Muurverwarming: de 10 meest gestelde vragen

Muurverwarming: de 10 meest gestelde vragen

Door de warmtepomp hebben steeds meer mensen een lage temperatuur afgifte nodig. Vloerverwarming is daarbij het bekendste, maar muurverwarming is minstens zo comfortabel en energiezuinig. Door de hoge afgifte per m² is het vaak zelfs te gebruiken als hoofdverwarming. Een ander leuk weetje is dat muurverwarming één van de oudste en meest beproefde verwarmingssoort is. De Romeinen gebruikten muurverwarming namelijk al in hun badhuizen! In deze blog antwoord op de 10 meest gestelde vragen over dit type verwarming.

Werking muurverwarming

Zo werkt muurverwarming

1. Muurverwarming, maar hoe werkt het?

Met een standaard radiator verwarm je circulerende lucht. Hierbij ‘glijdt’ de koude lucht langs hete lamellen en daardoor stijgt de temperatuur van de lucht. In tegenstelling tot de radiator verwarmt een muurverwarming geen lucht, maar werkt het met stralingswarmte. Dit kun je vergelijken met de warmte van een open haard of zonnestralen.

In of aan de muur bevestig je verwarmingsbuizen en daardoor fungeert de volledig muur als afgiftemuur. Door het grote oppervlak is ook een veel lagere temperatuur nodig (situaties met 25 graden bekend). De warme wand straalt de warmte daarbij op het lichaam.

 

2. Muurverwarming een verstandige keuze bij astmatische klachten?

Zeker. Omdat bij muurverwarming geen lucht wordt verplaatst is er ook geen sprake van verplaatsing van (schroei)stof. Het is dus een gezonde manier van verwarmen en biedt uitkomst voor mensen met astmatische klachten.

 

 

3. Is het systeem energiezuinig?

Ja, maar dat is wel afhankelijk van het type. Je hebt namelijk elektrische wandverwarming en systemen die door de cv (water) worden gevoegd. Lees hier over de verschillen.

Het elektrisch verwarmen werkt vaak snel, maar de energiekosten stijgen wel flink terwijl je bij een watergedragen variant 15 tot 20% bespaart. Dit omdat het water een zeer lage temperatuur mag hebben. Bovendien wordt deze warmte veel intenser ervaren waardoor de thermostaat 1 tot 2 graden lager kan. Wil je een nog hoger rendement? Kies dan voor de combinatie met een warmtepomp, pelletketel of zonneboiler.

 

 

Muurverwarming stenen muur

4. Is dit type verwarming te gebruiken als hoofdverwarming?

Dit is afhankelijk van het beschikbare wandoppervlak en de benodigde warmteafgifte. Net als een radiator moet er voldoende vermogen zijn om het aantal kubieke meter (m³) te kunnen verwarmen. Per merk wandverwarming verschilt de afgifte per m², een fabrikant die hierin uitspringt is Variotherm. Hun systemen hebben een bijzonder hoge afgifte. Bij hen is hoofdverwarming vaak wel mogelijk.

 

 

5. Biedt deze ltv-oplossing ook bouwkundige voordelen?

Zeker! Een wandverwarming zorgt namelijk voor droge muren. En een droge muur heeft betere isolerende eigenschappen dan een natte en koude. Doordat de muur warm is, wordt het dauwpunt verplaatst in de richting van de buitenmuur wat weer goed is voor het behoud van de stenen.

 

 

6. Waarom zou ik kiezen voor muurverwarming in plaats van infrarood panelen?

Een infrarood (IR) verwarming mag dan bij aanschaf goedkoper zijn, een muurverwarming is uiteindelijk een financieel verstandigere investering. In het gebruik en in combinatie met een duurzame verwarmingsbron is het vaak 3x goedkoper tijdens de levensduur.

De energiekosten zijn bij een infraroodpaneel namelijk € 0,22 per kWh (elektriciteit). Bij een muurverwarming (icm een pelletketel) is dat slechts € 0,06 per kWh. Lees hier ook meer over het verschil in kosten tussen een elektrische muurverwarming en watergedragen variant.

 

Wandverwarming / muurverwarming in badkamer

7. Is muurverwarming geschikt voor zowel bestaande als nieuwbouw?

Ja. Dat komt omdat er voor alle soorten muur een passend systeem verkrijgbaar is. Zelfs monumentale panden met dikke muren, kerkgebouwen, kantooromgeving, rijwoningen en zoldervertrekken zijn ermee uit te rusten. Fabrikant Variotherm heeft bijvoorbeeld drie type muurverwarming:

  1. houten regelwerk of metall stud (droogbouw)
  2. steenachtige muren
  3. ronde muren

 

 

8. Met wat voor materiaal kun je de muur afwerken?

Dit is een beetje afhankelijk van het type muurverwarming, maar je kunt denken aan Eco-pleister, leem, stuc, verf of behang.

 

 

9. Kun je wandverwarming ook combineren met radiatoren?

Ja. De radiatoren worden dan gewoon gevoed vanuit de cv-ketel en voor de wandverwarming is een verdeler nodig om de hoge temperatuur (70-80 graden) terug te mengen naar de lagere temperatuur (25 – 55 graden) waarop de wandverwarming werkt.

 

 

10. Is isolatie noodzakelijk bij muurverwarming?

Dit klinkt een beetje vreemd, maar het niet isoleren van de wand is verstandiger voor de muur. Bij extra isolatie trekt het dauwpunt namelijk meer naar binnen. Wil je de muur toch extra isoleren vanuit energiebesparend oogpunt? Dan wordt geadviseerd om vanaf buitenaf (spouw) te isoleren en niet vanuit binnen. Bovendien is het advies om de buitenmuren (buitenstaande muren van het pand) te voorzien van wandverwarming en in mindere mate binnenmuren.

 

Referentieprojecten waarbij wandverwarming is gebruikt

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van wandverwarming. Hieronder vind je een aantal referentieprojecten van ervaren installateurs.

Muurverwarming renovatie project

Muurverwarming bij adviesbureau Merosch

Ecologisch bouwen met muurverwarming

Muurverwarming in Yogaclub

 

Arjen Schots

“Nog een vraag over wandverwarming? Stel ze dan via 058 – 288 47 39 of info@technea.nl

Digitale nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatste nieuwsbrief