10 meest gestelde vragen over muurverwarming

10 meest gestelde vragen over muurverwarming

In deze blog vertel ik meer over muurverwarming en geef antwoord op de 10 meest gestelde vragen. Nog een ander leuk weetje tussendoor: wist je dat muurverwarming één van de oudste en meest beproefde verwarmingssoort is? De Romeinen gebruikten muurverwarming al in hun badhuizen!

 

Werking wandverwarming

1. Hoe werkt muurverwarming?

Muurverwarming biedt niet alleen comfort in sauna’s en badhuizen, maar ook in woonkamers en kantoren ervaar je een aangename warmte. Dit komt omdat muurverwarming met stralingswarmte werkt. Het stralingseffect is vergelijkbaar als dat van de zon. Het verschil met een radiator is dat er geen circulerende lucht wordt verwarmd. Wandverwarming straalt direct op het lichaam.

 

2. Is muurverwarming een verstandige keuze bij astmatische klachten?

Ja, doordat er bij dit type verwarming niet warme lucht door een stoffige radiator stroomt, is er geen sprake van verplaatsing van (schroei)stof. Wandverwarming biedt dan ook uitkomst voor mensen met astmatische klachten omdat er sprake is van een schone, frisse lucht.

 

3. Is het systeem energiezuinig?

Ja dit is één van de belangrijkste kenmerken. De muurverwarmingssystemen van bijvoorbeeld het merk Variotherm zijn gevuld met water. Dat water kan een zeer lage temperatuur hebben en dat levert een fikse energiebesparing op. Bovendien wordt de warmte veel intenser ervaren waardoor de thermostaat vaak 1 tot 2 graden lager kan. Wil je een nog hoger rendement? Kies dan voor de combinatie met een warmtepomp, pelletketel of zonneboiler. Al met al lopen tot energiebesparingen snel op tot 15 tot 20%.

 

4. Is dit type verwarming te gebruiken als hoofdverwarming?

Juist wandverwarming is zeer geschikt als hoofdverwarming. Wel is voldoende muuroppervlak nodig om de verwarming als hoofdverwarming te laten functioneren.

 

5. Biedt deze ltv-oplossing ook bouwkundige voordelen?

Zeker! Een wandverwarming zorgt namelijk voor droge muren en een droge muur heeft betere isolerende eigenschappen dan een natte en koude. Doordat de muur warm is, wordt het dauwpunt verplaatst in de richting van de buitenmuur wat weer goed is voor het behoud van de stenen.

 

6. Waarom zou ik kiezen voor muurverwarming in plaats van infrarood panelen?

Een infrarood (IR) verwarming mag dan bij aanschaf goedkoper zijn, een muurverwarming is een financieel verstandigere investering. In het gebruik en in combinatie met een duurzame verwarmingsbron is het meer dan 3x goedkoper tijdens de levensduur. Dat komt omdat de kosten per kWh van een IRpaneel € 0,22 zijn en de kosten per kWh bij een muurwarming (icm pelletketel) zijn slechts 6 cent per kWh.

Wandverwarming / muurverwarming in badkamer

7. Is muurverwarming geschikt voor zowel bestaande als nieuwbouw?

Ja. Dat komt omdat er voor alle soorten muur een passend systeem verkrijgbaar is. Zelfs monumentale panden met dikke muren, kerkgebouwen, kantooromgeving, rijwoningen en zoldervertrekken zijn uit te rusten met muurverwarming. De wandverwarming van het merk Variotherm is verkrijgbaar in de variant met kant en klare modules en in een variant met losse rails en buis.

 

8. Met wat voor materiaal kun je de muur afwerken?

Dit is een beetje afhankelijk van het type muurverwarming, maar je kunt denken aan leem, stuc, verf of behang.

 

 

9. Kun je wandverwarming ook combineren met radiatoren?

Ja. De radiatoren worden dan gewoon gevoed vanuit de cv-ketel en voor de wandverwarming is een verdeler nodig om de hoge temperatuur (70-80 graden) terug te mengen naar de lagere temperatuur waarop de wandverwarming werkt.

 

10. Is isolatie noodzakelijk bij muurverwarming?

Dit klinkt een beetje vreemd, maar het niet isoleren van de wand is verstandiger voor de muur. Bij extra isolatie trekt het dauwpunt namelijk meer naar binnen. Wil je de muur toch extra isoleren vanuit energiebesparend oogpunt? Dan adviseren wij om vanaf buitenaf (spouw) te isoleren en niet vanuit binnen. Bovendien adviseren wij om de buitenmuren (buitenstaande muren van het pand) te voorzien van wandverwarming en in mindere mate binnenmuren.

 

Wie gingen je voor?

Zoals ik in de inleiding vertelde is wandverwarming een veel toegepaste techniek. Installateurs uit ons netwerk passen het systeem van Variotherm al sinds 2004 toe en hieronder vind je een aantal referentieprojecten

 

wandverwarming op ronde muren

Wandverwarming in historisch pand met ronde muren

Wandverwarming regelwerk

Wandverwarming met kant-en-klare fermacell platen

Meer informatie of advies

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Onze productspecialisten geven je graag meer advies over muurverwarming. Start daarvoor een online chat of neem contact op via het contactformulier.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en acties.
  • Let op: je ontvangt nog een e-mail om de aanmelding te bevestigen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bekijk hier de laatse nieuwsbrief