Douche wtw: benut restwarmte uit warm douchewater en bespaar daardoor euro’s

Douche wtw: benut restwarmte uit warm douchewater en bespaar daardoor euro’s

De douche wtw wint snel aan populariteit. Zowel particulieren als installateur zien hoe je eenvoudig veel energie bespaart en meer tapwater-comfort haalt uit een warmtepomp. Als specialist in duurzame installatietechniek hebben we al ruim 15 jaar ervaring met douche-wtw’s. In dit artikel lees je hoe de techniek de restwarmte uit gebruikte warm douchewater haalt, welke soorten douche-wtw’s er zijn en wat een warmteterugwin-unit kost.

 

Soorten douche wtw: douchepijp-wtw, douchegoot-wtw en douchebak-wtw

De afkorting wtw in het woord ‘douche wtw’ staat voor warmteterugwinning. De term is in feite een verzamelnaam van alle warmtewisselaars waarmee je de restwarmte uit warm douchewater benut.

 

Welke douche-wtw?

Welke douche-wtw je nodig hebt is afhankelijk van de situatie. De douchepijp-wtw plaats je verticaal onder de douche en de douchegoot installeer je verticaal in de uitsparing in de grond.

 

Badkamer boven
Bevindt de badkamer zich boven? Je kunt dan een 1700 of 2100mm lange douchepijp-wtw op de begane grond installeren. Deze koperen warmtewisselaar moet volledig verticaal worden geplaatst en mag in een koof of meterkast. Wel moet de douchepijp bereikbaar blijven.

 • Hoogste energiebesparing
 • Onderhoudsvrij
 • Zelfreinigend
 • Relatieve lage investering
 • Mag in koof of meterkast

 

Douchedrain wtw

 

Badkamer beneden of appartement
Woon je in een appartement, flat of bevindt de badkamer zich op de begane grond? Dan kun je de verticale koperen wisselaar niet kwijt en heb je een douchegoot-wtw nodig. In feite is dit hetzelfde als een normale douchegoot, maar dan uitgerust met een koperen warmtewisselaar. Het rendement van zo’n goot ligt lager dan bij de pijp variant.

 • Onderhoudsarm
 • Uitsparing in de vloer

 

 

 

 

Zwembad, camping, hotel
In gebouwen met meerdere douches heb je een douchekanon-wtw nodig. In feite zijn dit meerdere geschakelde douchepijp-wtw’s om restwarmte uit de hoge waterflow te kunnen onttrekken.

 

 

 

 

Hoe werkt warmteterugwinning met een douchepijp-wtw?

Bij een douchepijp-wtw stroomt het warme water door een koperen warmtewisselaar / buis voordat het naar het riool gaat. Deze buis (zie afbeelding) is opgebouwd uit meerdere lagen. In het midden glijdt het water langs de koperen wand. Daardoor wordt de buis warm. Door de buitenste laag (gesloten systeem) stroomt koud aanvoerwater wat door de warme buis wordt voorverwarmd. De watertemperatuur stijgt hierbij van 10 graden naar ongeveer 25 graden.

Als de douche aanstaat verbruikt de cv-ketel flink energie om die aangename, warme watertemperatuur te bereiken. Wil je de temperatuur kouder, dan mengt de douchemengkraan wat extra koud water bij. Moet de temperatuur omhoog? Dan wordt er heet water bijgevoegd. Door een douche wtw te gebruiken is het ‘koude water’ minder koud en daardoor heb je minder heet water nodig om de 40 graden te bereiken. Hierdoor gebruikt de ketel minder gas en dus minder CO2 uitstoot.

 

Hoe werkt een douchegoot-wtw?

Bij een douchegoot-wtw stroomt het water over koperen buizen (de warmtewisselaar) in plaats van door een buis. Het werkt als een soort waterval.. Door deze koperen buizen stroomt koud water wat door de stroom van warm water wordt voorverwarmd. Wij hebben bijvoorbeeld een 3-pijps en 5-pijps model. De goot met 5 koperen buizen heeft logischerwijze een hoger rendement alleen is wel wat hoger (12cm). Bij badkamer met weinig inbouwdiepte is de 3-pijps (9cm) versie te gebruiken.

 

 

Waarom zou ik een douche wtw kopen?

De reden waarom mensen een douche wtw kopen verschilt sterk per individu. Voor de één is de CO2-footprint belangrijk en de ander doet het voor energiebesparing. Een overzicht van redenen:

 • Het heeft een positieve invloed op het energielabel
 • De terugverdientijden zijn aantrekkelijk
 • Het is een betrouwbare, bewezen technologie
 • Een gemiddeld gezin* bespaart met een douchepijp-wtw 100 tot 200m per jaar
 • Je draagt een steentje bij aan een beter milieu
 • Tapwater comfort bij warmtepomp gaat omhoog
soorten douche wtw

Overzicht soorten douchepijp-wtw

 

Wat kost een douche-wtw?

Dat verschilt per type douche-wtw. In verhouding is een douchepijp-wtw goedkoper dan een douchegoot-wtw. Daarnaast verschillen de installatiekosten per oplossing. Een douchepijp-wtw is vaak relatief makkelijk te plaatsen. Een douchegoot-wtw pas je vaak toe als de badkamer wordt gerenoveerd. Meer weten over de onderlinge verschillen: 

 1. Verticale oplossing: douchepijp-wtw van 210cm
 2. Horizontale oplossing: Douchegoot-wtw

 

 

 

“Installateur of adviseur en interesse in douche-wtw’s? Neem contact op via 058 – 288 47 39 of ons contactformulier

Team Binnendienst - Technea Duurzaam