Douche wtw: benut restwarmte uit warm douchewater en bespaar daardoor euro’s

Douche wtw: benut restwarmte uit warm douchewater en bespaar daardoor euro’s

De douche wtw wint snel aan populariteit. Zowel particulieren als installateur zien hoe je eenvoudig veel energie bespaart en meer tapwater-comfort haalt uit een warmtepomp. Als specialist in duurzame installatietechniek hebben we al ruim 15 jaar ervaring met douche-wtw’s. In dit artikel lees je hoe de techniek de restwarmte uit gebruikte warm douchewater haalt, welke soorten douche-wtw’s er zijn en wat een warmteterugwin-unit kost.

douche wtw - doorsnede douchepijp-wtw

 

Soorten douche wtw: douchepijp-wtw, douchegoot-wtw en douchebak-wtw

De afkorting wtw in het woord ‘douche wtw’ staat voor warmteterugwinning. De term is in feite een verzamelnaam van alle warmtewisselaars waarmee je de restwarmte uit warm douchewater benut.

 

Welke douche-wtw?

Welke douche-wtw je nodig hebt is afhankelijk van de situatie. De douchepijp-wtw plaats je verticaal onder de douche en de douchegoot installeer je verticaal in de uitsparing in de grond.

 

Badkamer boven
Bevindt de badkamer zich boven? Je kunt dan een 127, 164 of 210cm lange douchepijp-wtw op de begane grond installeren. Deze koperen warmtewisselaar moet volledig verticaal worden geplaatst en mag in een koof of meterkast. Wel moet de douchepijp bereikbaar blijven.

 • Hoogste energiebesparing
 • Onderhoudsvrij
 • Zelfreinigend
 • Relatieve lage investering
 • Mag in koof of meterkast

 

Douchedrain wtw

 

Badkamer beneden of appartement
Woon je in een appartement, flat of bevindt de badkamer zich op de begane grond? Dan kun je de verticale koperen wisselaar niet kwijt en heb je een douchegoot-wtw nodig. In feite is dit hetzelfde als een normale douchegoot, maar dan uitgerust met een koperen warmtewisselaar. Het rendement van zo’n goot ligt lager dan bij de pijp variant.

 • Onderhoudsarm
 • Uitsparing in de vloer

 

 

Multivert douche-wtw

 

 

 

Zwembad, camping, hotel
In gebouwen met meerdere douches heb je een douchekanon-wtw (ook wel Multivert) nodig. In feite zijn dit meerdere geschakelde douchepijp-wtw’s om restwarmte uit de hoge waterflow te kunnen onttrekken.

 

 

 

 

Hoe werkt warmteterugwinning met een douchepijp-wtw?

Bij een douchepijp-wtw stroomt het warme water door een koperen warmtewisselaar / buis voordat het naar het riool gaat. Deze buis (zie afbeelding) is opgebouwd uit meerdere lagen. In het midden glijdt het water als een cycloon langs de koperen wand. Daardoor wordt de buis warm. Door de buitenste laag (gesloten systeem) stroomt koud aanvoerwater wat door de warme buis wordt voorverwarmd. De watertemperatuur stijgt hierbij van 10 graden naar ongeveer 25 graden.

Als de douche aanstaat verbruikt de cv-ketel flink energie om die aangename, warme watertemperatuur te bereiken. Wil je de temperatuur kouder, dan mengt de douchemengkraan wat extra koud water bij. Moet de temperatuur omhoog? Dan wordt er heet water bijgevoegd. Door een douche wtw te gebruiken is het ‘koude water’ minder koud en daardoor heb je minder heet water nodig om de 40 graden te bereiken. Hierdoor gebruikt de ketel minder gas en dus minder CO2 uitstoot.

Hoe werkt een douchegoot-wtw?

Bij een douchegoot-wtw stroomt het water over koperen buizen (de warmtewisselaar) in plaats van door een buis. Het werkt als een soort waterval.. Door deze koperen buizen stroomt koud water wat door de stroom van warm water wordt voorverwarmd. De fabrikant Joulia Inline heeft bijvoorbeeld een 3-pijps en 5-pijps model. De goot met 5 koperen buizen heeft logischerwijze een hoger rendement alleen is wel wat hoger (12cm). Bij badkamer met weinig inbouwdiepte is de 3-pijps (9cm) versie te gebruiken.

 

 

Waarom zou ik een douche wtw kopen?

De reden waarom mensen een douche wtw kopen verschilt sterk per individu. Voor de één is de CO2-footprint belangrijk en de ander doet het voor energiebesparing. Een overzicht van redenen:

 • Het heeft een positieve invloed op het energielabel
 • De terugverdientijden zijn aantrekkelijk
 • Het is een betrouwbare, bewezen technologie
 • Een gemiddeld gezin* bespaart met een douchepijp-wtw 100 tot 200m per jaar
 • Je draagt een steentje bij aan een beter milieu
 • Tapwater comfort bij warmtepomp gaat omhoog
soorten douche wtw

Overzicht soorten douchepijp-wtw

 

Wat kost een douche-wtw?

Hieronder een indicatie prijs voor de douchepijp en douchegoot wtw. Dit is exclusief installatie. 

 1. Douchepijp-wtw van 210cm lang: €400 –  €460,-
 2. Douchepijp van 160cm lang: €374,-
 3. Douchepijp van 120cm lang: €332,-
 4. Dubbele douchepijp-wtw: €908,-
 5. Douchegoot-wtw: € 900 – €1200,-
 6. Multivert: op aanvraag

 

 

 

“Installateur of adviseur en interesse in douche-wtw’s? Neem contact op via 058 – 288 47 39 of ons contactformulier

Team Binnendienst - Technea Duurzaam

Digitale nieuwsbrief ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatste nieuwsbrief