Douche wtw: benut restwarmte uit warm douchewater en bespaar euro’s

Douche wtw: benut restwarmte uit warm douchewater en bespaar euro’s

Een douche wtw wordt veel toegepast in nieuwbouw. Maar ook in de bestaande bouw wint de oplossing terrein. Gelukkig  maar, het doucheputje is namelijk het grootste, onbekende energielek in woningen. Tijd om dat aan te pakken! Helemaal nu de energieprijzen exploderen. In dit artikel lees je hoe warmteterugwinning uit douchewater werkt, welke soorten douche-wtw’s je hebt en wat een warmteterugwin-unit kost.

 

Waarom een douche-wtw?

Voordat we verder gaan, eerst nog een paar argumenten om een douche-wtw te plaatsen:

  • De energieprijzen zijn met ruim 250% gestegen. De verwachting is dat de prijs niet snel zal dalen. Enerzijds door de oorlog in Oekraïne, maar ook toekomstige schaarste van fossiele energie. Een douche-wtw bespaart tot wel 50% op de energiekosten voor warm tapwaterbereiding. Voor een gemiddeld huishouden is dan snel 100 tot 200m³ gas. 
  • In nieuwbouw woningen is de bereiding van warm tapwater verantwoordelijk voor bijna 50% van de energierekening. Ook in bestaande woningen wordt dat aandeel alleen maar groter. We isoleren onze woningen steeds beter en daardoor neemt de warmtevraag af. Daarentegen douchen we steeds vaker én langer. De douche is dan ook verantwoordelijk voor 80% van de warm tapwaterbereiding. 
  • Een douche-wtw is dé perfecte partner bij een warmtepomp. Een warmtepomp wordt namelijk gecombineerd met een tapwaterboiler of buffervat. Heb je een 300 liter boiler en ga je douchen? Dan is de warmte na 20-25 minuten op. Het resultaat? Een koude douche! Anders dan een gasketel, verwarmt een warmtepomp op lagere temperatuur. Het opwarmen van een 150 liter vat duurt als snel 4 uren. het vat duurt al snel is een warmtepomp niet in staat om zo’n vat vliegensvlug op te warmen. 

 

douche wtw, wat is het?

De afkorting wtw in het woord ‘douche wtw’ staat voor warmteterugwinning. De term is een verzamelnaam van alle soorten warmtewisselaars die restwarmte uit douchewater onttrekken. Grofweg heb je vier soorten:

  • Douchepijp-wtw
  • Douchegoot-wtw
  • Douchebak-wtw
  • Utiliteitsoplossing

 

Welke douche-wtw?

Maar welke douche-wtw heb je dan nodig? Dit is sterk afhankelijk van de situatie. Zo plaats je een douchepijp-wtw verticaal onder de douche. Een douchegoot-wtw is een horizontale oplossing en plaats je in de uitsparing in de constructieve vloer. 

 

BADKAMER BOVEN?
Is de badkamer boven? Het is dan een optie om een 1700 of 2100mm lange douchepijp-wtw op de begane grond te plaatsen. Bijvoorbeeld in een koof. Let op: deze warmtewisselaar plaats je volledig verticaal én moet bereikbaar blijven. 

  • Wtw met de hoogste energiebesparing
  • Onderhoudsvrij
  • Zelfreinigend
  • Relatief goedkoop
  • Vaak makkelijk te plaatsen
  • Mag in koof of meterkast

 

Douchedrain wtw

 

Badkamer beneden of appartement?
Is er sprake van een appartement, woontoren, flat of is de badkamer op de begane grond? Dan is een douchepijp-wtw vaak geen optie. Je hebt dan een douchegoot-wtw nodig. In feite is dit hetzelfde als een normale douchegoot, maar dan uitgerust met een koperen warmtewisselaar. Het rendement van zo’n goot ligt lager dan bij de pijp variant.

  • Onderhoudsarm
  • Uitsparing in de vloer

 

 

Zwembad, camping, hotel?
In een zwembad, camping, sportcomplex of hotel zijn vaak veel douches te vinden. Vanwege de hoge waterflow heb je een speciale douche-wtw nodig. In feite zijn dit meerdere geschakelde douchepijp-wtw’s om restwarmte uit de hoge waterflow te kunnen onttrekken.

 

 

Hoe werkt warmteterugwinning met een douchepijp-wtw?

Bij een douchepijp-wtw stroomt het warme water door een koperen warmtewisselaar / buis voordat het naar het riool gaat. Deze buis is opgebouwd uit meerdere lagen. In het midden glijdt het water langs de koperen wand. Daardoor wordt de buis warm. Door de buitenste laag (gesloten systeem) stroomt koud aanvoerwater wat door de warme buis wordt voorverwarmd. De watertemperatuur stijgt hierbij van 10 graden naar ongeveer 25 graden.

Als de douche aanstaat verbruikt de cv-ketel flink energie om die aangename, warme watertemperatuur te bereiken. Wil je de temperatuur kouder, dan mengt de douchemengkraan wat extra koud water bij. Moet de temperatuur omhoog? Dan wordt er heet water bijgevoegd. Door een douche wtw te gebruiken is het ‘koude water’ minder koud en daardoor heb je minder heet water nodig om de 40 graden te bereiken. Hierdoor gebruikt de ketel minder gas en dus minder CO2 uitstoot.

 

Hoe werkt een douchegoot-wtw?

Bij een douchegoot-wtw stroomt het water over koperen buizen (de warmtewisselaar) in plaats van door een buis. Het werkt als een soort waterval.. Door deze koperen buizen stroomt koud water wat door de stroom van warm water wordt voorverwarmd. Wij hebben bijvoorbeeld een 3-pijps en 5-pijps model. De goot met 5 koperen buizen heeft logischerwijze een hoger rendement alleen is wel wat hoger (12cm). Bij badkamer met weinig inbouwdiepte is de 3-pijps (9cm) versie te gebruiken.

 

 

Waarom zou ik een douche wtw kopen?

De reden waarom mensen een douche wtw kopen verschilt sterk per individu. Voor de één is de CO2-footprint belangrijk en de ander doet het voor energiebesparing. Een overzicht van redenen:

  • Het heeft een positieve invloed op het energielabel
  • De terugverdientijden zijn aantrekkelijk
  • Het is een betrouwbare, bewezen technologie
  • Een gemiddeld gezin* bespaart met een douchepijp-wtw 100 tot 200m per jaar
  • Je draagt een steentje bij aan een beter milieu
  • Tapwater comfort bij warmtepomp gaat omhoog
soorten douche wtw

Overzicht soorten douchepijp-wtw

 

Wat kost een douche-wtw?

Dat verschilt per type douche-wtw. Een douchepijp-wtw kost qua aanschaf circa 500 a 600 euro en is goedkoper dan een douchegoot-wtw. Daarnaast verschillen de installatiekosten per oplossing. Een douchepijp-wtw is vaak relatief makkelijk te plaatsen. Een douchegoot-wtw pas je vaak toe als de badkamer wordt gerenoveerd. Meer weten over de onderlinge verschillen: 

  1. Verticale oplossing: douchepijp-wtw van 210cm
  2. Horizontale oplossing: Douchegoot-wtw

 

“Installateur of adviseur en interesse in douche-wtw’s? Neem contact op via 058 – 288 47 39 of ons contactformulier

Team Binnendienst - Technea Duurzaam