Zwembad verwarmen met zonnecollectoren
Wil jouw opdrachtgever het binnen of buiten zwembad verwarmen met zonnecollectoren? In deze blogpost lees je over:
- Hoe werkt een zonneboiler?
- Voordelen zonneboiler
- Nadelen zonneboiler
- Hoeveel zonnecollectoren zijn er nodig?
- Welke materialen heb je nodig?
- Hoe haal je het beste rendement
- Conclusie
Zonneboiler zwembad, hoe werkt het?
Grofweg bestaat een zonneboilersysteem uit zonnecollectoren, een voorraadvat, een rvs ribbelbuis, een pompgroep en solar vloeistof. Als installateur plaats je de zonnecollectoren vaak op het dak van de woning of in de tuin. Zodra het warm wordt of de zon schijnt, absorberen de collectoren de warmte. De koperen warmtewisselaar in de collector verhit vervolgens de solar vloeistof tot wel 90 graden of meer. De pompgroep brengt de hete vloeistof vervolgens richting de warmtewisselaar in het voorraadvat. Hier wordt de warmte overgedragen aan het water in de zonneboiler. Deze warmte is vervolgens weer te gebruiken om het zwembadwater te verwarmen. Door dit duurzame proces wordt het energieverbruik verminderd en wordt het zwembad op een milieuvriendelijke manier verwarmd.
Voordelen:
-
Milieuvriendelijk: Het gebruik van zonne-energie als warmtebron vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en vermindert de CO2-uitstoot.
-
Kostenbesparend: Een zonneboiler maakt gebruik van gratis zonne-energie, waardoor de kosten lager zijn dan bij traditionele verwarming. Zeker bij een commercieel zwembad kan dit aanzienlijke energiebesparingen opleveren.
-
Lange levensduur: Zonneboilers hebben over het algemeen een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud.
“30% minder energieverbruik zwembad Carrousel door 300 zonnecollectoren”
Nadelen:
-
Afhankelijkheid van zonlicht: Het rendement van een zonneboiler is afhankelijk van de beschikbaarheid van zonlicht. In Nederland is dit seizoensgebonden.
-
Initieel investeringskosten: De installatiekosten van een zonneboiler kunnen hoger zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen. Echter, op de lange termijn kunnen de besparingen op energiekosten dit compenseren.
Hoeveel zonnecollectoren nodig?
Het benodigde aantal zonnecollectoren en de grootte van het buffervat hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, het klimaat en de gewenste watertemperatuur. Bij commerciële zwembaden kan een grotere installatie nodig zijn vanwege de hogere vraag naar verwarming. Lever als installateur projectgegevens aan en onze engineers kunnen de juiste berekening maken om de grootte van het systeem te bepalen en ervoor te zorgen dat het zwembad efficiënt verwarmd kan worden. Toch is er de volgende vuistregel:
- Binnenzwembad verwarmd: 0,5m² collector per m² zwembad
- Binnenzwembad onverwarmd (zwemkoepel): 0,75m² collector per m² zwembad
- Buitenzwembad onafgedekt: 1,0m² collector per m² zwembad
- Buitenzwembad afgedekt: 0,5m² collector per m² zwembad
Welke materialen nog meer nodig?
Dit hangt er vanaf hoe het hydraulische systeem is opgebouwd en hoe de zonneboiler wordt geïntegreerd. Vaak heb je naast een standaard zonneboilerset, nog het volgende nodig:
- Platenwisselaar voor zwembadwater
- Thermostatisch mengventiel
- Driewegventiel
- Kunststof zwembadvoeler
Aandachtspunten
Na de platenwisselaar heb je een thermostatisch mengventiel nodig. Deze beperkt de temperatuur na de warmtewisselaar tot maximaal 60 graden om geen schade aan de plastic componenten van het zwembad te krijgen. Daarnaast sluit je een driewegventiel aan op de controller. Deze zorgt ervoor dat als de temperatuur in het vat boven de 65 graden komt, hij omschakelt naar het zwembad. Verder heb je een speciale kunststof voeler nodig voor in het zwembad.
- Let op: Een zonneboiler voor zwembad met zoutwater nodig? Je hebt dan een hele specifieke platenwarmtewisselaar nodig of een chloorbestendige met titanium
Sprake van een commercieel zwembad? Bespaar ook veel energie met een douche-wtw of zonnepanelen.
Hoe behaal je het beste rendement?
Om het beste rendement te behalen bij het verwarmen van een zwembad met een zonneboiler, zijn enkele tips belangrijk:
-
Zorg voor een optimale positionering en oriëntatie van de zonnecollectoren om maximale blootstelling aan zonlicht te garanderen.
-
Gebruik een zwembadafdekking om warmteverlies te minimaliseren.
-
Zorg voor benodigd onderhoud van het systeem, inclusief het reinigen van de zonnecollectoren en het controleren van de pomp en leidingen.
Zwembadafdekking
Een essentieel onderdeel van het efficiënt verwarmen van een zwembad met een zonneboiler is het hebben van een goede zwembadafdekking. Een afdekking helpt bij het verminderen van warmteverlies door verdamping en minimaliseert het contact van het wateroppervlak met koele lucht. Hierdoor kan het zwembad de warmte beter vasthouden.
Conclusie
Het gebruik van een zonneboiler voor het verwarmen van een zwembad biedt vele voordelen, zoals kostenbesparing en milieuvriendelijkheid. Door rekening te houden met de juiste installatie, het gebruik van een goede zwembadafdekking en onderhoud, kan men het beste rendement behalen.
Als installateur speel je een belangrijke rol bij het adviseren van klanten over de mogelijkheden en het installeren van een efficiënt zonneboilersysteem voor hun zwembad. Technea helpt je graag met de berekening. Ben je particulier? Technea verkoopt niet rechtstreeks. We komen graag in contact met jouw installateur om je verder te helpen.