • Boilervat temperatuur

 

 

WELKE MAATREGELEN VOOR MEER COMFORT UIT EEN WARMTEPOMP TAPWATER BOILER?

Langer genieten van warm tapwater? Dan is het allereerst belangrijk om efficiënter om te gaan met het water uit de tapwater boiler. Maak minder aanspraak op het warme water of zorg dat de boiler weer sneller op temperatuur is. Een warmtepomp is namelijk een trage verwarmer. Het duurt circa 4 uren voordat een boiler van 150 liter warm is.

 • Combineer de warmtepomp met zonnecollectoren. De collectoren zorgen ervoor dat het vat sneller op temperatuur is
 • Pas een douche-wtw (douchepijp-wtw of douchegoot-wtw) toe voor warmteterugwinning uit warm douchewater
 • Gebruik een close-in boiler in de keuken om af te wassen
 • Pas een energiebesparende douchekop toe zodat je minder liter per minuut gebruikt

 

 

VOORBEELDCALCULATIE

In onderstaand schema laten we zien hoe snel een 300 liter tapwaterboiler leeg is. Ook laten we zien wat er gebeurt met het comfort als je een douchepijp-wtw toepast. Bij deze voorbeeldcalculatie is rekening gehouden met de uitgangspunten:

Prestatie warmtepomp en boilervat met en zonder douchepijp-wtw

UITLEG

In dit schema is het oranje vlak een situatie waarbij een warmtepomp installatie niet is gecombineerd met een douche-wtw. Bij de groene lijn is dit wel het geval. De conclusie is dat de combinatie van een warmtepomp en douche-wtw ervoor zorgt dat je 20-25 minuten langer warm water tot je beschikking hebt.

 

ANDERE OPTIES?

Wil je hetzelfde comfort als bij een gasketel? Dan is het slim om een hygiëne buffervat te plaatsen of een buffer met daarbij een losse tapwaterboiler. De hygiëne buffer bevat zuurstofloos water om bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren te voeden. Door het vat loopt een XL-tapwaterspiraal om ook te kunnen voorzien in warm water.

 

HYGIENE BUFFERVAT

 

TAPWATERBOILERS

 

“Ben je consument en wil je een warmtepomp? Laat je dan altijd goed adviseren door een ervaren installateur of leverancier. Heb je als installateur, adviseurs of architect nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Team Binnendienst - Technea Duurzaam