Energiebesparing van een douche-wtw

Energiebesparing van een douche-wtw

Met een douche-wtw benut je de restwarmte uit douchewater. Maar wat is de energiebesparing van een douche-wtw precies? In deze blog laten we het besparingspotentieel zien van een douchepijp-wtw.

 

SOORTEN DOUCHE-WTW

In de markt zijn diverse douche-wtw’s verkrijgbaar. De hoogte van de besparing verschilt per merk, type douche-wtw en gebruikersgedrag. Bekijk daarom altijd de KIWA-rendementsverklaringen.

Bij een douchegoot-wtw is het verstandig op te letten op de materiaalkeuze, onderhoudsvriendelijkheid en inbouwdiepte. Met name het onderhoud van de douchegoot-wtw is een aandachtspunt. Het is noodzakelijk dat de warmtewisselaar makkelijk bereikbaar is en makkelijk schoon te maken. 

 

Energiebesparing van een douche-wtw bij een 3-persoonshuishouden

Hieronder zie je hoeveel euro onze douchepijp-wtw Shower HR Tube 1-21 (rendement van 65,2% bij 9,2 liter per minuut.) bespaart bij een hoog, normaal en laag verbruik.

Energiebesparing douche-wtw

 

Uitgangspunten

Doorsnede douchepijp-wtw

 

TOELICHTING OP FORMULE

  • Water van 4 °C heeft een soortelijk gewicht 1 kg/dm³. Als het water warmer wordt neemt dit iets af en daarom kan gerekend worden met 1 kg per liter.
  • Berekening is dan Q = 38.640 * 4,18 * 30 = 4.845.456 kJ = 4.845,46 MJ
  • 1 kJ is 1 kW/s.
  • Berekening omgerekend in kWh (4.845,46 MJ / 3.600 (aantal seconden in een uur) = 1.345,96 kWh
  • Rendement gasketel ligt bij de 80% voor warmtapwaterbereiding en komt daardoor uit op 6.056,83 MJ waardoor het gasverbruik op 172,22 m³ uitkomt bij 35,17 MJ/m³
  • Douche-wtw met een rendement van 73,2 procent
  • Tapwatermengtemperatuur van 40 °C en een warmtapwatertemperatuur van 60 °C

 

 

RENDEMENT VERSCHILT PER FABRIKANT

Het rendement van de douche-wtw is niet één-op-één door te zetten in een reductie op de energievraag. Voor de warmteopwekker zorgt het voor een kleinere ΔT en op de douchemengkraan zorgt het voor een andere mengverhouding doordat om een gelijke hoeveelheid warm tapwater te leveren er bij een warmere koude poort minder warm water op de warme poort hoeft te worden bijgemengd om op de gewenste temperatuur te komen.

 

 

OVERZICHT DOUCHE-WTW’S

 

 

WELKE DOUCHE-WTW HEB IK NODIG?

 

Installateur of adviseur en interesse in douche-wtw's?

We vertellen er graag meer over via 058 - 288 47 39 of vul ons contactformulier in.

Klik voor contactformulier