Voorkomen oververhitting verplicht vanaf 1 juli 2020

Voorkomen oververhitting verplicht vanaf 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 is het verplicht om oververhitting van nieuwe woningen te voorkomen. Dit staat vermeld in de eis TOjuli die tegelijkertijd met de BENG in gaat. De eis beschrijft dat de grenswaarde een maximale waarde van 1,0 heeft. Dat is hard nodig omdat nieuwe woningen luchtdicht zijn en voorzien van goede isolatie. Hierdoor houden ze lang warmte vast waardoor oververhitting op de loer ligt.

 

Achtergrondinformatie TOjuli

Een kort lesje geschiedenis over de invoering van deze eis: De RVO liet W/E Adviseurs onderzoek doen naar het criterium en de grenswaarde om het risico op oververhitting in nieuwbouwwoningen te beperken. Het rapport ‘Grenswaarden zomercomfort in nieuwe woningen in Bouwbesluit’, was het resultaat en vormde de basis voor RVO.nl om TOjuli op te nemen in de bouwregelgeving.

 

Grenswaarde

De grenswaarde is maximaal 1,0. Overstijg je deze waarde, dan kun je aan de hand van een dynamisch simulatieprogramma alsnog aantonen dat het risico op oververhitting acceptabel blijft. De grenswaarde voor de Gewogen Temperatuuroverschrijding (GTO), conform vastgestelde uitgangspunten voor de berekening, wordt gesteld op 450 uur. De TOjuli eis geldt alleen als er geen actieve koelvoorziening is, zoals een warmtepomp die ook kan koelen of een airco.

 

“Oververhitting voorkomen? Pas wandkoeling of een klimaatplafond toe zoals in deze villa (projectpagina)”

 

Noodzaak om oververhitting te voorkomen

In het artikel ‘Gezonde gebouwen kunnen hittestress te baas’ vertelden Ria van Griethuizen en Pieter Nuiten van W/E Adviseurs over de noodzaak van een grenswaarde om oververhitting te voorkomen. ‘Wie nu een nieuwbouwwoning bouwt volgens de BENG-normen, kan een huis realiseren waar het ’s zomers niet uit te houden is. Koeling is geen nice to have, maar wordt op termijn een must have om het binnenklimaat leefbaar te houden.’ Producten en technieken als automatische zonwering, spui- of zomernachtventilatie krijgen daarmee een belangrijkere functie.

Bron: duurzaamgebouwd.nl