Wandverwarming: elektrisch of watergedragen?

Wandverwarming: elektrisch of watergedragen?

In deze blog leggen we het verschil uit tussen een elektrische wandverwarming en een cv-variant (watergedragen) Eén van de belangrijkste conclusies is dat de elektrische variant bij aanschaf vaak goedkoper is, maar over de langere periode niet. De energiekosten bij elektrisch verwarmen nemen namelijk aanzienlijk toe. Verwarmen op basis van water is dan ook een stuk goedkoper, helemaal als je het combineert met een duurzame warmteopwekker als de warmtepomp of pelletketel.

 

Werking wandverwarming

Muurverwarming met water

De meeste woningen worden verwarmd met water uit de cv-ketel. Er stroomt daarbij warm water door radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming.

Het voordeel is dat het opwarmen van water middels een cv-ketel,  een stuk goedkoper is dan een elektrisch. Bovendien heeft water de eigenschap dat het de warmte langer vasthoudt (hoge thermische massa) en geeft dus over een langere periode warmte af. Over wandverwarming:

  • Te combineren met traditionele cv-ketel, pelletketels, warmtepompen en zonneboilers
  • Werkt op basis van stralingswarmte (zelfde gevoel als zonnestralen)
  • Aanschafkosten vaak hoger dan elektrische variant
  • Geen circulerende lucht (stofverplaatsing) zoals bij radiatoren

 

Elektrische wandverwarming

Ook een elektrische muurverwarming heeft voordelen. De aanschafkosten liggen lager en de installatie is vaak eenvoudiger doordat je het niet hoeft aan te sluiten op het bestaande cv-circuit. In onze optiek is elektriciteit alleen geschikt voor verlichting of de tv. Voor het verwarmen van een pand is het minder geschikt omdat:

  • Bij een elektrische muurverwarming stijgen de maandelijkse energiekosten aanzienlijk. Bij de watergedragen variant bespaar je t.o.v. van traditionele radiatoren gemiddeld 15% op de energiekosten (van €90 in de maand naar €77,-). Bij een elektrische variant stijgt de energienota met 300% (van €90 in de maand naar €270)
  • Als je deze stroomtoename wilt opvangen met zonnepanelen, heb je 6x zoveel zonnepanelen nodig als normaal. Daarnaast heb je in de winter juist die warmte nodig terwijl de zonnepanelen dan weinig opwekken
  • Elektriciteit is een slechtere warmtedrager dan water. Als de verwarming wordt uitgezet, verliest het snel zijn warmte
  • Omdat de elektriciteitscentrale vaak van de woning vandaan staat, heb je te maken met veel transportverlies. Een belastend proces wat slecht is voor het milieu

Muurverwarming pleister stuc leem

Berekening energiekosten gas en elektra

1 kuub (m3) aardgas geeft evenveel warmte als 8kWh elektrische warmte (VR toestel). De verhouding is dus 1 op 8. Hierbij moet uiteraard worden opgemerkt dat gas niet duurzaam is.

Verschil in kosten tussen gas en elektriciteit (uitgaande van 1 kuub gas =  8kWh elektra)

  • Gaskosten = € 0,67 per kuub (m³)
  • Elektriciteitskosten = € 0,25 per kilowattuur (kWh) x 8 = €2,-

Dat betekent dat het verwarmen op basis van elektriciteit drie keer duurder is dan gas. In plaats van gas kun je kiezen voor de duurzame brandstof houtpellets (30% goedkoper dan gas). Deze brandstof verbrand je met een pelletkachel of pelletketel.

Advies, info en prijzen

Heb je behoefte aan advies over muurverwarming? Onze productspecialisten staan je graag te woord.

Contactformulier