Verduurzaming sportgebouw door warmteterugwinning uit warm douchewater

Aan de oostkant van Amsterdam vind je ‘Zeeburgereiland’. Lang was het driehoekige eiland een militair terrein, maar in 2012 werden de eerste heipalen voor de woningbouw geslagen. Inmiddels wordt er druk gebouwd om meer dan 10.000 Amsterdammers te huisvesten. Bovendien zijn er ook allerlei faciliteiten zoals het energiezuinige Sportgebouw Zeeburgereiland. Dit complex is ontworpen door architectenbureau RAU en heeft een EPC van 0. Hiervoor is onder andere ons douchekanon-wtw geïnstalleerd. Op deze pagina lees je meer over dit project.

Duurzaam_sportcomplex_sportgebouw_zeeburgereiland_amsterdam_Rau_archietcten (3)

Illustratie Rau architecten

Illustratie Rau architecten

Gebruik van veel warm douchewater

Diverse sportverenigingen en twee naastgelegen scholen sporten in het sportcomplex. Dat betekent dat de douches in het sportcomplex intensief worden gebruikt en het warm tapwater verbruik hoog is. Om een EPC 0 te behalen én de energierekening aanzienlijk te verlagen, is er o.a. voor gekozen om warmte terug te winnen uit warm afvaldouchewater. Hiervoor is een douche-wtw gebruikt. Deze grote warmtewisselaar benut de restwarmte uit warm douchewater om koud aanvoerwater voor te verwarmen. Hierdoor is er tijdens het douchen veel minder heet water nodig om de gewenste douchetemperatuur te halen. Het resultaat: minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening.

Energiebesparing bij een sportvereniging door warmteterugwinning uit warm douchewater met een douchekanon wtwEnergiebesparing bij een sportvereniging door warmteterugwinning uit warm douchewater met een douchekanon wtw

Projectgegevens

  • 4pijps met 210cm lange douchepijp-wtw voor 20 douches
  • 8pijps met 210cm lange douchepijp-wtw voor 36 douches
  • Gelijktijdigheid: 50%
  • Gemiddelde douchebeurt: 4 minuten
  • Douchekop: 6 liter per minuut
  • Piekduur: 30 minuten
  • Hersteltijd boileroplaadsysteem: 20 minuten

 

Dit project is uitgevoerd door Lomans Amersfoort