Noodzaak slimme PV-regeling bij warmtepomp

Noodzaak slimme PV-regeling bij warmtepomp

De energiemarkt was de afgelopen jaren turbulent, met stijgende prijzen, geopolitieke spanningen en een toenemende focus op duurzaamheid. Ook de komende 5 jaar zijn minstens zo uitdagend. Zo neemt de vraag naar elektriciteit toe door de toename van elektrische auto’s, warmtepompen, airco’s enzovoorts. Anderzijds drukken we ook steeds meer groen zonnestroom het energienet in. Energiemaatschappijen nemen daarom maatregelen én met een slimme PV-regeling in de warmtepomp ben je beter voorbereid op de grilligheid van de energiemarkt. 

 

Snel naar:

 

Slimme PV-regeling Ovum warmtepomp

 

 

Woningeigenaren worden beboet

De kabels en transformatoren in het huidige net zijn niet berekend op de toenemende stroomstromen. Verzwaring is nodig om overbelasting en stroomstoringen te voorkomen. Zowel netbeheerders als energiemaatschappijen zitten met deze ontwikkelingen in de maag en nemen maatregelen. Bijvoorbeeld via de netbeheerkosten op de energierekening of terugleverboetes bij teveel overstroom. Ook schroeven de meest energiemaatschappijen hun teruglevergoeding terug en beginnen dynamische energiecontracten aan te bieden. Dit alles om consument bewust te maken van hun energiegedrag én het direct eigen verbruik te stimuleren. En daar komt een slimme PV-regeling voor een warmtepomp om de hoek kijken.

 

 

TOEKOMSTBESTENDIGHEID VS AANSCHAFPRIJS

Vorig jaar (2023) werden er in Nederland 150.000 warmtepompen verkocht. Dat is een marktaandeel van 30%. Anders dan bij gasketels, let de koper nu vooral op de terugverdientijd. Daarbij kijkt hij/zij naar de aanschafprijs, minus de ISDE-subsidie, gedeeld door de jaarlijkse besparing.

Kritische vragen als ‘Wat zijn de totale runningcosts over een termijn van bijvoorbeeld 15 jaar of wat zijn de total cost of ownershop’  worden amper gesteld. Ook kijkt men vaak niet naar de slimmigheden in de machine. Als de warmtepomp over een super slimme PV-regeling beschikt, dan kun je overstroom gebruiken om het rendement enorm op te krikken. Ander voordeel is dat je veel minder overstroom teruglevert en zo boetes voorkomt.  

 

“Minder afhankelijk zijn van de grilligheid van de energiemarkt én wil je het energiebeheer zoveel mogelijk achter de meter houden? Er zijn talloze slimme technieken om overstroom te benutten”

 

Wat is een slimme PV-regeling

Door een PV-regeling, ofwel fotovoltaïsche regeling, maakt een warmtepomp optimaal gebruik van zonnestroom. Veel warmtepomp merken beschikken echter niet over een dergelijk regeling. En als ze het wel hebben, dan is dat vaak op basis van het aan- en uit principe. Dat betekent dat als er overstroom is, de setpoints omhoog gaan en de warmtepomp aanslaat. Deze gaat pas weer uit zodra de setpoint is bereikt. Het is dus gokken of je daarbij ook nog veel (betaalde) stroom uit het energienet trekt.

 

Hoe werkt het?
Een warmtepomp met een écht slimme PV-regeling kijkt op Watt-niveau naar de overstroom. Op basis daarvan regelt hij het maximale vermogen van de warmtepomp en speelt continu met de setpoints. Is er bijvoorbeeld 600 watt overstroom? Dan zal de warmtepomp energie leveren die onder dat niveau blijft. Je trekt dus eigenlijk nooit stroom uit het energienet. De complexiteit van een dergelijke regeling zit in de snelheid van het afstemmen van de setpoints, het benodigde vermogen en de beschikbare overstroom.

Grafiek van warmtepomp met PV-regeling die zonnestroom gebruikt

 

Aanbod slimme PV-regelingen
Voor zover bekend zijn er momenteel maar 2 a 3 merken die een echt slimme pv-regeling hebben. Met name de fabrikant Ovum heeft de afstemming van de PV-regeling  als ware kunst beschouwd om zo de efficiency van de warmtepomp te verhogen. In het buitenland noemt men dat ook wel de SCOPpv.

 

Verbetering efficiëntie (SCOPpv)
In landen als Oostenrijk en Duitsland is de term SCOPpv bekender dan in Nederland. Het getal zegt namelijk iets over de effectiviteit van de warmtepomp gedurende heel het jaar, waarbij ook gerekend wordt met gratis energie van zonnepanelen.

In Nederland was dit lange tijd geen onderwerp van gesprek. Wij genieten immers van de salderingsregeling. Dat betekent dat je teveel opgewekte energie geld waard is. Als je die stroom in de warmtepomp stopt, is dat in feite niet helemaal gratis (wél slim).

Daar is echter verandering in gekomen. Inmiddels brengen 9 op de 10 energieleveranciers op één of andere manier extra kosten in rekening bij eigenaren van zonnepanelen. Ook in Nederland is het dus slim om het eigen directe eigen verbruik zoveel mogelijk te verhogen. Dat eigen verbruik ligt nu gemiddeld op 30 a 40%, maar kan veel verder omhoog met slimme technieken. 

 

 

Alternatieven voor de slimme pv-regeling

Beschikt jouw klant niet over een warmtepomp óf een warmtepomp met slimme pv-regeling? Er zijn zat alternatieven om het directe eigen verbruik te verhogen óf om het energiebeheer meer achter de meter te houden. Lees hier alles over de alternatieven om slim om te gaan met een overschot aan zonnestroom.

  • Ga energie bufferen op momenten dat stroom goedkoop of zelfs gratis is
  • Met een speciale regeling van Resol zorg je ervoor dat het elektrische element in het buffervat of tapwaterboiler automatisch inschakelt.
  • Stop de overtollige stroom in een thuisaccu
  • Gebruik een slimme laadpaal om de auto op te laden
  • Schakel huishoudelijke apparaten slim in

 

Nog geen zonnepanelen?
Heeft de woningeigenaar nog geen zonnepanelen én maakt hij/zij zich druk over dit onderwerp? Zorg dat de pv-installatie goed is afgestemd op het daadwerkelijke verbruik. Een andere optie is het dakoppervlak te gebruiken voor zowel zonnepanelen als zonnecollectoren. Op zonnige dagen haalt de thermische installatie met een ontzettend hoge COP gratis energie van het dak. Hierdoor kun je gratis douchen of een ruimte verwarmen. 

 

 

“Ben je als installateur geïnteresseerd in de meest efficiënte warmtepomp ter wereld?
Ontdek de Ovum warmtepompen