Zonnecollectoren essentieel bij warmtetransitie
Thermische zonnecollectoren maken onderdeel uit van een zonthermisch systeem. Maar wat is het verschil tussen heatpipes (vacuumbuis)en vlakke plaat zonnecollectoren?
Vlakkeplaat collector
Een vlakkeplaat collector lijkt op een zonnepaneel, maar heeft een warmtewisselaar. Deze absorber bestaat uit een aluminium plaat waaraan een koperen buis is gemonteerd. Deze absorber zit opgesloten in een geïsoleerde bak met een glas plaat aan de bovenzijde.
- Vlakkeplaat collectoren worden in Nederland het meeste toegepast;
- Zonneboilers met 1 of 2 collectoren worden vaak gebruikt voor warmtapwaterbereiding:
- Grotere collectorsets juist vaak voor de verwarming van gebouwen of zwembaden.
Werking
De werking van een collector is berust op een broeikas. Door het zonlicht neemt de temperatuur in de collector en daarmee ook de absorber toe. Wanneer de temperatuur van de absorber hoger is dan de omgevingstemperatuur, brengt de solarpomp de solarvloeistof naar het vat. De warmtewisselaar geeft vervolgens de warmte af. Door diffuus licht en een hoge omgevingstemperatuur levert de absorber ook warmte wanneer de zon niet schijnt. In de winter is de warm tapwater productie over het algemeen nihil, alleen als je het gebruikt als bron voor de warmtepomp is het nog steeds interessant.
HEATPIPE
De werking van een heatpipe zonnecollector is vergelijkbaar met een thermoskan. In een thermoskan gaat het om twee glazen buizen in elkaar, gescheiden door vacuüm. Zonlicht in de binnenste buis zorgt voor opwarming en het vacuüm zorgt ervoor dat de warmte niet ontsnapt, maar wordt afgegeven aan de 3-laags high selectief gecoate vacuümbuis. Het in de vacuümbuis opgenomen zonnelicht wordt in de onderliggende absorber omgezet in warmte. Deze warmte wordt aan het water afgegeven die door de dubbel geïsoleerde verzamelbuis stroomt. Met deze hete solar vloeistof verwarm je vervolgens een zonneboiler of zonneboilercombi.
Vlakkeplaat versus vacuümcollector
- Wanneer je kijkt naar de vierkante meter apertuuroppervlak, dan is het rendement van vacuümbuis hoger dan bij een vlakkeplaat collector. Meten we het totale vermogen van de collector, dan hebben vlakkeplaat collectoren een hoger rendement per geïnstalleerde vierkante meter. De reden is eenvoudig: het totale apertuuroppervlak van een vlakkeplaat collector is 92% waar dit bij een vacuümbuis slechts 55% van het geïnstalleerde oppervlakte is.
- Een vlakkeplaat collector is eenvoudig te produceren met als resultaat een lagere prijs.
- ISDE subsidie wordt verstrekt op basis van het afgegeven vermogen. Des te hoger het collectorvermogen, des te meer subsidie;
- Vlakkeplaat collectoren hebben een langere levensduur. Ze zijn veel sterker en minder gevoelig voor hagel of een breuk door een (voet)bal.
- Bij vacuümbuizen kan het vacuüm verloren gaan wat het rendement sterk drukt.
- Vlakkeplaat collectoren worden regionaal (Europa) geproduceerd (niet in Azië) en dat scheelt transport emissies.
“Installateur en interesse in zonthermie? Download onze whitepaper. Neem bij vragen contact op via 058 – 288 47 39“