€ 6.000,- Nul op de meter subsidie vanuit Provincie Friesland

€ 6.000,- Nul op de meter subsidie vanuit Provincie Friesland

Ook dit jaar (2017) stelt de Provincie Friesland geld  beschikbaar om bestaande woningen nul op de meter te maken. In totaal is er € 250.000 Nul op de meter subsidie beschikbaar en als Friese woningeigenaar ontvang je maximaal € 6.000. Maar wat is Nul op de meter en wat heb je nodig om aanspraak te kunnen maken? Als eerst heb je adviesplan nodig van een gecertificeerd maatwerkadviseur.

 

Nul op de meter subsidie provincie Friesland

Wat is Nul op de meter?

Nul op de meter betekent dat jouw energieverbruik gelijk is aan de hoeveelheid duurzame energie die je opwekt met duurzame technieken als zonnepanelen, zonthermische systemen of warmtepompen. Een belangrijk aspect is natuurlijk ook het verlagen van de energiekosten door led-verlichting, waterbespaarders en technieken als warmteterugwinning uit douchewater.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

  • Je bent ten eerste woonachtig in de provincie Fryslan / Friesland
  • Daarnaast ben je de eigenaar van de woning waarvoor je subsidie aanvraagt
  • Het huis heeft een energielabel van B of lager (dus geen A-label)
  • Je bent in bezit van een maatwerkadvies, gemaakt door een gecertificeerd maatwerkadviseur (bijv. Energie Inspectie Friesland)
  • Naar aanleiding van het advies vraag je offertes aan bij een uitvoerder / installateur <– Technea brengt je graag in contact met vakspecialisten

 

Hoeveel NOM-subsidie krijg ik precies?

Je krijgt maximaal 50% van de totale kosten om je woning energieneutraal te maken, het maximum bedrag ligt daarbij op 6000 euro. Het is daarbij een utopie om te denken dat de woning voor € 10.000 nul op de meter is. Vorig jaar waren we actief betrokken bij het realiseren van ruim 10 NOM-woning, uit die ervaring blijkt dat je gemiddeld snel € 25.000 tot € 35.000 euro investeert. Alsnog is dat een slimme investering die je terugverdient, helemaal als we laten zien hoeveel energiekosten je anders betaalt gedurende 10 a 15 jaar.

 

Ik heb interesse, wat nu?

Je zal als eerst het gesprek moeten aangaan met een gecertificeerd adviseur. Hij / zij onderzoekt of nul op de meter haalbaar is en wat er allemaal moet gebeuren. Andere betrokken partijen:

  1. SNN: bij deze overheidsinstantie wordt de subsidie ingediend
  2. Installateur / leverancier: de partijen die op basis van het maatwerkadvies offertes maken