Zonnepanelen op een flat / woontoren Helix

Voor het vestigen van Groningse studenten, is onlangs deze 22 verdiepingen tellende woontoren opgeleverd. Het gebouw bevat 222 woningen waarvan 116 studio’s, 96 tweekamerappartementen en 10 maisonnettes. Om een deel van het stroomverbruik duurzaam op te vangen, moesten er zonnepanelen op het dak komen. Zonnepanelen op een flat van 62 meter installeren is vaak echter een uitdaging. Bij het gebruik van ballast heb je geen zekerheid. Daarom is gewerkt met het unieke stormvaste montagesysteem van Fixnordic (voorheen Jual Solar). 

 

Zonnepanelen op flat Helix in Groningen - Stormvast gemonteerd met montagesysteem van Jual SolarZonnepanelen op flat Helix in Groningen - Stormvast gemonteerd met montagesysteem van Jual SolarZonnepanelen op flat Helix in Groningen - Stormvast gemonteerd met montagesysteem van Jual SolarZonnepanelen op flat Helix in Groningen - Stormvast gemonteerd met montagesysteem van Jual Solar

 

Stormvaste montage zonnepanelen

Fixnordic levert namelijk een totaal-oplossing waarbij je speciale dakankers, dakconsoles en montageframe toepast. Op basis van o.a. onderstaande projectdetails berekent de calculatiesoftware van Fixnordic hoeveel en welke dakankers er nodig zijn. De resultaten laten ook zien hoe je de zonnepanelen spanningsvrij monteert. Met name de verwachte maximale wind- en sneeuwlast speelt daarbij een cruciale rol.

  • Aangeleverde projectdetails (zie opnameformulier)
  • Windlast van de locatie (windzone en terreincategorie)
  • Sneeuwlast
  • Dakkenmerken (isolatiesoort, isolatiedikte en soort dakbedekking. 

 

Betonankers

Bij de montage van de  zonnepanelen op de flat zijn speciale betonankers gebruikt. Deze draai je na het voorboren rechtstreeks (zonder plug) in het beton. Dat kan zowel bij massief beton als bij kanaalplaten. Omdat er sprake was van een betondak (breedplaat vloer) is rekening gehouden met de maximale belasting van 4kN per anker. Bovendien zijn alle andere installatieonderdelen (montagerail, overgangen, paneelklemmen) ook gecontroleerd op deze maximale belasting.

Omdat je de betonankers rechtstreeks verbindt met de betonnen constructie, vormt het één geheel. De zonnepanelen-installatie maakt hierdoor gebruik van de sterkte van het dak. Belangrijk om te weten is de ankers ervoor zorgen dat het gewicht niet op de 190-310mm isolatie drukt. 

 

 

Dakconsoles

Aan het draadeinde van de dakanker komt vervolgens een speciale dakconsole. De consoles zijn in de fabriek voorzien van exact dezelfde dakbedekking als op locatie en hierdoor wordt het dak weer 100% waterdicht. Bij dit project was dat bitumen dakbedekking Derbigum 446 K 14.

 

 

 

 

Oost-west montageframe

Nadat alle dakankers en consoles zijn geïnstalleerd, volgt het opbouwen van het montageframe. Ook deze oost-west driehoek zo ontworpen dat de windbelasting (trek, stuw en druk) minimaal is. 

 

Zuid-opstelling

Vanwege de negenhoekige vorm en beperkt aantal vierkante meters, is op de Helix een deel van de zonnepanelen in zuid-opstelling geplaatst.

 

 

Projectgegevens

  • Woontoren van 62 meter hoog
  • 177 panelen in oost-west en zuidopstelling
  • Constructie van breedplaatvloer (beton)
  • Voorzien van afschotmortel
  • 190-310mm isolatielaag
  • Dakconsoles (Directfix) met bitumen dakbedekking (Derbigum 446 K14)

 

“Installateur en interesse in Fixnordic Neem contact op via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Toegepaste producten