Balansventilatie populair door komst warmtepomp

Balansventilatie populair door komst warmtepomp

Dat de transitie naar gasloos bouwen een enorm impact heeft op de maatschappij is bekend. Installatiebedrijven moeten zich immers laten bijscholen over de nieuwe technieken, fabrikanten moeten hun product blijven ontwikkelen en eindgebruikers moeten wennen aan de consequenties. Warm tapwater is bijvoorbeeld niet altijd oneindig voorhanden en sommige technieken veroorzaken (nog) geluidsoverlast. Bij een gasloos gebouw denk je qua maatregelen vaak eerst aan isolatie, HR++(+) glas en de warmtepomp. Echter spelen ventilatie en warmteterugwinning uit douchewater ook een belangrijke factor om een prettig binnenklimaat te garanderen. Uit cijfers van Bouwtrend blijkt dan ook dat balansventilatiesystemen en douche-wtw’s zoals douchepijp-wtw’s steeds meer worden opgenomen in bouwbesluiten. De oorzaak is een voor de hand liggende….de warmtepomp

 

 

Verschuiving van mechanisch ventilatiesysteem naar balansventilatie

Uit een analyse van meer dan 85.000 nieuwbouwwoningen (2017 & 2018) blijkt dat er steeds vaker balansventilatie wordt voorgeschreven. Vroeger werden de meeste nieuwbouwwoningen voorzien van een mechanisch ventilatieysteem. Deze brengt buitenlucht via toevoerroosters de woning binnen en voert de vervuilde binnenlucht mechanisch af. Balansventilatie regelt zowel de toevoer als de afvoer van ventilatielucht mechanisch.

 

De eerste maanden van 2018…

Uit analyse van de energieprestatieberekeningen blijkt dat het aandeel mechanische ventilatie en balansventilatie vrijwel gelijk ligt (50/50) in de eerste maanden van 2018 ( in totaal 31.000 woningen). In 2017 lag dit percentage nog op 60/40.

 

Warmtepomp een belangrijke oorzaak

Het groeiend aandeel van balansventilatie wordt grotendeels veroorzaakt door de toename van het aantal warmtepompen. De warmtepomp is het meest gekozen verwarmingssysteem als alternatief voor de traditionele gasketel. In 75 procent wordt de toepassing van een warmtepomp gecombineerd met balansventilatie. Naar verwachting zet deze trend zich door aangezien nieuwbouwwoningen binnenkort allemaal gasloos moeten zijn.

 

Waarom kiezen voor balansventilatie?

De combinatie van een warmtepomp met balansventilatie is best een logisch. Warmteterugwinning is namelijk een mogelijkheid bij het merendeel van de balansventilatiesystemen. Door het voorverwarmen van de ventilatielucht hoeft de warmtepomp minder vermogen te leveren om de woning op temperatuur te houden. Bovendien beperkt balansventilatie comfortklachten als gevolg van koude luchtstromen.

 

Analyse uit gegevens van Uniec 2.0 en DGMR (E-Norm)

Analyse van de energieprestatieberekeningen, die verplicht moeten worden opgesteld voor de bouwaanvraag van nieuwbouwwoningen, maakt deze trend zichtbaar. In deze berekening staat gedetailleerd aangegeven hoe goed de woning is geïsoleerd, hoe de woning wordt verwarmd, wat een douche-wtw voor invloed heeft op de EPC en hoe goed de ventilatie is. In 95 procent van de gevallen stelt de bouw- en installatiesector deze berekening op met gespecialiseerde software van DGMR of Uniec 2. Bouwtrend ontsluit de informatie uit deze berekeningen. Door de gegevens te combineren kunnen onderbouwde uitspraken worden gedaan over de trends en ontwikkelingen in de Nederlandse nieuwbouwsector.

 

 

“Installateur, adviseur of architect? Spar eens met onze specialisten over het gasloos bouwen of renoveren via 058 – 288 47 39, info@technea.nl of vul ons contactformulier in”