Warmtepompboilers steeds vaker verkeerd toegepast

Warmtepompboilers steeds vaker verkeerd toegepast

Oei! Steeds vaker signaleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat warmtepompboilers op basis van verkeerde informatie of voorlichting worden toegepast. Hoge energierekeningen en comfortklachten behoren uiteraard tot de gevolgen, echter overtreden fabrikanten en leveranciers ook de wettelijke eisen. Hoe kan dit gebeuren?

Gebrek aan kennis en ervaring

In bovenstaande gevallen gaat het voornamelijk om situaties waarbij (ventilatie)warmtepompboilers voor warm tapwater óók worden gebruikt voor ruimteverwarming. Het vermogen dat nodig is voor ruimteverwarming is doorgaans vele malen hoger dan dat voor warm tapwater. Er wordt simpelweg een techniek gebruikt voor doeleinden waar het niet voor geschikt is. Dit gebeurt (helaas) ook nog te vaak bij andere duurzame installatietechnieken. 

Vaak ziet Technea dat het ligt aan het gebrek aan kennis en ervaring en dat er vooraf onvoldoende geïnformeerd of onderzocht wordt. Dat er bewust wordt gesjoemeld geloven we liever niet, maar die onwetendheid kan in dit geval grootse gevolgen hebben voor zowel de leverancier, installateur én de eindgebruiker.

Primaire energievraag vs rendement

Vooraf is het onmisbaar om onderzoek te doen naar de primaire energievraag. Oftewel: de totale energievraag van een huishouden, inclusief het verliezen, transporteren en de opslag van energie. Vervolgens moet de uitkomst worden vergeleken met het (systeem)rendement van een potentiële oplossing. Is het rendement hoog genoeg ten opzichte van de energievraag? Dan kan een oplossing gekozen worden. Wordt dit niet berekend, dan is de kans groot dat de eindgebruiker met comfortklachten of een hoge energierekening achterblijft.

Laat je goed informeren

De ILT kijkt tijdens inspecties welke producten er worden aangeboden en of deze de juiste informatie en strekking bevat. Bij Technea helpen we door jou als installateur altijd te ondersteunen in advies en ontwerp bij aankoop van onze producten. Op deze manier waarborgen we dat gekozen oplossingen bij elk project overeengestemd zijn met de vraag. Onze engineers berekenen het zodanig dat we zeker zijn dat de eindgebruiker de juiste ervaring krijgt. Daar doen we het tenslotte voor, toch?