Antwoord op 6 meest gestelde vragen over houtpellets

Het gasloos verwarmen van woningen en gebouwen neemt een vogelvlucht. Een betrouwbare duurzame warmteopwekker is de pelletketel, soms ook wel biomassaketel genoemd. Er wordt echter nog wel eens getwijfeld aan het duurzame imago van houtpellets als brandstof. Dat heeft echter te maken met grote commerciële lobby’s en onwetenheid. In dit artikel antwoord op de 6 meest gestelde vragen over houtpellets.

 

Houtpellets

1. Wat is een houtpellet?

Een houtpellet is een cilindervormige korrel. Deze pelletkorrels worden geproduceerd uit onbehandeld houtzaagsel en schaafsel van bijvoorbeeld houtzagerijen, trappenfabrieken en kozijnfabrieken.

Het droge materiaal wordt daarbij onder hoge druk geperst tot houtpellet. Het persen zorgt voor een hoge energiedichtheid en stevigheid. De houtpellet valt na het persen niet uit elkaar doordat de lignine (bestandsdeel van hout) tijdens het persen warm wordt en als natuurlijk bindmiddel werkt.

 

2. Zijn houtpellets wel CO2-neutraal?

Ja, het is een 100% CO2-neutrale en natuurlijke brandstof. We zullen de redenen begrijpelijk proberen uit te leggen:

  • Bomen nemen CO2 op voor de groei
  • Het CO2 wordt opgeslagen in het hout en de boom produceert zuurstof
  • Vrijwel al het gekapte hout wordt gebruikt voor bijvoorbeeld meubels of bouwmaterialen.
  • Bij het zaagproces van planken en balken ontstaat zaagsel en schaafsel. Dit bevat slechts een heel klein deel CO2.
  • Het materiaal (en bijv. snoeiafval) wordt geperst tot een houtpellet
  • Bij de verbranding van een houtpellet komt dat kleine deel CO2 weer vrij (geen extra CO2)
  • Andere, nieuwe bomen nemen die CO2 weer op
  • Zo ontstaat een 100% CO2-neutrale cyclus

Belangrijk detail: als je niks doet met het restmateriaal dan gaat het verrotten. Bij dit proces komt zowel de CO2 als methaan vrij. Deze laatste is 3x schadelijker dan CO2

Zijn houtpellets wel duurzaam

CO2-cyclus

 

3. En hoe zit dat met de CO2 uitstoot voor de productie en transport?

De toonaangevende Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest stelt het volgende vast:

“Rekening houdend met de CO2-uitstoot door de productie en het transport van pellets zal een pelletverwarming slechts een vijfde van de uitstoot van een stookketel op fossiele brandstof vrijgeven. Verwarmen met pellets is een actieve en persoonlijke bijdrage aan het bestrijden van de klimaatverandering.”

 

4. Zijn er in de toekomst wel voldoende houtpellets?

Zeker want het potentieel voor houtpelletproductie is nog lang niet aangewend. In Europa wordt er bijvoorbeeld slechts in 60% van de bossen (duurzaam) gekapt. Hier is nog volop ruimte voor groei. Bovendien kan gemeentelijk snoeiafval prima gebruikt worden. Omdat er lokaal steeds meer pelletfabrieken worden opgezet is de CO2 impact vrijwel nihil.

Een alternatief is importeren vanuit gebieden als Amerika, Canada, Zuid Amerika en Azië. Daar is veel bosbouw en daarmee ook veel houtresiduen. Door erkende houtpellets te gebruiken met keurmerken voorkom je illegale houtkap en weet je dat het hout uit duurzame bosbouw afkomst is. De CO2-uitstoot van transport heeft bovendien een minimale impact op het milieu (bij boot transport)

Cijfers huidige marktomvang: In 2014 was de jaarlijkse productiecapaciteit in Nederland 28 miljoen ton houtpellets (28.000.000.000 kg) waarvan 25,4 miljoen ton houtpellets zijn verhandeld. Dit geeft aan dat er nog veel meer geproduceerd kan worden. Op het moment worden er veel nieuwe fabrieken gebouwd en zal de markt stabiel doorgroeien. Dit is ook gebleken in de laatste jaren waarbij de markt hard is gegroeid maar de prijs stabiel bleef.

 

 

5. Wat is het verschil tussen houtpellets gemaakt van naaldhout en gemixte houtsoorten?

Naaldhoutpellets
Houtpellets die uit 100% naaldhout zijn geproduceerd hebben een lichte kleur afhankelijk van het soort naaldhout. Deze houtpellet is in Europa de bekendste en meest voorkomende soort. De pellet kenmerkt zich door een schone verbranding, een hoge energiewaarde, lage asgehaltes en weinig onderhoud. Wel blijkt in de praktijk dat houtpellets waar ook loofhout in zit meer warmte afgeven in een houtpelletkachel.

Mix naald/loofhoutpellets
Deze houtpellets worden geproduceerd uit een mix van naald- en loofhout. De meest voorkomende mix is eiken, beuken en naaldhout. Bijna altijd bestaan ze uit minimaal 20% naaldhout omdat het anders te veel energie kost om het te persen door het harde karakter van loofhout. Deze houtpellets kenmerken zich door een intense warmteafgifte en een iets hoger asgehalte dan 100% naaldhout pellets.
Vraag bij deze houtpellets altijd naar een analyse. Een naaldhoutpellet waar heel veel schors in zit is ook bruin van kleur, maar niet geschikt voor uw kachel. Let dan goed op het asghalte. Deze mag niet hoger zijn dan 0,7%.

 

6. Waar moet ik op letten bij de aankoop van pellets?

De kwaliteit van houtpellets wordt bepaald door de kwaliteit van de grondstof. De grondstof moet droog, schoon, vers, constant, uniform en niet vervuild zijn. Zeker zijn van een goede houtpellets? Koop gecertificeerde pellets!

ENplus en DIN plus gecertificeerde houtpelletleveranciers zijn verplicht om de juiste grondstof te gebruiken. Ook worden er strenge eisen gesteld aan het productieproces. Jaarlijks worden deze bedrijven geïnspecteerd door onafhankelijke auditors.

Er zijn ook houtpellets op de markt die gemaakt worden van verontreinigde grondstoffen. Deze pellets zijn slecht voor uw kachel en het milieu. Verontreinigde grondstoffen zijn bijvoorbeeld slooppallets, sloophout, spaanplaten, etc. Hier zitten lijm-, verf- en plasticresten in die tijdens de verbranding chemische emissies vrijgeven die uw kachel en het milieu aantasten. Deze houtpellets zien er niet heel anders uit, maar zijn vaak veel goedkoper en niet gecertificeerd.

 

LET OP: kachel- en ketelleveranciers laten hun garantie vervallen als ze constateren dat er gestookt is met niet gecertificeerde houtpellets.

 

“Werk je in de bouwkolom en heb je vragen over duurzame installaties? Stel ze gerust via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”