Doucheputje grootste, onbekende energielek. Douche-wtw’s dé oplossing

Doucheputje grootste, onbekende energielek. Douche-wtw’s dé oplossing

Een doucheputje is het grootste, onbekende energielek in huis. Door warmte terug winning uit douchewater bespaar je tot 50% op het verwarmen van tapwater. 

 

 

 

 

 

hoe werkt het?

Voordat we de 6 voordelen toelichten, een korte uitleg over douche-wtw’s en de werking ervan. Er zijn grofweg twee types. Een horizontale warmtewisselaar in de vorm van een douchegoot-wtw én een verticale wisselaar in de vorm van een douchepijp-wtw. 

Tip: geen zin om te lezen? Check de werkingsanimatie van een douchepijp-wtw óf douchegoot-wtw

Wist je dat het douchewater nog circa 35 graden is, zodra het wegstroomt in het doucheputje? Door een warmtewisselaar te plaatsen, stroomt dit water over óf door een koperen wisselaar. Die warmt hierdoor op én draagt de warmte over aan koud aanvoerwater wat door de wisselaar stroomt. Dit koud aanvoerwater dat richting het koude punt van de douchemengkraan stroomt, gaat hierbij van circa 10 graden naar 24 graden. Op de douchemengkraan hoeft dus veel minder heet water te worden bijgemengd. 

 

 

 

 

Langer douchen met een douche-wtw

 

 

ideaal bij warmtepomp

Een warmtepomp combineer je vaak met een 150, 200 of 300 liter waterboiler, eventueel ondersteunt met zonthermische collectoren. Anders dan bij een gasketel, is het warme water uit de vat op een gegeven moment op. Dat betekent dat veel huishoudens korter of verspreid over de dag moeten douchen om ervoor te zorgen dat iedereen warm kan douchen. Door een douche-wtw te plaatsen, hoef je minder warm water uit het vat te tappen. Het resultaat is dat je veel langer kunt douchen met hetzelfde voorraadvat.

 • Langer warm water voorhanden
 • Optie: Je kunt toe met kleinere boiler
 • Hoger rendement warmtepomp
 • Langere levensduur door minder pendelgedrag
 • Voorbeeld: 150 liter boiler heeft 4 uren nodig om op temperatuur te komen

Tip: onze  Technea douchepijp-wtw zorgt ervoor dat je 25 minuten langer kunt douchen bij een 300 liter tapwaterboiler. Bekijk hier onze calculatie. 

 

 

 

 

 

 

kleinere boiler

Je wilt een 300 liter boiler plaatsen, maar er is te weinig ruimte. Door een douche-wtw te plaatsen, kun je een kleinere boiler plaatsen zonder in te leveren op comfort. 

 

 

 

 

 

 

minder energie uitstoot

Een warmtepomp verwarmt een woning en tapwater door middel van elektriciteit. Die benodigde stroom komt uit het energienet of eventueel aanwezige pv-installatie.

Met name in de herfst en winter, komt een groot deel van de elektriciteit uit (kolen)centrales. Omdat een douche-wtw de restwarmte van douchewater benut, hoeft de warmtepomp minder vaak in te schakelen. Doordat het apparaat minder draaiuren maakt, wordt er ook minder fossiele energie verbruikt.

“Het onderzoek van Green & Healthy Buildings Europe toont aan dat douche-wtw’s verschil kunnen maken in de energietransitie. Ze schetsen dat douche-wtw’s het energiegebruik van alle Europese woningen zelfs met 37% kan verlagen!”

 

 

 

 

 

 

energienet minder belast

We douchen vaker én langer. Met name in de ochtend- en avonduren is het spitsuur in de badkamer. Op deze momenten worden ook veel andere elektrische apparaten gebruikt (tv, tablet, koken, opladen). Door warmteterugwinning gebruikt een warmtepomp minder stroom. Een douche-wtw verlaagt dus ook de belasting van het energienet tijdens piekmomenten.

 

 

 

Technea warmtepomp

 

 

 

langere levensduur opwekker

Zodra je de thermosstaatknop van de douche opendraait, mengt de kraan heet én koud tot de gewenste temperatuur. De douche-wtw zorgt ervoor dat het water op de koude poort wordt voorverwarmd. Hierdoor kan er minder heet water uit het voorraadvat worden getapt én hoeft de warmteopwekker minder starts & stops te maken om het vat op temperatuur te houden. 

 

 

 

 

 

BENG douche-wtw

 

 

 

interessant voor BENG

In het EPC-tijdperk berekenden we al eens de invloed van een douchepijp-wtw. De resultaten waren verrassend (positief). Ook in de BENG scoort de douchewarmtewisselaar uitstekend. Zo daalt het energiegebruik in sommige situaties tot bijna 50%. Bekijk hier onze rekenvoorbeelden. 

 

 

 

 

Technea douchepijp-wtw

 

technea douche-wtw’s

Bijna 25 jaar geleden begonnen wij als één van de allereerste in Nederland in duurzame woningtechniek. Op een moment dat het begrip ‘duurzaamheid’ nog maar amper uitgevonden was. Juist daardoor zijn we nu absoluut koploper in kennis op het gebied van toekomstbestendige woninginstallaties.

Wij helpen jou als installateur om met een breed en compleet productassortiment de beste duurzame installaties voor woningen te vinden, te installeren en in te regelen. Op gebied van warmteterugwinning uit douchewater hebben we een oplossing voor iedere situaties: douchepijp-wtw’s, douchegoot-wtw’s en wtw’s voor grootverbruik. 

 • 1-21 (2100mm) Douchepijp-wtw Shower HR Tube (2100mm)
 • 1-17 (1700mm) Douchepijp-wtw Shower HR Tube (1700mm)
 • 1-21 HF (HighFlow) Douchepijp-wtw Shower HR Tube (waterflow > 15 l/min)
 • 2-21 Twin HE Douchepijp-wtw Shower HR Tube (voor stort of dubbele douche)
 • 10P douchegoot-wtw (dubbele wisselaar, 12cm inbouw)
 • 5P douchegoot-wtw (12cm inbouwhoogte)
 • 3P douchegoot-wtw (9cm inbouwhoogte)

 

 

 

 

“Ben je werkzaam in de installatiebranche én geïnteresseerd in douche-wtw’s? Bel naar 058 – 288 47 39.”