Douche-wtw must bij duurzaam tapwater

Douche-wtw must bij duurzaam tapwater

Het doucheputje is één van de grootste energielekken in de woning. Met een douche-wtw voorkom je energieverspilling en verduurzaam je het warmtapwaterdeel. In deze blog lees je 6 voordelen van warmtewinning uit douchewater.  

 

Langer douchen met een douche-wtw

 

 

1. Langer douchen

In tegenstelling tot bij een gasketel, is warmtapwater bij een warmtepomp niet oneindig voorhanden. Open je de warme kraan, dan zal de inhoud van de tapwaterboiler op den duur opraken. Wist je dat een 150 liter boiler vier uren nodig heeft om weer op temperatuur te komen? Pas je een douche-wtw toe, dan tap je minder warm water uit de boiler. Hierdoor heb je, met hetzélfde vat, langer beschikking over warm water.

Wil je hier meer over weten? Eerder berekenden we dat je door een Technea douchepijp-wtw 25 minuten langer kunt douchen in combinatie met  een 300 liter tapwaterboiler. 

 

 

 

 

 

 

2. kleinere boiler

Stel: je wilt een 300 liter boiler plaatsen op zolder, maar er is te weinig beschikbare ruimte. Met de toepassing van een douche-wtw kun je een kleinere boiler plaatsen. Hierdoor behoud je dezelfde douchecapaciteit als een 300 litervat, terwijl er een kleiner vat kan worden geplaatst. 

 

 

 

 

 

 

3. minder energie uitstoot

Een warmtepomp verwarmt een woning en tapwater uiteraard door het gebruik van elektriciteit. Die benodigde stroom komt uit het energienet of de pv-installatie. Met name in de koude maanden, wordt een groot deel van de elektriciteit onttrokken uit (kolen)centrales. Met een douche-wtw wordt de restwarmte uit douchewater benut. Hierdoor maakt de warmtepomp minder draaiuren en wordt er minder fossiele energie verbruikt.

“Het onderzoek van Green & Healthy Buildings Europe toont aan dat douche-wtw’s verschil kunnen maken in de energietransitie. Ze schetsen dat douche-wtw’s het energiegebruik van alle Europese woningen zelfs met 37% kan verlagen!”

 

 

 

 

 

 

4. energienet minder belast

We douchen steeds vaker én langer. Met name in de ochtend- en avonduren is het spitsuur in de badkamer. Op deze momenten worden ook veel andere elektrische apparaten gebruikt (tv, tablet, koken, opladen). Door warmteterugwinning gebruikt een warmtepomp minder stroom. Een douche-wtw verlaagt dus ook de belasting van het energienet tijdens piekmomenten.

 

 

 

Technea warmtepomp

 

 

 

5. langere levensduur opwekker

Zodra je de thermosstaatknop van de douche opendraait, mengt de kraan heet én koud tot de gewenste temperatuur. De douche-wtw zorgt ervoor dat het water op de koude poort wordt voorverwarmd. Hierdoor kan er minder heet water uit het voorraadvat worden getapt én hoeft de warmteopwekker minder starts & stops te maken om het vat op temperatuur te houden. 

 

 

 

 

 

BENG douche-wtw

 

 

 

6. interessant voor BENG

In het EPC-tijdperk berekenden we al eens de invloed van een douchepijp-wtw. De resultaten waren verrassend (positief). Ook in de BENG scoort de douchewarmtewisselaar uitstekend. Zo daalt het energiegebruik in sommige situaties tot bijna 50%. Bekijk hier onze rekenvoorbeelden. 

 

 

 

 

Technea douchepijp-wtw

 

technea douche-wtw’s

Als importeur/distributeur zijn we al 25 jaar gespecialiseerd in duurzame oplossingen om woningen mee te verduurzamen. Bovendien zijn we de enige ‘groothandel’ die zich hier uitsluitend op focust én totaal oplossingen kan leveren. 

Wij helpen de bouwkolom met advies, ontwerp en levering. Op gebied van warmteterugwinning uit douchewater hebben we een oplossing voor iedere situaties: douchepijp-wtw’s, douchegoot-wtw’s en wtw’s voor grootverbruik. 

  • 1-21 (2100mm) Douchepijp-wtw Shower HR Tube (2100mm)
  • 1-17 (1700mm) Douchepijp-wtw Shower HR Tube (1700mm)
  • 1-21 HF (HighFlow) Douchepijp-wtw Shower HR Tube (waterflow > 15 l/min)
  • 2-21 Twin HE Douchepijp-wtw Shower HR Tube (voor stort of dubbele douche)
  • 10P douchegoot-wtw (dubbele wisselaar, 12cm inbouw)
  • 5P douchegoot-wtw (12cm inbouwhoogte)
  • 3P douchegoot-wtw (9cm inbouwhoogte)

 

 

 

 

Wil je meer informatie over de Technea douchegoot-wtw’s en douchepijp-wtw’s? Neem dan contact op via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in.