Muurverwarming: de 10 meest gestelde vragen

Muurverwarming: de 10 meest gestelde vragen

Door de komst van de warmtepomp en behoefte aan een comfortabel binnenklimaat, zijn lage temperatuur afgiftesystemen sterk in opkomst. Vloerverwarming is de bekendste, maar muurverwarming is minstens zo comfortabel, makkelijk te installeren en energiezuinig. Het is vaak zelfs, afhankelijk van de beschikbare wandoppervlak, te gebruiken als hoofdverwarming. Toch ontvangen we nog vele vragen over muurverwarming en daarom geef ik in deze blog antwoord op de 10 meest gestelde vragen.

 

 

Werking muurverwarming

Zo werkt muurverwarming

1. Muurverwarming, hoe werkt het?

Als vergelijking vertel ik eerst even hoe een radiator werkt. Deze werkt namelijk met confectiewarmte terwijl een muurverwarming met stralingswarmte werkt. Bij convectiewarmte ‘glijdt’ koude lucht langs de hete lamellen van de radiator. Hierdoor stijgt de temperatuur van de lucht. De nu warmere lucht stijgt richting plafond en daalt weer zodra het afkoelt. Hierdoor kun je een ongelijkmatige ruimteverwarming ervaringen, die noemen we ook wel koude zones.

Een muurverwarming verwarmt dus geen lucht, maar straalt de warmte op het lichaam. Dit wordt vaak vergeleken met de warmte van zonnestralen of een open haard.

Een ander groot voordeel is dat dit afgiftesysteem op ontzettend lage watertemperaturen kan werken. De afgifte per vierkante meter is namelijk hoog en je gebruikt een veel groter warmteafgifte-oppervlak. De Variotherm wandverwarming fungeert dus als afgiftemuur / knuffelmuur. De gemiddelde aanvoer/retourtemperatu is 35/30°C. Er zijn ook projecten bekend waarbij er wordt verwarmd op 25/20°C.

 

De installatie
Zoals je verderop leest, bestaan er grofweg twee soorten muurverwarming. Bij de één bevestig je een gipsvezelplaat met een geïntegreerde verwarmingsbuis aan een houten of metal stud voorzetwand. Bij de ander installeer je de verwarmingsbuis met slagpluggen en klikrails aan steenachtige wanden. De buizen werk je daarna af met bijvoorbeeld leem, eco-pleister of stuc.

 

“Muurverwarming is één van de oudste en meest beproefde verwarmingssoort. Romeinen gebruikten het al in hun badhuizen..”

2. Muurverwarming een verstandige keuze bij astmatische klachten?

Zeker, je verwarmt ruimtes namelijk op een gezonde manier. Door muurverwarming circuleert er namelijk geen lucht en daardoor is er geen sprake van verplaatsing van (schroei)stof. Het biedt dus uitkomst bij astmatische klachten.

 

 

3. Is het systeem energiezuinig?

Ja, maar hangt wel af van het type. Je hebt namelijk elektrische wandverwarming en systemen die door de cv (water) worden gevoegd zoals dat van Variotherm.

Elektrisch verwarmen werkt snel, alleen is het wel minder comfortabel en de energiekosten stijgen flink! Een watergedragen variant bespaart daarentegen 15-20% op de energierekening. Dat komt omdat wandverwarming perfect functioneert op lage temperaturen van 35/30°C. Een radiator ter vergelijking met 65-80°C. Het mooie is dat de stralingswarmte van muurverwarming toch intensiever wordt ervaren. Daardoor kun je de thermostaat 1-2 graden lager instellen.

Om de energie en CO2-uitstoot verder te verlagen, is een combinatie met een warmtepomp, pelletketel en/of zonneboiler verstandig.

 

 

Muurverwarming stenen muur

4. Is dit type verwarming te gebruiken als hoofdverwarming?

Ik gaf eerder al aan dat muurverwarming geschikt is als hoofdverwarming. Het hangt echter wel af van het  beschikbare wandoppervlak en de benodigde warmteafgifte.

Net als een radiator, moet het afgiftesysteem voldoende vermogen (afgifte) hebben om het aantal kubieke meter (m³) te kunnen verwarmen. Ander aandachtspunt is dat de afgifte per m² sterk verschilt per merk wandverwarming. Een fabrikant die een bijzonder hoge afgifte heeft is het Oostenrijkse Variotherm.

 

 

5. Biedt deze ltv-oplossing ook bouwkundige voordelen?

Zeker! Een wandverwarming zorgt namelijk voor droge muren. En een droge muur heeft betere isolerende eigenschappen dan een natte en koude. Doordat de muur warm is, wordt het dauwpunt verplaatst in de richting van de buitenmuur wat weer goed is voor het behoud van de stenen.

 

 

6. Waarom kiezen voor muurverwarming in plaats van infrarood panelen?

Een infrarood (IR) verwarming is bij aanschaf vaak goedkoper. Een muurverwarming is op langere termijn alleen een financieel verstandigere investering. In het gebruik en in combinatie met een duurzame verwarmingsbron is het vaak 3x goedkoper tijdens de levensduur.

De energiekosten zijn bij een infraroodpaneel namelijk € 0,22 per kWh (elektriciteit). Bij een muurverwarming (i.c.m. een pelletketel) is dat slechts € 0,06 per kWh. In een andere blog vertel ik uitgebreider over het verschil in kosten tussen een elektrische muurverwarming en watergedragen variant.

PS: bovenstaande is onlangs bevestigd in een onderzoek van de DWA. Uit hun onderzoek blijkt dat de gebruikskosten hoger zijn dan van andere aardgasvrije systemen en dat de beloofde voordelen onvoldoende zijn onderbouwd.

 

 

 

7. muurverwarming geschikt voor zowel bestaande als nieuwbouw?

Ja. Voor ieder type muur is namelijk een passend systeem verkrijgbaar. Zelfs monumentale panden met dikke muren, kerkgebouwen, kantooromgeving, rijwoningen en zoldervertrekken zijn ermee uit te rusten. Fabrikant Variotherm heeft drie type muurverwarming voor op:

  1. houten regelwerk of metall stud (18mm gipsvezelplaat)
  2. steenachtige muren
  3. ronde muren
Wandverwarming / muurverwarming in badkamer

Register wandverwarming op steenachtige muur

 

8. hoe werk je wand verwarming af?

Bij de droogbouw muurverwarming is de wand direct af te werken met bijvoorbeeld behang of stuc. Bij de ‘natte’ variant kun je bijvoorbeeld Eco-pleister of leem gebruiken.

 

 

9. wandverwarming ook combineren met radiatoren?

Ja. De radiatoren worden dan gewoon gevoed vanuit de cv-ketel. Voor de wandverwarming is een verdeler nodig om de hoge temperatuur (70-80 graden) terug te mengen naar de lagere temperatuur (25 – 55 graden). De wandverwarming werkt immers met veel lagere temperaturen.

 

 

10. Isolatie noodzakelijk bij muurverwarming?

Dit klinkt een beetje vreemd, maar het niet isoleren van de wand is verstandiger voor de muur. Bij extra isolatie trekt het dauwpunt namelijk meer naar binnen. Wil je de muur toch extra isoleren vanuit energiebesparend oogpunt? Dan wordt geadviseerd om vanaf buitenaf (spouw) te isoleren en niet vanuit binnen.

Bovendien is het advies om de buitenmuren (buitenstaande muren van het pand) te voorzien van wandverwarming en in mindere mate binnenmuren.

 

 

“Heb je als installateur een project muurverwarming mogelijk een oplossing is? We horen graag van je via 058 – 288 47 39.”