Variokomp lage opbouw vloerverwarming
Meer weten over lage opbouw vloerverwarming? In dit artikel vertel ik meer over dit type vloerverwarming dat ideaal is bij bestaande houten of zandcementdekvloeren vanwege de beperkte opbouwhoogte. Wist je daarnaast dat het systeem veel wordt toegepast als er een hoge warmteafgifte per m2 wordt gevraagd? Lees verder voor meer info..
Welk type lage opbouw vloerverwarming?
Na wat google werk zul je ontdekken dat er diverse lage opbouw vloerverwarmingen zijn. Uiteraard heeft ieder type zo zijn eigen voor- en nadelen. In dit stuk ga ik in op de werking, installatie, aandachtspunten en voordelen van de Variokomp lage opbouw vloerverwarming van het merk Variotherm.
Maar wanneer pas je nou lage opbouw vloerverwarming toe?
Er zijn simpelweg 2 type vloerverwarming: lage opbouw en traditioneel. Een traditionele vloerverwarming wordt veel toegepast als er veel opbouwhoogte beschikbaar is voor een ondervloer, isolatie, bijv. staalmatten, buizen en de dikke eindlaag. Een lage opbouw vloerverwarming wordt gebruikt als je deze ruimte juist niet hebt. Prijstechnisch is traditioneel het meest interessant, maar ga je voor een hoog comfort dan is droogbouw aan te raden (lees verderop waarom).
Situaties wanneer je bijvoorbeeld alleen Variokomp kunt gebruiken:
- De vloerconstructie is alleen bestand tegen een lichtgewicht systeem (houten balken)
- Je hebt maximaal 30 – 40mm opbouwhoogte (vloerverwarming + eindafwerking)
- De ruimte vraagt om een zeer hoge afgifte per m2
- Je hebt een snel regelbaar (verwarmen & afkoelen) systeem nodig
Uit welke onderdelen bestaat de Variokomp vloerverwarming?
De basisonderdelen zijn een 18mm fermacell noppenplaat, een hoge afgifte verwarmingsbuis en speciale vulmassa. Zonder isolatie komt het systeem op een totale opbouwhoogte van 20mm (+ afwerkingsvloer en evt egalisatie). Daarnaast wordt randstrookisolatie, dampdichte bouwfolie, tapes en soms XPS-isolatie toegepast.
Hoe installeer je Variokomp lage opbouw vloerverwarming?
De installatie is vrij eenvoudig. Essentieel is dat de vloer stabiel, star, vlak en schoon is. Hierna leg je bouwfolie neer en breng je randstrookisolatie aan. De 18mm fermacell noppenplaten breng je vervolgens in halfsteensverband aan. Dit gebeurd zwevend waardoor schroef of lijmwerk overbodig is.
Vervolgens loopt je de verwarmingsbuis tussen de noppen. Je hebt daarbij de keuze tussen meander of slakkenhuispatroon. Om de vloer klaar te maken voor de eindafwerking breng je een speciale vulmassa aan. Na een paar uur wachten is de vloer droog, dit is afhankelijk van de binnentemperatuur. Soms is het nog nodig om de vloer te egaliseren, maar vaak kan de eindvloer direct worden toegepast. Download hier de complete installatiehandleiding.
Welke eindvloer kan ik toepassen?
We adviseren om altijd met de vloerenleverancier te overleggen of het materiaal geschikt is voor vloerverwarming. Met name hout (compactheid) is niet altijd geschikt. Onder andere de volgende eindvloeren zijn geschikt.
- Stenen
- Laminaat
- PVC-stroken
- PU-gietvloeren
- Tapijt
- Linoleum
- Hout
Maar waarom zou je kiezen voor Variokomp?
Variokomp onderscheidt zich op diverse punten van andere leveranciers:
- Hoogste afgifte per m2
- Weegt slechts 25 kilo per m2
- Extreem hoge afgifte per m2
- Verwarming binnen 30 minuten duidelijk voelbaar
- Schoon, snel en makkelijk te installeren
- Degelijk, bewezen kwaliteit
Wie je voor gingen
In de installatiewereld staat Variokomp goed aangeschreven en wordt dus ook veel toegepast. Op de projectpagina vind je een flink aantal referentieprojecten, maar hieronder alvast een paar uitgelicht
“Technea verkoopt Variokomp vloerverwarming alleen rechtstreeks aan wederverkopers en installatiebedrijven. Als exclusieve distributeur leggen we zelf geen vloerverwarming, maar hebben een uitgebreid netwerk aan ervaren installatiebedrijven. Interesse? Neem contact op via 058 – 288 47 39 of vul onderstaand formulier in”
[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false”]