Verwarmen met plafondverwarming
Met plafondverwarming kun je een huis energiezuinig en comfortabel verwarmen. Vaak wordt het afgiftesysteem gecombineerd met vloerverwarming en/of wandverwarming. Hierdoor vergroot je het afgifteoppervlak in de ruimte én kan de aanvoertemperatuur nog verder omlaag. Bovendien is plafond verwarming ook perfect om mee te koelen tijdens warme dagen.
plafondverwarming uitleg
Bij plafondverwarming, ook wel klimaatplafond genoemd, bevestig je een buizennetwerk aan het plafond. Dat kan in de vorm van 18mm gipsvezelplaten met geintegreerd buis óf een buis die je via rails bevestigt. Met bijvoorbeeld een gasketel of warmtepomp laat je warm cv-water door het afgiftesysteem stromen, net als bij vloerverwarming. Je ervaart hierdoor een aangename stralingswarmte, hetzelfde gevoel alsof de zon schijnt.
Het grote voordeel van plafondverwarming in combinatie met een warmtepomp, is dat je ook koud water door het systeem kun laten stromen. Hierdoor blijven de vertrekken aangenaam koel.
Lage temperatuurverwarming
Een plafond, wand of vloer heeft een veel groter oppervlak dan een traditionele radiator. Door dit grote oppervlak kan het afgiftesysteem toe met veel lagere temperaturen dan een conventionele verwarming. Waar bij een radiator het aanvoerwater circa 70 °C is, is dat bij plafondverwarming ongeveer 40 °C. Als je ook gebruikt maakt van vloerverwarming en/of wandverwarming, kan de aanvoertemperatuur nog veel verder omlaag.
De cv-ketel verbruikt dus minder energie (gas, pellets of elektra) omdat de watertemperatuur lager ligt. Hierdoor bespaar je op de energiekosten.
LTV zorgt er bovendien voor dat een woning veel gelijkmatiger is verwarmd. De pieken de je bij conventionele verwarming ervaart, plotselinge toename van warmte bij het aanzetten van de verwarming in de ochtend bijvoorbeeld, zijn er niet bij LTV. Veel mensen ervaren dit als comfortabel door de geringe wisseling in temperatuur.
Feiten:
- Veel ltv-afgiftesystemen reageren trager dan conventionele warmte
- Nachtverlaging minimaliseren
- Het opwarmen van een ruimte duurt langer dan bij een radiator. Droogbouw vloerverwarming daarentegen is binnen 30 minuten opgewarmd en koelt ook snel weer af. Ideaal wanneer je de ruimtetemperatuur snel wilt kunnen regelen
- Bij een slecht geïsoleerde woning kun je beter niet kiezen voor LTV omdat deze woningen veel warmte verliezen tijdens de nacht
Warmtepomp als bron
LTV is te combineren met vrijwel alle verwarmingsinstallaties, zoals bijvoorbeeld een HR-ketel of een warmtepomp. Aandachtspunt is dat een warmtepomp het beste werkt in combinatie met lage temperatuurverwarming. Het cv-water wordt bij een warmtepomp (grotendeels) opgewarmd door duurzame warmte uit de bodem en de lucht. De temperatuur van deze duurzame bronnen is niet hoog genoeg om direct de gehele woning mee te verwarmen. De warmtepomp gebruikt elektriciteit om de temperatuur te verhogen. Des te lager de aanvoertemperatuur voor de verwarming ingesteld staat, des te lager het elektriciteitsverbruik. Bij het combineren van een warmtepomp met LTV kun je de meeste kosten op energie besparen.
Soorten lage temperatuur afgiftesystemen
Afgiftesystemen kun je verwerken in vloeren, muren én plafond.
- Plafondverwarming, er wordt een buizennetwerk aan het plafond bevestigd waarmee een ruimte verwarmd en gekoeld kan worden
- Vloerverwarming, een buizennetwerk op de vloer zorgt voor de mogelijkheid om kamers te verwarmen.
