Vraag & antwoord over droogbouw vloerverwarming

Vraag & antwoord over droogbouw vloerverwarming

De verkoop van vloerverwarming neemt explosief toe. Dat heeft te maken met de verkoop van warmtepompen (vraagt LTV-systemen), de behoefte aan een energiezuiniger huis en een comfortabeler binnenklimaat (stralingswarmte). Het is alleen lang niet overal mogelijk om een normale vloerverwarming te plaatsen. Men is dan aangewezen op een droogbouw vloerverwarming. Op deze pagina lees je over de FAQ droogbouw vloerverwarming (veel gestelde vragen en het antwoord daarop).

 

1. Verschil droogbouw vloerverwarming en normale vloerverwarming?

Het verschil tussen een ‘droogbouw’ en ‘normale’ vloerverwarming is de toepassing en gebruikte materialen. Bij een droogbouw vloerverwarming leg je een systeem bovenop de bestaande vloer (hout, beton, zandcement). Met het Variokomp systeem komt de vloer slechts 20mm omhoog. Bij een normale vloerverwarming leg je eerst de vloerverwarming om deze vervolgens af te gieten met cement. Hierbij is de totale opbouwhoogte minimaal 5cm.

 

2. Wanneer pas je een droogbouw vloerverwarming toe?

  • Monumentale panden omdat er vaak geen ingrijpende aanpassingen toegestaan zijn
  • Als er al een bestaande betonnen, zandcement dekvloer ligt
  • Je hebt maar maximaal 3-4cm opbouwruimte
  • De draagconstructie kan het gewicht van 125 kilo per m2 van een normale vloerverwarming niet dragen
  • Je hebt last van zoninvloed en wilt een snel reagerende vloerverwarming (afkoelen en opwarmen)

 

Droogbouw fermacell platen

3. Waar bestaat een droogbouw vloerverwarming uit?

De Variokomp vloerverwarming van het merk Variotherm bestaat uit slechts een aantal basisonderdelen zoals een fermacell noppenplaat van 18mm, een verwarmingsbuis en een speciale vulmassa die vaak binnen 3 uren weer droog is. Naast de basisonderdelen is vaak nog nodig:

  • Dampdichte folie
  • Randstrookisolatie
  • Blanke platen voor locaties waar geen vloerverwarming nodig is
  • Verdeler met of zonder pomp (zonder pomp tot max. 17 groepen, met pomp tot 15 groepen)

 

4. Waar moet je rekening mee houden bij de installatie?

  • De vloer waarop het systeem wordt gelegd moet stabiel, star, schoon en vlak zijn
  • Soms is er extra egalisatie nodig voor de eindafwerking
  • Houd per groep maximaal 7,5m² aan

laminaat vloerverwarming

5. Waar kun je de vloerverwarming mee afwerken?

Een vloerverwarming is met verschillende materialen af te werken. Daarbij is het wel belangrijk om stil te staan bij de dichtheid van het materiaal. Een eikenvloer heeft al snel een dichtheid van 0,7 g/cm³ waardoor de verwarming van de vloer veel minder voelbaar is. Hoe lager de dichtheid, hoe beter de vloerverwarming werkt.

  • Laminaat: de meeste laminaatvormen zijn heel geschikt om vloerverwarming mee af te werken. Let wel op dat de ondervloer de warmte van de vloerverwarming doorlaat in plaats van isoleert. 
  • PVC: pvc is een zeer geschikt materiaal om een vloerverwarming mee af te dekken dankzij de lage warmteweerstand.

  • PU-gietvloeren: door de elastische eigenschap vormt een PU-gietvloer een ideale combinatie met vloerverwarming. 

  • Steen en tegels: natuursteen, zoals marmer, graniet of leisteen kunnen prima worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming.

  • Hout: ook hout kan worden gebruikt als afwerkmateriaal voor vloerverwarming. Wel is het belangrijk om te kiezen voor houtsoorten die hier geschikt voor zijn. Zoals hierboven omschreven hebben sommige houtsoorten een hoge warmteweerstand. 

Let op: tegelwerk en laminaat zijn vaak rechtstreeks te plaatsen. Bij PU-gietvloeren, houten parket, PVC, tapijt en linoleum is vrijwel altijd 5mm egaline nodig. Onze vulmassa is geen egalisatiemiddel!

 

6. Is isolatie noodzakelijk bij deze vloerverwarming?

Dit hangt sterk van de situatie. Soms is de vloer vanaf onder al geïsoleerd, vaak is dan geen extra isolatie nodig. Als er wel isolatie nodig is, kun je ervoor kiezen om 10mm XPS-isolatieplaten onder de droogbouw vloerverwarming te leggen. Een maximum van 30mm XPS is toegestaan. Let er wel op dat de opbouwhoogte hierdoor wel iets dikker is.

Ook is er een 5mm houtvezelplaat beschikbaar. Deze staat bovendien bekend om de goede geluiddempende werking.

 

7. Is een droogbouw vloerverwarming duurder dan een normale?

De materialen die bij een droogbouw vloerverwarming zijn in de fabriek geproduceerd en daardoor wat prijziger. Echter als je de complete installaties met elkaar vergelijkt, is het prijsverschil klein. Bij een normale vloerverwarming zit je namelijk met de gietvloer en de transportkosten daarvan. Bovendien is de droogtijd veel langer waardoor het werk stil ligt. Het Variokomp is vaak binnen 3 uur droog, waarbij je bij een normaal systeem vaak meer dan een week wacht.

 

8. Wordt droogbouw vloerverwarming veel toegepast?

Al sinds 2004 leveren wij droogbouw vloerverwarming van het merk Variotherm. Inmiddels zijn er dan ook vele duizenden projecten uitgevoerd. Een greep uit ons assortiment:

Villa / Landhuis / monumentaal pand vloerverwarming

Renovatie villa (Haarlem)

Woonboot woonark met vloerverwarming

Luxe woonboot

LTV verwarming woonkamer

Huis met ltv-verwarming

 

Advies & meer info

Staat jouw vraag en het antwoord er niet tussen? Kijk dan op de productpagina van Variokomp of neem dan contact op met één van onze productspecialisten. Ze zijn te bereiken via 058 – 288 47 39 of info@technea.nl