Mogelijkheden vloerverwarming bij bestaande vloer

Mogelijkheden vloerverwarming bij bestaande vloer

Steeds meer mensen willen vloerverwarming. Je ervaart namelijk meer comfort én de energierekening gaat omlaag. Bij een nieuwbouw woning wordt vaak een normale vloerverwarming met een zandcementlaag toegepast. In de renovatiesector is deze vloerverwarming lang niet altijd mogelijk. Daarom wordt vaak een droogbouw vloerverwarming bij bestaande vloer gebruikt.

 

 

Normale vloerverwarming bij bestaande vloer niet mogelijk?

Een normale vloerverwarming heeft een cementdekvloer van circa 60 tot 90mm. Bij een bestaande vloer kun je deze opbouwhoogte vaak niet kwijt. Bij houtskeletbouw of oudere / monumentale woningen speelt het gewicht van een normale vloerverwarming ook een rol. Deze weegt namelijk ongeveer 125 kilo per vierkante meter. De houten vloer kan dit gewicht vaak niet dragen waardoor je de vloerverwarming niet bovenop de houten vloer kunt leggen.  

  • Isolatielaag van 10 tot 30mm
  • Draadstaalmat + 16mm buis
  • Zandcementdeklaag van minimaal 35mm

 

 

vloerverwarming in appartement op 1ste verdieping

Droogbouw vloerverwarming met 18mm fermacell noppenplaat

Droogbouw, infrezen, elektrische vloerverwarming of wandverwarming

Je moet dan dus opzoek naar een alternatief voor de cementdekvloer vloerverwarming. Je hebt dan keuze tussen droogbouw vloerverwarming, wandverwarming, klimaatplafonds, vloerverwarming infrezen en elektrische vloerverwarming. Hieronder lees je over de verschillen. Daarbij hebben we infrarood stralingspanelen niet meegenomen. Dit is geen duurzame, comfortabele oplossing zoals in deze blog te lezen is. 

 

 

1. DROOGBOUW VLOERVERWARMING

Droogbouw vloerverwarming is samen met wandverwarming het meest duurzame en comfortabele alternatief. Deze vloerverwarming leg je bovenop de bestaande (houten) vloer. De vloer komt daarbij minimaal 20mm hoger te liggen. Daarbij is de eindvloer (steen, laminaat etc) en extra isolatie niet meegenomen.

In de markt is de Variokomp droogbouw vloerverwarming van het merk Variotherm het meest bekend en gewaardeerd. 

  1. Door het lage gewicht ideaal voor houtskeletbouw
  2. Reactietijd veel sneller dan normale vloerverwarming (minder massa te verwarmen)
  3. Korte droogtijden
  4. Prijstechnisch duurder dan standaard vloerverwarming

 

 

Wandkoeling houtskeletbouw renovatie

Wandverwarming op houten regelwerk of metal stud

2. WANDVERWARMING

Met wandverwarming heb je een zeer energiezuinige en comfortabele oplossing. Je hebt keuze tussen een droogbouw en natte variant. Let daarbij wel op dat het een watergedragen variant betreft. Lees ook ons artikel over het verschil tussen elektrische wandverwarming en watergedragen.

  1. Aangename stralingswarmte voor hoogste comfort
  2. Te gebruiken als hoofdverwarming (afhankelijk van beschikbare oppervlak)
  3. Geen aanpassing aan deuren
  4. Behoud huidige (houten) vloer
  5. Geen warme voeten
  6. Wanden worden iets dikker

 

 

3. VLOERVERWARMING INFREZEN

Een vloerverwarming infrezen in de bestaande dekvloer is soms mogelijk. In de gefreesde banen worden vervolgens de verwarmingsbuizen gelegd.

  1. Weinig opbouwhoogte
  2. Goedkoper dan droogbouw vloerverwarming
  3. Warmteafgifte niet optimaal omdat volledige massa van dekvloer wordt verwarmd
  4. Veel stofvorming / vuiligheid
  5. Veel vloeren zijn niet geschikt (te hard, nehobo, buizen in de vloer, te dun)

 

 

4. ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING

Hierbij worden er elektrische vloerverwarmingsnetten op de vloer gelegd en wordt afgewerkt met egaline.

  1. Makkelijk te plaatsen
  2. Snelle reactietijd
  3. Goedkope aanschaf materialen
  4. Geen aangename warmteafgifte
  5. Stroomrekening stijgt met 300%
  6. Elektriciteit is een slechte warmtegeleider
  7. Grotere ecologisch voetafdruk

 

 

5. LAGE TEMPERATUUR RADIATOREN

Op de markt zijn ook lage temperatuur radiatoren verkrijgbaar. Met name Jaga blinkt hierin uit met hun Low-H20 radiatoren.

  1. Eenvoudig 1-op-1 te vervangen
  2. Relatief goedkope oplossing
  3. Minder aangenaam warmtegevoel als bij vloerverwarming en wandverwarming

 

 

WAAR MOET IK OP LETTEN?

Er zijn dus genoeg alternatieven voor de cementdekvloer vloerverwarming. Maar welke kies je? Een paar punten om rekening mee te houden:

  • Comfort
    de reactietijd en manier van verwarmen is belangrijk voor de hoogte van het comfort. Een vloerverwarming en wandverwarming werken met stralingswarmte en dat voelt het fijnst. Daarnaast heeft de hoeveelheid te verwarmen massa (dikte) een flinke invloed op de reactietijd. Ondanks de snellere reactietijd van elektrische vloerverwarming, scoort de droogbouw vloerverwarming het beste op dit punt.
  • Energiezuinigheid
    door op lage temperatuur te verwarmen daalt de energierekening flink. Het elektrisch verwarmen daarentegen zorgt voor een hogere energierekening. Is energiebesparing belangrijk? Kies dan voor een watergedragen droogbouw vloerverwarming, wandverwarming of infrezen.
  • Geschiktheid
    leuk dat comfort & energiezuinigheid, maar je vloer moet wel geschikt zijn voor het type vloerverwarming. Zo zijn veel vloeren te dun om in te frezen en bevatten leidingwerk.
  • Installatiegemak
    Het infrezen van vloerverwarming veroorzaakt veel stof of vuiligheid. Bovendien moet je bij een tegelvloer eerst de tegel verwijderen. Het installeren van een elektrische vloerverwarming is vaak het eenvoudigst. Daarnaast is een droogbouw systeem vaak ook eenvoudig te leggen.
  • Prijs
    bij dit punt kun je onderscheid maken tussen aanschafprijs en de totale prijs die je betaalt over meerdere jaren. Elektrische vloerverwarming is namelijk goedkoop, maar wegen de maandelijkse energiekosten daar tegen op?

 

 

CONCLUSIE

Welke vloerverwarming het meest geschikt is voor een bestaande vloer hangt dus af van veel verschillende punten. Echter als er maximaal 2 tot 3cm opbouwhoogte beschikbaar is, adviseren wij de Variokomp droogbouw vloerverwarming van het merk Variotherm

 

 

installatie

Ben je nieuwsgierig hoe je Variokomp vloerverwarming installeert? Bekijk de stappen in onderstaande video.

 

“Installateur / adviseur en interesse in lage temperatuur afgiftesystemen? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Team Binnendienst - Technea Duurzaam