- Wandverwarming/koeling, vergelijkbaar met vloerverwarming, alleen zit de verwarmingsbuis in de muur.
Energiezuinig en comfortabel koelen
Wandverwarming en plafondverwarming zijn erg geschikt om ruimtes mee te koelen. Het koude water in de buizen zorgt ervoor dat de wanden en het plafond kouder zijn dan de luchttemperatuur. Hierdoor koelt de ruimte gelijkmatig en comfortabel af, ook wel topkoeling genoemd. Je gaat namelijk niet pas koelen zodra het te laat is (zoals bij een airco), maar het afgiftesysteem houd de kamertemperatuur aangenaam stabiel
- Koelen met vloerverwarming is niet wenselijk omdat mensen niet van koude voeten houden.
Infraroodpanelen versus plafondverwarming
Bij plafondverwarming wordt vaak de link gelegd naar infrarood stralingspanelen. Deze platen verwarmen op basis van elektriciteit slechts een plaatselijk deel van een ruimte. Dit is te vergelijken met een terrasheater. Heb je bijvoorbeeld een werkplek waar je een enkele keer per week zit dan is het een mooie oplossing.
Verwarmingsmethode
Het grootste verschil tussen infraroodverwarming en plafondverwarming is het wel/niet gebruiken van water en energiezuinigheid. In onze blog lichten we toe waarom verwarmen op basis van water veel beter is dan verwarmen op basis van elektriciteit.
- Bij zowel een infraroodpaneel als bij een klimaatplafond is het stralingswarmte waardoor je de warmte voelt.
- Een infraroodpaneel kun je het beste tegen een plafond bevestigen terwijl je bij een klimaatplafond een goede combinatie kunt maken met wandverwarming.
- Met een klimaatplafond kun je ook een ruimte koelen, er stroomt dan koud water door het buizennetwerk. Het plafond neemt daardoor de warmte van de opstijgende warme lucht op.
Soorten plafondverwarming
Sinds 2004 leveren wij de energiezuinige afgiftesystemen van het merk Variotherm. Zij hebben drie soorten klimaatplafonds. De verschillen zitten in de manier van installeren en de functie.
- Droogbouw klimaatplafond (voor aan regelwerk)
Prefab 18 mm gipsvezel/fermacell plafondplaten waar verwarmingsbuizen in zijn verwerkt. De platen schroef je vast aan een metal stud of houten regelwerk. Zelfs bij schuine wanden is dit geen probleem. De platen zijn in tien verschillende afmetingen verkrijgbaar en hoeven alleen onderling gekoppeld te worden. De platen zijn verkrijgbaar in vaste afmetingen en aanpasbare afmetingen. - Akoestisch klimaatplafond
Deze platen zijn vergelijkbaar met de platen voor droogbouw. De platen zijn in dit geval voorzien van akoestische boorgaten en een vliesdoek aan de achterzijde. Akoestische galmen worden hierdoor geabsorbeerd wat zorgt voor een stille ruimte. - Register klimaatplafond (voor aan steenachtige ondergrond)
Je bevestigt de klikrails aan het plafond, waar je vervolgens de verwarmingsbuizen doorheen kan laten lopen. De klikrails maak je vast met slagpluggen, daarna klik je de verwarmingsbuis vast. Het geheel kan vervolgens afgewerkt worden met stuc, leem of eco-pleister.
VOORDELEN PLAFONDVERWARMING VARIOTHERM
- Makkelijk te installeren
- Ontwerpvrijheid
- Keer op keer bewezen kwaliteit
- Drie varianten
- Rekening houdend met het licht-, stroom- en/of ventilatieplan
- Voldoet aan de strengste wet- en regelgeving
- Ecologische bouwmaterialen
- Verwarmen en koelen
- Zeer hoge afgifte per m2
“Installateur of adviseur en interesse in plafondverwarming / klimaatplafonds? Neem contact op via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”