NRC: 50% besparen op het energieverbruik bij douchen met een douche-wtw

NRC: 50% besparen op het energieverbruik bij douchen met een douche-wtw

Eind april stond er in de NRC een artikel over hoe je 50% minder gas kunt verbruikt bij het douchen. Het artikel, geschreven door Hester van Santen, toont aan hoe je met een douche-wtw de helft minder gas verbruikt. Als leverancier en specialist van douche-wtw’s zijn wij het eens met de inhoud, op enige  nuances na. Hieronder het betreffende artikel.

 

 

Hoe werkt een douchepijp-wtw

Warmtewisselaar die restwarmte benut uit warm douchewater

Hester: We gaan volgende week de badkamer verbouwen. Twee aannemers kwamen langs om offertes te maken. Ze vroegen naar het soort tegeltjes, inloopdouche of bak, drain of put, en of ze meteen de wc-pot zouden vervangen. Zo’n verbouwing is hét moment om groene aanpassingen te doen. Maar geen van beide bouwers begon over energiebesparing. Zelf ben ik het, ik geef het toe, ook vergeten. Dit stukje is mijn aflaat.

 

Energieverbruik in de badkamer

Badkamers zijn energieslurpers, door het warme water dat er doorheen gaat. 15 procent van alle CO2-uitstoot in huis is voor het verwarmen van water. Van dat warme water komt gemiddeld 80 procent uit de douchekop. Er bestaat een apparaat dat die warmte deels terugwint, toepasselijk genaamd de ‘douche-warmteterugwinning’ (wtw).

Op de website van Milieu Centraal vind je een handige tool om te bekijken of een douche-wtw geschikt is in jouw situatie. Vaak worden douche-wtw’s als een douchepijp-wtw of douchegoot-wtw geïnstalleerd bij een verbouwing of bij de bouw van nieuwbouw woningen.

 

Douchepijp-wtw de slimste investering

De douchepijp-wtw is de meest interessante investering. Deze verticale warmtewisselaar is het goedkoopst in aanschaf én behaalt het hoogste rendement. Een douchepijp-wtw leidt het warme water uit het putje langs de aanvoer van het koude water, via een dubbelwandige verticale pijp. Het afvalwater helpt zo bij het opwarmen van het douchewater. Hij kost 650 euro inclusief aanleg, en bespaart 100 kuub gas. Dat is bijna 50 procent van al het aardgas dat gebruikt wordt voor de douche. Hoppa. Een gemiddeld gezin (met 2,2 personen die 9 minuten voor een douchebeurt uittrekken) verdient een douchepijp-wtw volgens Milieu Centraal in ruim negen jaar terug, bij de huidige gasprijs.

 

Technea: “De investeringskosten, gasbesparing en terugverdientijd hangt sterk af van: het soort douchepijp-wtw, rendement, de situatie, douchegedrag, gezinssamenstelling en tarief van de installateur. Wij communiceren daarom altijd een gemiddelde gasbesparing van 100 tot 200m² kuub gas en geen terugverdientijd.”

Besparende douchekop en timers als alternatief

Hoewel ik die kans heb laten passeren, zijn er nog steeds manieren om mijn douche-energieverbruik te beperken. Met een geschikt dak op het zuiden kan je een zonneboiler plaatsen. Dat bespaart 50 procent energie. Het is wel een ingreep. Je legt zonthermisch collectoren op het dak en de hete solarvloeistof verwarmt zo water in een buffervat.

Een waterbesparende douchekop haal je zo bij de bouwmarkt en scheelt ongeveer een kwart in het energieverbruik. Zuinig is maximaal 7 liter lekker warm water per minuut. Ik had geen idee of ik al een zuinige douchekop heb. De test: laat de douche op temperatuur komen, zet er een emmer onder, en tel een minuut af. Mijn douchekop gaf precies 7 liter, dus daar valt niet meer te halen.

Milieuorganisaties geven ook vaak de tip niet langer dan 5 minuten te douchen. Dagelijks zo’n timer gehoorzamen vergt mentale inspanning. Ik douche al een jaar gewoon half zo vaak. Toch een groen puntje gehaald.