Verduurzamen sportaccommodaties, wat zijn de mogelijkheden?

Verduurzamen sportaccommodaties, wat zijn de mogelijkheden?

In Nederland staan ruim 12.000 sportaccommodaties die ontzettend veel energie verbruiken. Naast elektriciteit verbruiken ze samen ruim 228 miljoen aardgas verbruiken. De overheid wil verduurzamen sportaccommodaties dan ook stimuleren, mede door de Subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame Energie Sportaccommodaties (EDS). Maar als vereniging moet je wel weten wat je allemaal kunt doen.. Het is dan ook verstandig om een adviserende partij of ervaren installatiebedrijf in te schakelen, maar verdiep jezelf ook eens in de mogelijkheden. Op deze pagina lichten we er een aantal toe.

 

Wat is er allemaal mogelijk bij het verduurzamen sportaccommodaties?

Zonnepanelen kent iedereen wel, maar wist je dat:

  • je gas kunt besparen met de technologie warmteterugwinning uit warm douchewater
  • het verstandig is om de ouderwetse gloeilamp of halogeenlamp te vervangen door led-lampen? (zowel binnen als buiten)
  • je de cv-ketel op gas (olie, propaan) kunt vervangen door een biomassaketel of warmtepomp?
  • je met een zonneboiler / zonnecollectoren ook warm kraanwater kunt bereiden voor de douche?
  • isoleren en HR++(+) glas zeer effectief zijn?
Verduurzaming sportaccommodaties met douche-wtw

Speciale warmtewisselaar (douche-wtw) bij Beunings Boys

Hoeveel kun je als vereniging besparen?

Dit is natuurlijk erg afhankelijk hoeveel (fossiele) energie je gebruikt, de wens en of er al maatregelen zijn toegepast. Volgens berekeningen betaalt een vereniging gemiddeld € 10.000 tot € 20.000 aan de energierekening. Vaak is dit 12 tot 20% van de totale begroting. Volgens een pilot van de KNVB kun je met ledverlichting, zonneboilers en zonnepanelen gemiddeld € 7.000 besparen per jaar. Dat is ongeveer 42.000 kWh stroom en 2.600m³ gas.

 

Duurzame sportvereniging door warmteterugwinning uit douchewater

Door een warmtewisselaar (douche-wtw) te installeren gaat de restwarmte van warm douchewater niet langer verloren. Een cv-ketel verstookt veel gas om de gewenste douchewatertemperatuur te produceren, terwijl het warme water slechts een seconde langs je lichaam glijdt. Zonde! Door de technologie warmteterugwinning uit douchewater wordt de restwarmte gebruikt om koud leidingwater dat naar de cv-loopt voor te verwarmen. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder hard te stoken met een flinke energiebesparing (30 tot 50%) tot gevolg. Omdat bij meerdere douches het aantal liters warm water hoog ligt, heb je wel een speciale warmtewisselaar nodig.

 

Sportclub verduurzamen met zonnepanelen

Veel sportclubs kiezen voor zonnepanelen. Logisch want deze relatief goedkope investering is snel terugverdiend en de installatie is vrij eenvoudig. Als je genoeg pv-panelen hebt liggen kun je vaak een streep zetten door de elektriciteitsrekening. Omdat sportgebouwen vaak platte daken hebben met bitumen, pvc of epdm dakbedekking is het wel wijs om te letten op de montagewijze. Bij het gebruik van ballast zoals stoeptegels kan er namelijk lekkage ontstaan en bovendien is het vaak geen stormzekere oplossing.

 

Duurzaam verwarmen met een biomassaketel of warmtepomp

Verwarmen jullie het verenigingsgebouw nu nog op basis van gas, olie of propaan? Voor een duurzaam alternatief kun je overstappen op een biomassaketel of warmtepomp. Let er daarbij op dat een hybride warmtepomp niet zo duurzaam is omdat je alsnog een gasketel nodig hebt. Daarnaast heeft zowel de biomassa ketel als de warmtepomp voordelen en nadelen. Een biomassaketel stookt op basis van houtpellets waardoor je moet bijvullen, maar daarnaast is extra isolatie en bijv. vloerverwarming niet verplicht. Om een zelfstandige warmtepomp optimaal te laten functioneren is dit wel noodzakelijk. Lees hier meer over de alternatieven voor de cv-ketel.

 

Zonneboilerset 200 liter met vlakke plaat zonnecollector

Zonneboiler voor warm tapwater en warme radiatoren

In de lente en zomer is een zonneboiler dé oplossing om de kraan en verwarming te voeden met duurzame verwarmd water. Door de kracht van de zon wordt speciaal vloeistof in de zonnecollectoren (staan vaak op het dak) verwarmd. Deze stroom door leidingen naar het buffervat (groot vat met water) en verwarmt daar het water. Het buffervat voedt vervolgens de radiatoren en kraan. Let daarbij wel op dat niet ieder buffervat geschikt is voor het warme kraanwater en dat het buffervat groot genoeg is zodat je niet snel zonder warm water zit. Ook een gelaagd buffervat is een pré omdat je dan niet hoeft te wachten tot heel het vat is opgewarmd.

 

Klik hier voor een uitgebreider overzicht van alle maatregelen.

 

 

“Eigenaar of beheerder van een sportvereniging? Graag informeren we jullie installateur meer over de mogelijkheden om jullie sportcomplex te verduurzamen”